Zondagmorgen. Pasen. Een lichte nevel hangt over het kerkhof van Oeselgem. En kerkhof is hier nog letterlijk te nemen want de graven reiken tot tegen de kerkmuren. Het is alsof de overledenen een dekentje van geesten over zich heen getrokken hebben. Dadelijk zal de zon opkomen en haar stralen zullen zich als parels in alle kleuren van de regenboog spiegelen in dat nevellaken. En onder een heldere hemel zullen de klokken, net terug van Rome, met een uitbundig gebimbam, de verrijzenis van de Heer verkondigen en de gelovigen van Oeselgem uitnodigen om dit mee te vieren in de kerk.
De klokken terug van Rome... mooie, maar vervlogen tijden die de GSM-kinderen van de lagere school hier 30 meter vandaan, nooit zullen beleven. Decennia geleden moesten wij op Witte Donderdag naar de avondmis. En de catechismus diende strikt gevolgd: wij moesten te communie gaan en dus nuchter zijn. En volgens de catechismus was nuchter zijn: "sedert middernacht niets gegeten of gedronken (hebben), uitgenomen natuurlijk water". Gelukkig is dat nogal snel versoepeld naar "drie uur vóór de communie" in plaats van sedert middernacht. Nu ga je, bij wijze van spreken, te communie tussen de soep en de patatten! Bij het begin van de misviering op Witte Donderdag mochten de misdienaars nog het belletje laten rinkelen. De klokken luidden volle bak. Maar na het evangelie zwegen de klokken plotseling, en in plaats van het belgerinkel lieten de misdienaars een ratel horen. Toen wisten wij het: de klokken waren vertrokken naar Rome!
Op Goede Vrijdag gingen wij, met de school, in de namiddag naar de dienst in de kerk. En of wij al dan niet een talenknobbel hadden, latijn hebben wij toen wèl geleerd. En op Goede Vrijdag was dat niet zozeer "dominus vobiscum - et cum spirito tuo", maar wel "Flectamus genua - leva-ate". Daarbij moesten wij wel vijftig keren knielen en terug recht staan..
Maar op Pasen kwam dan de ontlading: de klokken kwamen, overladen met paaseieren, terug van Rome. Waarom die klokken de paaseieren op alle onmogelijke plaatsen verstopten is mij nog steeds een raadsel. Paaseieren zijn er in Oeselgem nog steeds in overvloed. Maar de klokken zwijgen in alle talen . Zijn zij, misschien door de aardbevingen in l'Aquila, de weg kwijt geraakt? Feit is dat er op Pasen een doodse stilte over Oeselgem hangt. Wij hebben altijd geleerd dat wij "ons Pasen moesten houden in de parochiekerk". Maar op Pasen, dè dag des Heren in het kerkelijk jaar, is er helemaal niets op onze parochie... Je zou je ergens in het noorden van Frankrijk wanen.
En nochtans, net als Christus uit zijn graf is opgestaan, zo verrijst ons kerkje stilaan uit zijn steigers. Honderdduizenden euros werden en worden er besteed aan de restauratie van dit kerkgebouw. De klokken hangen nog steeds in de vernieuwde toren. Je kan ze zelfs laten luiden via je GSM! Zijn deze investeringen echt wel nodig als er noch op Stille Zaterdag, noch op Pasen ook maar enige kerkelijke dienst is?
En dan maar klagen over de leegloop in de kerk. Of wordt dit een discussie over de kip en het ei? Is de geestelijke overheid niet al te veel bezig (geweest) met het materiële, zoals het bedienen van de klokken per GSM? Heeft ze haar spirituele en (vooral) haar sociale taak niet verwaarloosd? Als de Kerk niet dient, dient ze tot niets. Een pastoor moet een herder zijn. Hij heeft een sociale functie. Daarvoor wordt hij relatief rijkelijk door de staat (= de belastingbetaler) betaald. De gemeenschap mag, neen, móet daarvoor iets terug verwachten. Als de pastoor de rol van herder verlaat en deze van de hond gaat spelen om overal gratis aan eten en (vooral) drank te geraken, loopt het gegarandeerd verkeerd af. Als de herder niet naar zijn schapen gaat, komen de schapen ook niet naar de stal. En dan mag het nog een nieuwe, moderne stal, met alle mogelijke toeters en bellen zijn. Als de warme liefde van de herder ontbreekt, zullen de schapen die op een ander gaan zoeken.
En dan komt er de bemerking van het tekort aan priesters. Als ik een misviering in Sint Donatius te Brugge bijwoon co-celebreren daar meer priesters dan er in onze dekenij zijn. Een betere organisatie en verdeling van de taken zou al veel helpen. Enkele jaren geleden is er door ons bisdom een wedstrijd uitgeschreven om de beste affiche met de vraag naar priesterroepingen te ontwerpen. Zou God deze affiche gelezen hebben? De Heer roept, maar de geroepene moet het horen en begrijpen. Daarvoor moeten de omstandigheden goed zijn. Goede priesters, échte herders, doen mensen de roep van de Heer begrijpen en beantwoorden. Net zoals een TV-programma als "Van vlees en bloed", waarin een slager vrij positief voorgesteld wordt, de slagerijscholen terug aantrekkelijk maakt.
Hopelijk komen er betere tijden en zit ons mooie kerkje (wel spijtig dat het kunstvol beeld van de gekruisigde Christus als een valschermspringer boven het altaar bengelt!) weer gezellig vol... en niet alleen voor een begrafenis op zaterdag!
't Was een drukte van jewelste, dinsdagavond op de Leieheemparking. Zou er ditmaal veel volk afkomen op de Algemene Vergadering van de Dorpsraad? Meestal is dit niet veel soeps: enkele stuurgroepleden en een paar habitués. De stuurgroepleden zijn er bijna nooit voltallig aanwezig.
Zijn de Oeselgemnaren, zowel de autochtonen als de aangespoelden, niet geïnteresseerd in hun dorp? De talrijke bloeiende verenigingen in Oeselgem doen toch wel het tegengestelde vermoeden.
Of is het tijdstip van bijeenkomen niet het gepaste? Blijkbaar is dat minstens één reden, want op hetzelfde ogenblik van de Algemene Vergadering van de Dorpsraad hielden twee belangrijke Oeselgemse verenigingen hun maandelijkse bestuurs-vergadering. Om toch wat meer aanwezigheden te hebben is het tijdstip van de Algemene Vergadering van de Dorpsraad al enkele keren gewijzigd. Eerst was het de eerste maandag van maart en van september. Dat werd gewijzigd en vervangen door de eerste maandag van april en oktober. Nu is het de eerste dinsdag van april en oktober. Er zal overleg moeten komen met de verenigingen om twee data in het jaar vast te leggen, waarbij de dorpsraad met de verenigingen en de verenigingen met de dorpsraad rekening houden.
Maar is het tijdstip van bijeenkomen de enige reden voor het gebrek aan belangstelling voor de dorpsraad? Zeker niet! Noch de uitnodiging tot de Algemene Vergadering, noch de agenda ogen bijzonder aantrekkelijk en wekken de belangstelling van de Oeselgemnaren zeker niet. Qua presentatie heeft de Leiekronkel, het orgaan van de Dorpsraad, tekst, foto's en tekst. Dat leest moeilijk. De tekst moet afgewisseld worden met, "gebroken" worden door, foto's en/of tekeningen. De inhoud is over het algemeen niet interessant. Het woordje van de voorzitter is te lang en te moraliserend. De artikels moeten de Oeselgemnaren aanspreken. Praktische zaken, zoals bvb. de garageverkoop, mogen er zeker in komen. Maar hoeveel Oeselgemnaren zijn er geïnteresseerd in de slag bij de Neerhoek van 1940? Hoeveel huidige Oeselgemnaren woonden er in 1940 (al) in Oeselgem of hebben familie die bij deze slag en haar gevolgen betrokken waren? Ook de redactie is er zich blijkbaar van bewust dat de Leiekronkel niet veel gelezen wordt en heeft dan maar een prijsvraag ingelast!
Behoudens enkele praktische zaken is de agenda van de Algemene Vergadering van de Dorpsraad zeker niet begeesterend. Echte strijdpunten voor Oeselgem worden er niet besproken. Als er al eens een bemerking komt, wordt dit opgelost met "een briefje te sturen aan het College van Burgemeester en Schepenen". De stuurgroep is te weinig kritisch. Het is al te duidelijk, alhoewel de Dorpsraad volgens haar statuten a-politiek, dat de stuurgroep de kaart van de meerderheid in het gemeentebestuur trekt. Een paar jaar geleden is dit pijnlijk tot uiting gekomen in het voorwoord van de voorzitter in de Leiekronkel. Na dit incident had de voorzitter toch beter de eer aan zichzelf gehouden.
Er moet zeker niet naar sensatie gezocht worden. Zware kritiek, waarmee een vroeger lid van de stuurgroep uitpakte, hoeft ook niet. Daarmee bereik je niets, integendeel. Dit belet echter niet dat een meer kritische houding ten aanzien van het beleid betreffende Oeselgem, haar bevolking en haar verenigingen aangewezen is. En items zijn er genoeg. Om er maar twee concrete te noemen: wat worden de gevolgen voor de Oeselgemnaars bij het zuiveren van het (riool)water? Wat zal het hen kosten? Wie kan er op het net aangesloten worden en wie moet zelf voor een zuiveringsinstallatie zorgen? Hoe zal de heringerichte dorpskom eruit zien of zal het opnieuw "Wakken" zijn die zegt hoe Oeselgem er moet uitzien? Dat zijn onderwerpen waar de Dorpsraad nu moet mee bezig zijn en zelf voorstellen uitwerken. Er mag niet gewacht worden tot alles beslist is.
Met dergelijke onderwerpen op de agenda trek je gegarandeerd volk naar je bijeenkomst. Want als er iets besproken wordt dat de geldbeugel van de Oeselgemnaar of zijn vereniging raakt, mag je haar/hem zeker verwachten. Zo ook dinsdag laatst. Het reglement voor het gebruik van het nieuwe Leieheem stond op de agenda en er zijn mensen die wij nooit eerder op de Algemene Vergadering mochten verwelkomen, afgekomen.
In een eerdere blog hebben wij er al op gewezen dat de Oeselgemse verenigingen staan te dringen voor het gebruik van ... het oud muzieklokaal in plaats van het nieuwe Leieheem. Ironisch genoeg had de Algemene Vergadering van de Dorpsraad dinsdagavond jongstleden ook plaats in het oud muzieklokaal. Dit had echter te maken met maandelijkse bestuursvergadering van twee belangrijke Oeselgemse verenigingen (zie hoger).
Blijkbaar zijn er bij het nieuwe Leieheem twee grote problemen: de verwarming werkt niet naar behoren en de aangerekende prijs voor het gebruik van de zaal is te hoog.
Schepen Wim Plastiek -al van vóór hij schepen van de gemeente was, een steeds weer uitgenodigde gast- onderkent het probleem van de verwarming niet. Hij zal dan ook een "aangetekend schrijven richten aan de installateur van de centrale verwarming". Moet hij zich niet richten, liefst via de architect, tot de hoofdaannemer? In elk geval zal schepen Plastiek, de grote promotor van het nieuwe Leieheem, er voor zorgen dat de verwarming in orde komt.
Dat de huurprijs voor het gebruik van de zaal hoog is hebben enkele verenigingen ondertussen al ondervonden. Spijts de damesturnclub geen verwarming, noch stoelen of tafels nodig heeft betalen deze dames 60,00 per keer dat zij de zaal gebruiken. Als zij er wekelijks willen turnen kost hun dat 240,00 (of 10.000 frankskes) per maand! Maar schepen Wim Plastiek is duidelijk: "zijn" Leieheem (of moeten wij het voortaan het "Schepen Wim Plastieheem" noemen?) is geen sportzaal. Turn(st)ers horen thuis in de sporthal te Markegem. Meteen is dat al één Oeselgemse vereniging die hier buitengeschopt wordt!
Voor haar Lenteconcert van 25 april aanstaande moeten de Lustige Vrienden drie maal 60,00 of in totaal 180,00 betalen. Immers, na de repetitie in hun lokaal op donderdag worden de muziekinstrumenten verhuisd naar het Leieheem (= 1 maal gebruik zaal = 60,00). Op vrijdag is er traditioneel de algemene repetitie in de "concert"zaal zelf (= 2de maal gebruik zaal = 2de maal betalen). Op zaterdag is er het concert zelf, dit is de derde maal gebruik van de zaal, dus voor de derde keer betalen! Nooit eerder is dit het geval geweest, ook niet toen in het JOC te Dentergem in dezelfde omstandigheden geconcerteerd werd. In plaats van hun eigen kas te spijzen mogen de Lustige Vrienden concerteren om het nieuwe gebouw te helpen afbetalen! En zeggen dat de Oeselgemnaren, zonder enige tegenprestatie, gedurende meer dan 25 jaar mee hebben betaald voor het Hondiuspark te Wakken, de sporthal te Markegem en het JOC te DEntergem.
Dit is, naar zijn eigen zeggen, niet het probleem van schepen Wim Plastiek, want hij is maar niet-gestemrechtigd lid van de vzw Cultuurinfrastructuur...