deze oplossingen zijn nog niet compleet
Beatgeneration
De beatgeneration was een tegencultuur van de suburbia in het naoorlogse Amerika. Na WOII ging het economisch zeer goed met Amerika. Er was niet gevochten op hun landgoed, en ze hadden de oorlog gewonnen. Ook de welvaart ging sterk omhoog, met als gevolg dat de mensen uit de stad gaan wonen. Daar ontstaan Suburbia. Suburbia zijn nette huizen, propere straten waar alles perfect moet verlopen. Hoe meer je kocht, hoe beter je was. Deze dunne laag moet bestaan omdat ze het voorheen niet hadden Soldaten die waren gaan vechten in Europa beleven hier een echte cultuurshock. Ze voelen zich niet thuis in de Suburbia, na alles wat ze gezien hebben, en zoeken een alternatief.
Beatniks hadden als idealen de ultieme vrijheid, geen routine, het andere verheerlijken. Het is een levenswijze. Ze komen op deze idealen in de zoektocht naar een spiritueel alternatief voor het lege, emotieloze Suburbia. Ze willen terug contact met de echte wereld. Om dit idee te bereiken gebruikten ze hallucinogenen zoals LSD.
Vandaag de dag leven we nog altijd onder kapitalistisch bewind. Onze hele maatschappij is gebaseerd op kopen en verkopen. De mens wordt bang gemaakt door politiek en media, zodat hij meer consumeert. Vanuit dat opzicht leven we vandaag nog altijd in een soort Suburbia. We zijn pas iets, als we iets kopen. Toch zijn er een aantal aspecten van de beatcultuur overeind gebleven:
- Sociale zekerheid: er wordt minder verschil gemaakt tussen man en vrouw. Een vrouw hoort niet meer, zoals in Suburbia, thuis in de keuken.
Populaire cultuur
Ontstaan in Coney Island, het idee avontuur, spanning, naar de mens te brengen en ze het idee te geven dat ze iets blijvends hebben meegemaakt. In feite wordt er geld gevraagd voor een luchtige illusie. Alles wat je er ziet, hoort en voelt wordt gecontroleerd door factoren die
Tegenwoordig vinden we deze ideeën nog altijd terug in reclame en verpakking van producten. Alles moet blits en wouw zijn. Er zijn wel een paar aanpassingen gebeurd, bijvoorbeeld de freakshows worden meestal niet meer gewaardeerd, en ook moeten we nu meer opletten voor racisme. Tegenwoordig wordt al snel iets als racistisch bezien.
Link met hedendaagse reclames
Impresarios of controled chaos = managers die je een gevoel van chaos geven, maar in werkelijkheid wordt deze chaos gecontroleerd.
Heel onze consumptie maatschappij is hier op gebaseerd. Als je bepaalde luxe producten niet hebt, kan je gewoon niet meedraaien in onze maatschappij.
Bijvoorbeeld: in de supermarkt: Je koopt wat je wil, maar toch koop je meer dan je in gedachten had. Managers spelen in op de menselijke psyche door het tactisch plaatsen van producten.
Bijvoorbeeld: playstation: Door de playstation te kopen gaat er een NIEUWE WERELD voor je open, je hebt pas geleefd als je op een playstation speelt.
Wat is de matrix
De matrix is een fictieve vrijheid die door wetten en regels in stand wordt gehouden.
De mens is bevangen in zichzelf en zijn eigen vrijheid zonder zichzelf te overwinnen. Deze levenswijze riskeert de duistere desintegrerende en ontbindende krachten van de mensheid op te wekken. De ontaarding van de mensheid loert om de hoek.
Onze vrijheid is beperkt als je het bekijkt uit de ogen van een filosoof als Ad Verbruggen. Wat ik mij dan afvraag is of het nodig is om je vrijheid in vraag te stellen. Ik als persoon vermaak mij best in de wereld zoals ik ze ken, en misschien wil ik zelfs niet weten of er nu een matrix is of niet. Ik voel me als persoon dan ook niet echt gevangen in onze vrijheid, dit heeft misschien te maken met het feit dat ik nog jong ben, en nog redelijk wat beperkingen krijg van thuis uit. Ik kan me wel voorstellen eens je de volledige vrijheid krijgt, dat deze gaat vervelen en je je gaat afvragen of dit nu vrijheid is of niet, maar op het huidige moment heb ik daar nog geen nood aan.
04-12-2008, 17:06 geschreven door 6hu1 
|