Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    27-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept pasta koken

    Pasta koken

    Nodig?   Voor 2 pers.

    Pasta koken

    200g droge pasta

    2 Liter water

    20g zout (4kl)

    2el olijfolie

    Bereiding?

    -          Breng het water aan de kook en voeg zout en olijfolie toe

    -          Voeg de pasta toe aan het kokende water en roer onmiddellijk los

    -          Laat gaarkoken gedurende het aantal minuten op de verpakking vermeld

    -          Giet af en dien onmiddellijk op


    Verhoudingen

    -          We rekenen 100g droge pasta per persoon

    -          Per 100g pasta gebruiken we 1 liter water, 2 koffielepels zout (10g) en 1 eetlepel olijfolie


    Techieken: tips en tricks

    -          We gebruiken een ruime hoeveelheid water om de pasta in gaar te koken. De pasta zal tijdens het koken zetmeel lossen en indien we te weinig water gebruiken wordt het een kleefboel!

    -          Het zout zal verhinderen dat de pasta te veel zetmeel lost doordat het de zetmeelkorrels in het meel stabiliseert. Dit gaat na het afgieten ook kleven tegen.

    -          De olijfolie zal tijdens het afgieten de pasta smeren, zodat kleven ook wordt tegengegaan.

    -          Maar zelfs het zout en de olijfolie kunnen niet volledig verhinderen dat warme pasta gaat kleven. Wanneer de pasta is afgegoten dienen we ze dus best onmiddellijk op, met eventueel een saus. Pasta die na het afgieten blijft staan zal door het vrijgekomen zetmeel aan het oppervlak al snel beginnen kleven tot een vaste blok. Om dit te vermijden kunnen we de pasta eventueel onder koud water spoelen, zodat het zetmeel weggespoeld wordt. Zulke pasta kleeft daarna niet meer en kan bijvoorbeeld gebruikt worden in koude salades.

    -          Het is mogelijk om pasta op voorhand net niet gaar te koken, ze onder koud water helemaal te laten afkoelen en naderhand nog even in kokend water gaar te koken. Zo kunnen we op het moment zelf tijd uitsparen. Ik vermoed dat veel restaurants ook deze techniek gebruiken.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs