Dag iedereen! De opdracht luidt dus om je gekozen boek te becommentariëren en dit te argumenteren. Mijn gekozen boek is Afscheidswals van Milan Kundera. (zie beneden)
Eerst en vooral: waarom koos ik dit boek? Wel, Pieter-Jan Depijpere had mij eens verteld dat als je een echt goed boek wil lezen, je een van Milan Kundera lezen. Was dit boek echter de moeite waard? Ja! Als ik dit boek een cijfer tussen nul en tien moet geven, dan geef ik ongetwijfeld een tien. Het boek is op zo een mooie en bijna poëtische manier geschreven, dat je geen andere optie hebt dan je mee te leven in het verhaal.
De auteur begint de omgeving, het decor, te beschrijven. Na twee alinea's wordt het eerste hoofdpersonage beschreven: Růena. Růena is een verpleegster en helpt onvruchtbare vrouwen in een bad. Dit zou ervoor zorgen dat ze na verloop van tijd vruchtbaar worden. Růena is dolverliefd op de bekende trompettist, Klíma. Nadat ze vermoedde dat ze zwanger was, heeft ze zelf besloten dat Klíma de vader zal zijn. Deze laatste heeft echter al een vrouw, Kamila Klímová, een mooi en paranoïde vrouw. Hoewel ze al een tijdje samen met haar man is, heeft ze het gevoel dat hij concerten houdt omdat hij -volgens haar- minnaressen heeft. Klíma zelf kon niet geloven dat ze van hem zwanger is en overtuigt haar om abortus te plegen. Onzeker als ze is, wil Růena toch het kind behouden, want ze vindt dat ze allebei de consequenten ervan moeten dragen. kréta, dokter in verloskunde en vriend van Klíma, adviseert beiden over de gevolgen van abortus. De Amerikaanse Bertlef die nogal religieus is, hoewel hij genoot van vrouwen, legt Klíma uit dat er geen veschil is tussen moord en abortus. Intussen zijn er nog twee andere mensen, Jakub, kréta's beste vriend, en Olga, dochter van een vriend. Op een bepaald moment komen al deze personage elkaar tegen, toevallig of niet, en kan je bijna spreken van chaos. Bertlef kan, als Amerikaans geïntegreerde, alles doen/zeggen/... wat hij wilt. Voor Klíma geldt hetzelfde omdat hij een bekend iemand is in zijn land. Al de anderen konden niet reizen naar het buitenland. Enkel Jakub kon, na veel geregeld te hebben, naar het buitenland gaan en studeren. Waarom konden de anderen dit niet? In hun land is het verboden het land te verlaten om een 'futiele' reden als reizen. Op het einde gaat deels iets mis en deels iets goed. Door al deze ontmoetingen is er één ding fout gelopen: een vergiftigingspil belandt bij Růena. Frantiek, de eigenlijke vader van haar kind, neemt de schuld op zich, maar door onschuld is hij niet gearresteerd.
Hoewel het verhaal gebeurt in vijf dagen, lijkt het -door opeenvolging van absurditeiten en misverstanden van het leven- bijna een eeuwigheid te duren. Langdradig is het zeker niet, je moet van de eerste pagina (en de namen!) kunnen volgen om het verhaal te begrijpen. Ik adviseer iedereen dit boek te lezen; je kan dit literatuur met een grote L noemen.