Kinderen die slecht eten zorgen voor heel wat onrust in het gezin. Lachende gezichten tijdens het eten kunnen echter wonderen doen. Daardoor gaan kinderen zich meer voor eten intresseren, en gaan ze uit zichzelf proberen een extra hapje naar binnen te werken.
Dat blijkt alvast uit een recent wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers ontdeken daarbij dat de emotie van eters en blije gezichten wel degelijk een positieve invloed heeft op slecht etende kinderen. Als gevolg hiervan, gingen kinderen ook meer aandacht voor eten tonen. Positieve beelden deden de kinderen meer eten, terwijl iemand die met afgrijzen naar zijn maaltijd keek de kinderen juist minder deden eten. Kinderen blijken veel meer open te staan voor nieuwe recepten wanneer met een blij gezich werd gekeken. Eerder bleek reeds dat kinderen meer groenten en fruit eten wanneer volwassenen het goede voorbeeld geven. Als ouder zélf meer én met een blij gezicht etendoet onze moeilijke eters duidelijk meer én beter eten...
Visolie helpt kinderen met leer- concentratieproblemen
Ze kunnen zelden stilzitten, zijn hyperactief en kunnen zich nauwelijks of niet concentreren. Dat zorgt uiteraard voor problemen op school. Hoe kunnen we bij deze kinderen hun concentratievermogen verhogen?
Volgens de recente resultaten van een grootschalig onderzoek dat op initiatief van de Engelse overheid werd uitgevoerd, zijn kinderen met ernstige concentratieproblemen geholpen met een dagelijkse dosis visolie. Dat verbetert niet alleen hun gedrag, maar zeker ook hun leer- concentratieproblemen aanzienlijk.
Onverzadigde vetzuren voor ontwikkeling hersenen en zenuwstelsel
Volgens de Engelse wetenschappers hebben kinderen een gebalanceerde hoeveelheid aan meervoudige, onverzadigde vetzuren nodig. Zowel omega-3 als omega- 6 vetzuren zijn hierbij belangrijk. Vette vis als paling, zalm, sardines, ansjovis, tonijn en haring zijn de belangrijkste leveranciers van deze omega- 3 vetzuren EPA en DHA. Deze zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van onze ogen, hersenen en van ons zenuwstelsel.
Omega-3 en 6 vetzuren verbeteren schoolprestaties
Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt nu dat deze omega- 3 en omega- 6 vetzuren niet alleen het gedrag, maar zeker ook de schoolprestaties van hyperactieve kinderen opvallend verbeteren. Meer dan tachtig procent van de kinderen die aan het jongste wetenschappelijk onderzoek in Engeland deelnamen, kampten met taal- , communicatie- en concentratieproblemen. Bij de kinderen die dagelijks een wateroplosbare vorm van visolie kregen, werd een opmerkelijke verbetering van hun leer- en concentratieproblemen vastgesteld.
Hoge dosering EPA en DHA- vetzuren
De ene visolie is de andere niet. Bij de aanschaf ervan is het dus zéker oppassen geblazen. In iedere visolie zitten omega-3 vetzuren. De zuiverheiden de concentratie zijn erg belangrijk. Hoe hoger de concentratie EPA en DHA vetzuren, hoe beter. EPA en DHA zijn immers de werkzame bestanddelen die voor een betere concentratie zorgen.
Visolie van gekweekte of wilde vis?
Het gebruik van kweekvis of wilde vis heeft een grote invloed op de kwaliteit van onze visolie. Wilde vis eet veel rode en bruine algen, rijk aan omega- 3 vetzuren. Kweekvis wordt meestal grootgebracht met vispoeder. Gekweekte vis levert daardoor weinig tot geen omega- 3 vetzuren. De concentratie aan EPA en DHA vetzuren is in gekweekte vis dan ook opmerkelijk lager dan in wilde vis.
Lees ook : http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/60409-omega-3-vetzuren-tegen-aandachtsstoornissen-bij-kinderen.html