Aardappelgratin
Gratin Dauphinois
Nodig?
Aardappelgratin
|
aardappelen
|
(light)room
|
zout
|
zwarte peper
|
nootmuskaat
|
geraspte kaas
|
Bereiding?
-
Schil
de aardappelen en spoel ze af. Snij met een mandoline in dunne plakjes (ong.
2mm) en leg ze dakpansgewijs in ingevette ovenschaal.
Kruid elk laagje aardappelschijfjes royaal met zout, peper en nootmuskaat
-
Giet
de room over de aardappelschijfjes, tot ze net onder staan. Strooi er de
geraspte kaas over en plaats onafgedekt gedurende 45 tot 60 minuten in een oven
van 180°C
Technieken: tips en tricks
-
De
schijfjes aardappel worden absoluut niet
gespoeld! Het zetmeel dat eraan kleeft zal de saus immers binden.
-
Er
wordt geen exacte hoeveelheid
aardappelen en room gegeven, omdat de hoeveelheid afhankelijk is van de
gebruikte ovenschaal. Om de juiste hoeveelheid aardappelen te bepalen leggen we
de schaal vol met ongeschilde aardappelen, dit is de exacte hoeveelheid die in
de schaal zal passen. We voegen dan room toe tot de aardappelen net onder staan.
-
Room
zal de kruiding enorm in smaak
verzachten, vandaar dat we royaal moeten kruiden om genoeg smaak aan de
gratin te geven.
-
Omdat
aardappelen looizuren (tannines) bevatten is het onmogelijk om melk te gebruiken. Melk, zuren en warmte, het recept
voor geschifte sauzen
Het caloriegehalte is hierdoor natuurlijk veel hoger,
maar zeg nu zelf, dit gerecht eet je toch alleen bij feestelijke gelegenheden?
Dan mag het al eens decadent zijn!
-
Om
te beoordelen of de gratin al gaar is
prikken we in het midden met een scherp aardappelmesje, dat mag praktisch geen
weerstand meer mag ondervinden.
-
Bij
de traditionele gratin dauphinois
wordt de ovenschotel voor het invetten ingewreven met een half knoflookteentje,
dat geeft dan een subtiele looksmaak aan de gratin, maar ik verkies een gratin
zonder looksmaak.
|