Dementie is geen toestand, maar iets dat steeds in wording is: een dement persoon is niet zomaar bepaalde overwegend verstandelijke vermogens kwijt, maar is ze voortdurend zij het zeer langzaam aan het verliezen. Deskundigen spreken trouwens meestal niet van dementen, maar van dementerenden.
Dementie staat erg in de actualiteit. De meest voorkomende vorm ervan werd in het begin van de 20ste eeuw ontdekt door Alois Alzheimer, een Duitse zenuwarts. In wat volgt zal het ook steeds, tenzij nadrukkelijk anders gezegd, over de ziekte van Alzheimer gaan.
Dementie komt tegenwoordig ook vaker voor, al was het maar omdat de mensen langer leven. 6% van de 65-plussers zouden dementeren. Boven de 85 jaar ligt dit percentage rond de 30 %. Maar iedereen komt er mee in aanraking. Als je het niet zelf krijgt, zal ergens een familielid, een vriend, een kennis het krijgen. Iedereen zou bijgevolg een beetje moeten weten wat dement worden is, hoe het aanvoelt, hoe ermee kan omgegaan worden.Want dement worden is iets heel menselijks, iets waar je als gewoon mens op heel menselijke wijze mee kan omgaan.

20-09-2010 om 00:00
geschreven door Beynske 
|