Hamburgers
Nodig? Voor telkens 4 kleine burgers
Biefstukburgers
|
Zalmburgers
|
Overige
|
300g biefstuk
|
300g zalmfilet
|
Hamburgerbroodjes
|
30g losgeklopt ei
|
30g losgeklopt ei
|
Cheddarkaas
|
10g paneermeel
|
30g paneermeel
|
Ijsbergsla
|
1kl worcestershiresaus
|
1,5kl viskruiden
|
Tomaten
|
1,5kl tijm
|
zwarte peper,
10 draaien
|
Augurken
|
1,5kl uienpoeder
|
|
Gefrituurde uitjes
|
1/4kl zout
|
|
|
zwarte peper, 10 draaien
|
|
|
|
|
|
Kipburgers
|
Kipburgers
met Cornflakes
|
Sauzen
|
300g kipfilet
|
300g kipfilet
|
Curryketchup
|
30g losgeklopt ei
|
30g losgeklopt ei
|
Vandemoortele tartaarsaus
|
(30g paneermeel)
|
(30g paneermeel)
|
Mayonaise
|
1,5kl zout
|
1kl kipkruiden
|
Honing-mosterdsaus:
|
witte peper, 10 draaien
|
1/2kl geel zout
|
1à2kl graanmosterd
|
panko om te paneren
|
Groene peper, 10 draaien
|
4kl honing
|
|
Cornflakes (ongezoet) om te paneren
|
6kl mayonaise
|
Bereiding?
-
Voor
de burgers: alle ingrediënten in een blender doen en tot pulp mixen. Tot
hamburgers vormen, eventueel paneren en bakken in wat olijfolie
-
Voor
de broodjes: Doormidden snijden, beleggen met cheddarkaas en enkele minuten in
een oven van 160°C leggen, tot de kaas gesmolten is. Dan beleggen met de rest
van de ingrediënten
Verhoudingen
-
We
gebruiken steeds 10% losgeklopt ei en 10% paneermeel van de hoeveelheid
vlees/vis om het gehakt aan te maken
-
Bij
de biefstukburgers is de hoeveelheid paneermeel lager omdat de textuur van het
vlees anders helemaal verloren gaat!
-
Voor
de honing-mosterdsaus gebruiken we een 1-2-3 verhouding
Technieken: tips en tricks
-
De
kipburgers vereisen niet per se extra paneermeel voor het gehakt, vandaar dat
het tussen haakjes staat. Dit gehaktmengsel plakt dan wel iets feller, dus
maken we best onze handen wat vochtig vooraleer tot burgers te rollen.
-
Paneren
gebeurt steeds volgens het basisrecept. Dus eerst door bloem, dan door eiwit
dat losgeklopt werd met 1el water en 1el olie, dan door het
paneermeel/panko/cornflakes
-
De
cornflakes die als panade gebruikt worden moeten uiteraard ongezoet zijn. We
kloppen ze even stuk in een plastic zakje zodat ze tijdens het paneren goed
aanhechten.
-
Om
de burgers perfect rond te vormen kunnen we gebruik maken van een (vooraf
ingevette) dresseerring.
-
Weeg
het aangemaakte gehakt opnieuw en deel door 4. Zo kun je 4 exact even grote
hamburgers maken.
|