Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    27-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept aardappelen koken

    Aardappelen koken

    Nodig?   Voor 2 pers.

    Aardappelen koken

    500g aardappelen

    Water

    1el zout per liter water

    Bereiding?

    -          Schil de aardappelen, leg ze in een kookpot en zet onder water

    -          Voeg zout toe en breng het water aan de kook

    -          Zet een deksel op de pot en laat zachtjes gaarkoken in ongeveer 20 minuten

    -          Controleer tegen het einde de gaarheid met een aardappelmesje


    Verhoudingen

    -          We rekenen 250g aardappelen per persoon

    -          We gebruiken 1 eetlepel zout per liter water


    Technieken: tips en tricks

    -          We zetten de aardappelen op in koud water en brengen het water zachtjes aan de kook. Zo kan de warmte geleidelijk aan tot in de kern van de aardappel dringen. Aardappelen zijn namelijk thermisch stabiel, de warmte dringt maar zeer traag tot in de kern (Zie ook basisrecept Frietjes).  Zouden we de aardappelen aan kokend water toevoegen dan zal de buitenkant snel gaar en papperig worden terwijl de kern nog rauw is. Dan zullen de aardappelen er niet mooi uitzien op ons bord.

    -          Het zout zal via de poriĆ«n in de aardappel dringen en zo de aardappel ook langs binnen zouten.

    -          Door het deksel op de pot te zetten zal er geen water verdampen. We hoeven dan dus ook niet aan te vullen met koud water tijdens het koken, wat de kooktijd alleen maar zou verlengen.

    -          De gaarheid controleren we met een vlijmscherp aardappelmesje en niet - zoals vaak gebeurt - met een vork! Een vork is stomp en zal de aardappel beschadigen zodat ze uit elkaar valt wanneer ze gaar is. Het oog wil tenslotte ook wel wat!

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs