Liefst 350 steden en gemeenten in ons land krijgen van de fiscus minder geld doorgestort dan beloofd. Het gaat om het geld van de aanvullende personenbelasting, dat door de fiscus geïnd en nadien doorgestort wordt. Voor de gemeente Ternat betekent dat een vermindering van belastinginkomsten van tien procent, goed voor zo'n 500.000 euro. De impact op onze meerjarenplanning is zelfs 1,3 miljoen euro, zegt burgemeester Ronald Parys (LVB).
Financieel drama
Dat is voor onze gemeente een financieel drama. Bij de berekening van onze meerjarenplanning hebben we dat probleem natuurlijk niet voorzien. Daardoor ziet alles er nu minder rooskleurig uit en zullen we onze begroting voor 2015 en onze meerjarenplanning moeten herbekijken. Burgemeester Parys houdt vandaag spoedberaad met zijn financiële experts en het volledige schepencollege. We moeten bestuderen hoe we dit inkomstenverlies kunnen opvangen en inpassen in onze meerjarenplanning. De maatregel heeft sowieso gevolgen voor onze gemeente, dus we moeten al onze investeringen, exploitatiekosten en onze personeelssamenstelling opnieuw evalueren.
Oppositiepartij CD&V heeft bedenkingen bij de financiële visie van het gemeentebestuur. Volgens gemeenteraadslid Angelo Van Wilderen kon het college de problemen eerder voorkomen.
Op de gemeenteraad van 27 mei, bij de bespreking van de rekening 2013 en de budgetwijziging voor 2014, waarschuwde ik het college al voor financiële problemen, zegt Van Wilderen. Uit die cijfers bleek namelijk dat de gewone uitgaven van de gemeente, zonder de investeringen dus, met zeven procent gestegen zijn, wat toch uitzonderlijk veel is. Bij andere gemeenten is er een stijging van maximum drie procent, vooral in een periode waarin de ambtenarenlonen niet stijgen. Ik begrijp dus nog steeds niet waarom de gewone kosten van de gemeente met zeven procent omhoog gaan. Dat komt overeen met 1,1 miljoen euro. Als dat dus gereduceerd wordt naar de helft, is de financiële tegenvaller al weggewerkt, zegt Van Wilderen.
Spaarpot leegHet gemeenteraadslid verwijt het schepencollege een slecht financieel beleid. Op twee jaar tijd werd de volledige spaarpot opgesoupeerd. Ternat heeft de laatste twee jaar enorm veel geïnvesteerd, terwijl alle gemeenten spaarzaam moeten zijn. Ik ben dan ook bang dat de dienstverlening nu zal teruggeschroefd worden en dat de belastingen zullen stijgen. Maar over dat laatste hoeven de Ternattenaren zich volgens burgemeester Parys geen zorgen te maken. In ons bestuursakkoord hebben we afgesproken om niet aan de belastingen te komen en daar houden we ons aan. We zullen onze inkomsten op een andere manier moeten vinden, zegt Parys.
De oppositie mag ons ook niet verwijten dat we hier in de fout zijn gegaan. Wij baseren ons bij de opstelling van de meerjarenplanning op cijfers van de FOD Financiën. Als die cijfers niet juist zijn, is dat onze schuld niet, zegt de burgemeester nog.
Naar: Het Nieuwsblad, 18/11/2014