Witte wijnsaus
Nodig? Voor 500mL
Witte
wijnsaus
|
100g
sjalot, gesnipperd (2st)
|
500mL
witte wijn
|
500mL
visfumet
|
500mL
room
|
zout
|
witte
peper
|
Bereiding?
-
Breng
de wijn samen met de sjalot aan de kook en laat inkoken tot er bijna geen
vloeistof meer overblijft
-
Voeg
de visfumet toe en laat inkoken tot de helft
-
Voeg
dan de room toe en laat inkoken tot 2/3
-
Zeef
de saus en kruid af met peper en zout
of
-
Breng
de wijn samen met de sjalot aan de kook en laat inkoken tot er bijna geen
vloeistof meer overblijft
-
Voeg
de visfumet en de room toe en laat inkoken tot de helft
-
Zeef
de saus en kruid af met peper en zout
Verhoudingen
-
We
gebruiken telkens gelijke hoeveelheden wijn, visfumet en room. Voor 500mL van
deze vloeistoffen houden we uiteindelijk ook 500mL saus over, gemakkelijk te
onthouden
-
We
gebruiken 1/5 van de hoeveelheid saus aan sjalot, in dit geval dus 100g
Technieken: tips en tricks
-
De
sjalot wordt niet gestoofd, zo bewaart ze haar frisse smaak.
-
Na
het zeven gooien we de sjalot weg, die heeft haar smaak afgegeven aan de saus
en is niet meer bruikbaar.
Voorbeelden
-
Deze
saus past goed bij witte vis
-
Zie
ook het recept Koolvis met kruidenkorst,
spinazie en puree, en saffraansausje
|