Vinaigrette
Nodig?
Vinaigrette
|
1el azijn
|
3el olie
|
Bereiding?
-
Meng
azijn en olie krachtig met een garde of vork
-
Serveer
meteen
Verhoudingen
-
We
gebruiken steeds de verhouding 1 deel azijn voor 3 delen olie
Technieken: tips en tricks
-
Een
vinaigrette is een onstabiel mengsel van azijn en olie, twee stoffen die niet
met elkaar gemengd kunnen worden. Ze verschillen immers chemisch te veel van
elkaar. Wanneer we krachtig mengen splitsen we de azijn op in duizenden
minuscule druppels die zich tussen de oliemoleculen verspreiden. Er ontstaat
dan een tijdelijk mengsel. Al snel zullen de azijndruppels terug samensmelten
en zich van de olie afscheiden waardoor er weer twee lagen vloeistof ontstaan.
Meng dus krachtig en serveer meteen, voor de vinaigrette weer ontmengt.
-
We
kunnen eindeloos variƫren door verschillende soorten azijn en olie te
gebruiken. Vaak worden ook nog kruiden toegevoegd.
|