Nootjes roosteren
Nodig?
Nootjes
roosteren
|
Nootjes
|
Bereiding?
-
Verhit
een antiaanbakpan zonder vetstof en voeg de nootjes toe
-
Laat
bruinen, schud af en toe op
-
Laat
afkoelen op een bord
Technieken: tips en tricks
-
Nootjes
worden geroosterd omdat ze dan meer smaak krijgen, volgens de bruiningsreacties
beschreven in Hoofdstuk 1.
-
Nootjes
roosteren gebeurt steeds in een antiaanbakpan zonder vetstof! Door de directe hitte met de pan kleuren de nootjes
snel bruin en komen de aromas vrij. Om verbranden te voorkomen moeten we de
pan geregeld opschudden.
-
Wanneer
ze voldoende bruin gekleurd zijn laten we de nootjes afkoelen op een bord, niet in de pan zelf! Die is nog steeds heet
en zou het bruiningsproces te ver laten doorgaan.
-
De
pijnboompitten voor groene pesto bijvoorbeeld worden even geroosterd zodat ze
meer smaak aan de pesto geven. Laat ze niet donkerbruin kleuren, anders zal de
pesto niet groen maar grauw van kleur worden!
-
Ook specerijen zoals komijnzaadjes,
korianderbolletjes
kunnen op deze manier geroosterd worden. Door de hoge hitte
kunnen de Maillard-reacties optreden die extra smaak geven aan
de specerij.
|