Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    27-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept bolognaise saus

    Bolognaise saus

    Nodig?   Voor 4 liter saus (12 porties)

    Bolognaise saus


    4 tenen look, gesnipperd

    3 grote wortelen, in brunoise

    2 uien, gesnipperd

    1 courgette, ontpit, in brunoise

    1 kleine rode paprika, in blokjes

    3 stengels bleekselder, geschild, in brunoise

    1 kleine gele paprika, in blokjes

    800g tomatenblokjes uit blik (2 blikken van 400g)

    2el spaghettikruiden

    1kg gemengd gehakt V+R (of # soorten gehakt)

    1 blikje tomatenpuree (70g)


    1el oregano


    1kl tijm


    750mL kippenbouillon


     

    Bereiding?

    -          Stoof de look aan in wat olijfolie. Voeg de uien toe en laat glazig stoven. Voeg dan de paprikablokjes toe en laat nog 5 minuten zachtjes stoven

    -          Voeg de spaghettikruiden toe en bak deze even mee

    -          Voeg het blikje tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg de groene kruiden toe

    -          Bevochtig het geheel met de kippenbouillon en laat op een zacht vuurtje gaarkoken in ongeveer 30 minuten. Voeg eventueel wat water toe tijdens het koken. Mix glad en giet door een puntzeef. Breng opnieuw aan de kook samen met de tomatenblokjes uit blik, de courgette en de bleekselder

    -          Blancheer de wortelblokjes 1 minuut en voeg bij de tomatensaus

    -          Bak het gehakt rul en voeg bij de tomatensaus

    -          Laat het geheel nog 2 uur pruttelen op zacht vuur, roer af en toe om


    Technieken: tips en tricks

    -          We laten de look even ‘fruiten’ in de olie, maar zorgen er absoluut voor dat ze niet verbrandt. Verbrande look smaakt heel bitter en kan de saus al vanaf stap 1 verneu… om zeep helpen!

    -          De ingrediënten uit de linkerkolom worden samen bereid en nadien tot een gladde smaakbom gemixt. Dit is niet het originele recept voor een Bolognaise saus, maar mijn eigen versie, omdat ik geen fan ben van stukken ui en paprika in een saus. We moeten het geheel dan wel even door een puntzeef passeren, omdat er anders  onsmakelijke kleine velletjes van de paprika in de saus achterblijven.

    -          De blokjes wortel blancheren we zodat ze al wat voorgegaard zijn. Herinner je uit Hoofdstuk 6 dat harde groenten in een zure vloeistof zoals een tomatensaus heel traag garen. Zonder ze te blancheren blijven ze tamelijk hard en dit is niet bevorderlijk voor het mondgevoel.

    -          Eventueel kan een deel van het gehakt vervangen worden door ander vlees, zoals Italiaanse salamiblokjes of gebakken spekblokjes.

    -          Zoals voor alle tomatensauzen geldt ook hier: hoe langer ze koken, hoe lekkerder van smaak. Langer pruttelen betekent meer chemische reacties die smaak opwekken.

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs