Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    27-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept aardappelgratin

    Aardappelgratin

    Gratin Dauphinois

    Nodig?

    Aardappelgratin

    aardappelen

    (light)room

    zout

    zwarte peper

    nootmuskaat

    geraspte kaas

    Bereiding?

    -          Schil de aardappelen en spoel ze af. Snij met een mandoline in dunne plakjes (ong. 2mm) en leg ze dakpansgewijs in ingevette ovenschaal. Kruid elk laagje aardappelschijfjes royaal met zout, peper en nootmuskaat

    -          Giet de room over de aardappelschijfjes, tot ze net onder staan. Strooi er de geraspte kaas over en plaats onafgedekt gedurende 45 tot 60 minuten in een oven van 180°C


    Technieken: tips en tricks

    -          De schijfjes aardappel worden absoluut niet gespoeld! Het zetmeel dat eraan kleeft zal de saus immers binden.

    -          Er wordt geen exacte hoeveelheid aardappelen en room gegeven, omdat de hoeveelheid afhankelijk is van de gebruikte ovenschaal. Om de juiste hoeveelheid aardappelen te bepalen leggen we de schaal vol met ongeschilde aardappelen, dit is de exacte hoeveelheid die in de schaal zal passen. We voegen dan room toe tot de aardappelen net onder staan.

    -          Room zal de kruiding enorm in smaak verzachten, vandaar dat we royaal moeten kruiden om genoeg smaak aan de gratin te geven.

    -          Omdat aardappelen looizuren (tannines) bevatten is het onmogelijk om melk te gebruiken. Melk, zuren en warmte, het recept voor geschifte sauzen… Het caloriegehalte is hierdoor natuurlijk veel hoger, maar zeg nu zelf, dit gerecht eet je toch alleen bij feestelijke gelegenheden? Dan mag het al eens decadent zijn!

    -          Om te beoordelen of de gratin al gaar is prikken we in het midden met een scherp aardappelmesje, dat mag praktisch geen weerstand meer mag ondervinden.

    -          Bij de traditionele gratin dauphinois wordt de ovenschotel voor het invetten ingewreven met een half knoflookteentje, dat geeft dan een subtiele looksmaak aan de gratin, maar ik verkies een gratin zonder looksmaak.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs