Pasta koken
Nodig? Voor 2 pers.
Pasta
koken
|
200g droge pasta
|
2 Liter water
|
20g zout (4kl)
|
2el olijfolie
|
Bereiding?
-
Breng
het water aan de kook en voeg zout en olijfolie toe
-
Voeg
de pasta toe aan het kokende water en roer onmiddellijk los
-
Laat
gaarkoken gedurende het aantal minuten op de verpakking vermeld
-
Giet
af en dien onmiddellijk op
Verhoudingen
-
We
rekenen 100g droge pasta per persoon
-
Per
100g pasta gebruiken we 1 liter water, 2 koffielepels zout (10g) en 1 eetlepel
olijfolie
Techieken: tips en tricks
-
We
gebruiken een ruime hoeveelheid water om de pasta in gaar te koken. De pasta
zal tijdens het koken zetmeel lossen en indien we te weinig water gebruiken
wordt het een kleefboel!
-
Het
zout zal verhinderen dat de pasta te veel zetmeel lost doordat het de
zetmeelkorrels in het meel stabiliseert. Dit gaat na het afgieten ook kleven
tegen.
-
De
olijfolie zal tijdens het afgieten de pasta smeren, zodat kleven ook wordt
tegengegaan.
-
Maar
zelfs het zout en de olijfolie kunnen niet volledig verhinderen dat warme pasta
gaat kleven. Wanneer de pasta is afgegoten dienen we ze dus best onmiddellijk
op, met eventueel een saus. Pasta die na het afgieten
blijft staan zal door het vrijgekomen zetmeel aan het oppervlak al snel
beginnen kleven tot een vaste blok. Om dit te vermijden kunnen we de pasta
eventueel onder koud water spoelen, zodat het zetmeel weggespoeld wordt. Zulke
pasta kleeft daarna niet meer en kan bijvoorbeeld gebruikt worden in koude
salades.
-
Het
is mogelijk om pasta op voorhand net niet gaar te koken, ze onder koud water
helemaal te laten afkoelen en naderhand nog even in kokend water gaar te koken.
Zo kunnen we op het moment zelf tijd uitsparen. Ik vermoed dat veel restaurants
ook deze techniek gebruiken.
|