"Altijd de waarheid moeten zeggen, dat levert natuurlijk een ver-schrik-ke-lijke samenleving op!" (J.P. Guépin)
Kunt u zich voorstellen dat een bouwondernemer een nieuw te bouwen huis zou opmeten met een meettoestel (van vouwmeter tot elektronisch meettoestel) dat 1 cm onnauwkeurig is? Neen, dit kan niet, het zou een fiasco worden. Meettoestellen worden van oudsher geijkt en regelmatig gecontroleerd. Vroeger kocht men een kwikthermometer bij de apotheker en toen droeg die een rode stempel als bewijs van ijking en dus van betrouwbare meetresultaten. Ook de kwikbloeddrukmeter bij de huisdokter is betrouwbaar, daarom gebruiken nog veel geneesheren deze meters.
Maar nu de burger zelf wil meten, wat op zich goed is, zijn de kwikthermometers en kwikbloeddrukmeters hetzij te gevaarlijk (wegens het zware metaal kwik) ofwel moeilijk voor zelfmeting (kwikbloeddrukmeting vraagt een zekere medische kennis).
Bloeddrukmeters voor thuisgebruik zijn hedentendage overal verkrijgbaar: bij de huisdokter, in de thuiszorgwinkels, maar ook in de supermarkten. Maar volgens het Verpleegkundig Vakblad: Nursing en volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zijn er talloze onbetrouwbare apparaten die verkeerde resultaten leveren op de markt, met alle gevolgen van dien.
De Nederlandse Hartstichting adviseert: (De Belgische Cardiologische Liga zwijgt!)
Een advies over bloeddrukmeting in de thuissituatie
In toenemende mate wordt thuis de bloeddruk gemeten. Dit gebeurt met elektronische meetapparatuur. Er zijn vele goede, maar helaas ook minder betrouwbare bloeddrukmeters op de markt. Het is dus van belang dat u een elektronische bloeddrukmeter aanschaft die voldoet aan de internationaal geldende testcriteria van de British Hypertension Society (BHS). Een belangrijke richtlijn is om uitsluitend een bloeddrukmeter te gebruiken die de meting verricht via een op te blazen manchet rond de bovenarm. Pols- of vinger bloeddrukmeters worden dus niet aanbevolen, vanwege de vele onnauwkeurigheden tijdens de metingen.
De Nederlandse Hartstichting raadt u in het bijzonder aan om:
met uw behandelend arts te bespreken of het voor u geschikt is om de bloeddruk thuis te meten;
maak met elkaar afspraken hoe vaak en op welke momenten u uw bloeddruk meet en wanneer u samen de gegevens bespreekt
een keer per jaar uw bloeddrukmeter te (laten) ijken
uw bloeddrukmeter ook eens mee te nemen naar uw arts en te vergelijken of de resultaten van de metingen met elkaar overeenkomen;
het is namelijk belangrijk dat arts en patiënt over dezelfde getallen (blijven) praten
de leefstijladviezen, die uw bloeddruk gunstig beïnvloeden, ter harte te nemen
nooit uw bloeddrukmedicatie te wijzigen zonder uw arts te raadplegen
Enkele in Nederland en België verkrijgbare bloedrukmeters: Niet alle aan de hand van het door de British Hypertension Society (BHS) gehanteerde protocol geteste bloeddrukmeters zijn in Nederland en België verkrijgbaar. Hier zijn onder meer de volgende in overeenstemming met het door de BHS gehanteerde protocol bevonden elektronische bloeddrukmeters, met een op te blazen manchet om de bovenarm, verkrijgbaar:
A&D UA-767 Plus Microlife 3AG1 Microlife 3AC-1 Microlife 3AC1-1PC Microlife 3BTO-A Microlife 3BTO-A(2) Microlife 3BXO-A Microlife A100 Microlife A100 Plus Microlife Watch BP Home Omron M5-1 Omron 705-IT Omron M6 (voorheen M4) Omron 705-CP2 Omron MX-3Plus
Het is niet omdat het meten van de temperatuur en de bloeddruk vaak veel sneller gaat en bijgevolg minder arbeidsintensief is (bijvoorbeeld bij het temperaturen in een ziekenhuis) dat men mag inleveren op nauwkeurigheid.
Reacties op bericht (3)
27-10-2010
dank u wel
Hartelijk bedankt voor het opnoemen van onze Omron Bloeddrukmeter apparaten.
Met vriendelijk groet,
Omron Bloeddrukmeter
27-10-2010 om 13:20
geschreven door Omron Bloeddrukmeter
21-04-2008
Meten is weten...
Hallo Chemtrees,
Uw bedenkingen zijn zeker terecht. Juist meten is een kunst en zeker wat de bloeddruk betreft, het interpreteren van de waarden is een 'wetenschap' en moet eigenlijk overgelaten worden aan deskundigen, zeg maar geneesheren. Maar aangezien een bloeddruk meten, altijd een momentopname is die kan beïnvloed worden door vele factoren (denk maar aan het witte-schorten-effect) kunnen 'eigen metingen' met een 'correct werkend toestel' een pluspunt zijn om te vergelijken. Dit meten mag niet leiden tot ongerustheid, want dit zou de gemeten waarden kunnen beïnvloeden, net zoals vele andere omstandigheden een invloed kunnen hebben. Zo bijvoorbeeld kan de houding (zittend, staand, liggend) de bloeddruk beïnvloeden. Groeten, Gizze
21-04-2008 om 21:52
geschreven door Gizze
20-04-2008
Meten
Beste,
Meten is weten! Maar dan,...
- zeker met een toestel dat correct werkt (grootte meetfout gekend? reproduceerbaarheid? meetomstandigheden belangrijk? Herijking?)
- wat doet een 'leek' met de beoordeling van een resultaat?
- zijn 'eigen metingen' noodzakelijk, nuttig? (speelt de commerce hier niet teveel in op ongerustheid)