Als"ancien" binnen het onderwijs heb ik het er graag nog eens over met familie, vrienden en kennissen. Ook met jullie, bezoekers van mijn blog. Ik volg het nog steeds op de voet:
Gemeenten hebben een belangrijke lokale coördinatieopdracht voor onderwijs en vorming. Ze zijn als inrichtende macht belangrijke aanbieders van onderwijs met heden ten dage oog voor flankerend onderwijs. Ten bate van de hele Scholengemeenschap moeten ze hierin investeren! Ze dienen zich in te zetten voor de "brede school"! Het gaat hem hier niet alleen om efficiëntie, maar ook tot het versterken van het sociaal weefsel. Gelet de verwachtingen van Kind en Gezin, omtrent het toenemend aantal peuters en kleuters, dient de gemeente ook oog te hebben voor de verdere uitbouw van kinderopvang. Met deze toenemende groei gaat ook de zorg omtrent de veiligheid gepaard. Kinderen dienen op een veilige manier naar school te kunnen. Visie: Elk kind heeft recht op kwaliteitsvol en bereikbaar onderwijs. Een buurtschool in het basisonderwijs moet blijven!. De gemeente heeft een belangrijke rol wat betreft onderwijs en vorming, zowel in het leerplichtonderwijs als op het vlak van levenslang leren. De lokale besturen zijn de inrichters van onderwijs en dienen dit ook te blijven. Ze dienen blijvend open te staan voor flankerend onderwijs, waarbij gemeenten een sector - en netoverschrijdende regierol op zich nemen. Men dient zich volop in te zetten voor de "brede school" en geeft dit concept een bredere invulling. Het optimaal benutten van de schoolinfrastructuur is het vertrekpunt en draagt hierdoor bij tot het sociaal weefsel en efficiëntie. Eventuele programmapunten: 1. aanbieden kwaliteitsvol onderwijs: leerplichtonderwijs en volwassenenonderwijs. Kansen bieden tot nascholing binnen de scholen. 2. binnen het basisonderwijs streven naar een zo rationeel mogelijk aanbod en efficiënt gebruik maken van infrastructuur en middelen 3. wat capaciteit en infrastructuur betreft voorziet het lokale bestuur in de eigen budgetten. 4. gemeenten informeren inwoners omtrent het schoolaanbod, start en manier van inschrijven 5. mogelijkheid bieden om een flankerend onderwijsbeleid te voeren via een samenwerking van allerlei actoren. Hierdoor ontstaan mogelijkheden tot talrijke initiatieven naar bredeschoolbeleid, verkeersveilige omgevingen, groepsaankopen, taalbeleid, kinderopvang en kleuterparticipatie, sport en cultuur, leerplichtcontrole, huiswerkbegeleiding, opvoedingsondersteuning, ... 6. in samenwerking met de lokale politie wordt gewerkt aan een verkeersveilige omgeving (schoolfietsroutes) 7. we zoeken naar een versterkte samenwerking tussen bedrijven, KMO's en onderwijsinstellingen binnen onze gemeente
Uiteraard kan niet alles over één nacht ijs, maar er kan werk van gemaakt, ook al is men momenteel met een aantal aspecten ernstig bezig binnen het ambt van schepen van onderwijs en financiën en jeugd
Even enkele nuttige links meegeven omtrent onderwijs:
Ik wil bereikbaar zijn via allerlei kanalen. Dat kon u reeds merken. Vanaf vandaag komt daar een media bij, namelijk twitter. Zin om je mening te zeggen, soorten kritiek te geven, suggesties formuleren, info doorgeven, gegevens opvragen .... Doe gerust, ik sta er voor open!
GAVERLINGEN ZIJN TE SNELLE AUTO'S BEU De Gaverlingen willen dat vooral aan het te snelle verkeer in hun gemeente iets moet gedaan worden. Dit blijkt uit een bevraging die de politiezone Schelde - Leie liet doen in Gavere, Sint-Martens -Latem, Nazareth en De Pinte. De top drie van de "prioritair aan te pakken problemen" zijn onaangepaste snelheid met 49 proccent, woninginbraken met 30 procent en hinderlijk parkeren met 18 procent. Ook zwerfvuil, lawaaihinder en overlast door honden worden regelmatig in de enquete vermeld . (DMG)