Aardappelen koken
Nodig? Voor 2 pers.
Aardappelen
koken
|
500g aardappelen
|
Water
|
1el zout per liter water
|
Bereiding?
-
Schil
de aardappelen, leg ze in een kookpot en zet onder water
-
Voeg
zout toe en breng het water aan de kook
-
Zet
een deksel op de pot en laat zachtjes gaarkoken in ongeveer 20 minuten
-
Controleer
tegen het einde de gaarheid met een aardappelmesje
Verhoudingen
-
We
rekenen 250g aardappelen per persoon
-
We
gebruiken 1 eetlepel zout per liter water
Technieken: tips en tricks
-
We
zetten de aardappelen op in koud water
en brengen het water zachtjes aan de kook. Zo kan de warmte geleidelijk aan tot
in de kern van de aardappel dringen. Aardappelen zijn namelijk thermisch
stabiel, de warmte dringt maar zeer traag tot in de kern (Zie ook basisrecept
Frietjes). Zouden we de aardappelen aan
kokend water toevoegen dan zal de buitenkant snel gaar en papperig worden
terwijl de kern nog rauw is. Dan zullen de aardappelen er niet mooi uitzien op
ons bord.
-
Het
zout zal via de poriƫn in de aardappel dringen en zo de aardappel ook langs
binnen zouten.
-
Door
het deksel op de pot te zetten zal
er geen water verdampen. We hoeven dan dus ook niet aan te vullen met koud
water tijdens het koken, wat de kooktijd alleen maar zou verlengen.
-
De
gaarheid controleren we met een vlijmscherp aardappelmesje en niet - zoals vaak gebeurt - met een vork! Een vork is stomp en zal
de aardappel beschadigen zodat ze uit elkaar valt wanneer ze gaar is. Het oog
wil tenslotte ook wel wat!
|