Tomatensaus
Nodig? Voor 500mL
Tomatensaus
(500mL)
|
|
1/2 teen look
|
750mL kipbouillon
|
1/2 ui, gesnipperd
|
12-tal kerstomaatjes (100g)
|
1 wortel, in blokjes
|
1el suiker
|
1 stengel bleekselder, in blokjes
|
1kl tijm
|
1el tomatenpuree
|
2 blaadjes laurier
|
1el bloem
|
1 stengel peterselie
|
25mL
madera wijn
|
|
Bereiding?
-
Stoof
de look en ui aan in wat olijfolie, voeg de wortel en selderblokjes toe en laat
5 minuten zachtjes stoven zonder te laten kleuren
-
Voeg
de tomatenpuree toe en laat even meebakken
-
Voeg
de bloem toe en laat drogen op zacht vuur
-
Blus
met de madeira, voeg de rest van de ingrediƫnten toe en laat op zacht vuur
gedurende minstens 1 uur pruttelen
-
Verwijder
de takken peterselie en laurierblaadjes uit de saus
-
Mix
de saus en passeer door een puntzeef. Breng terug aan de kook
-
Kruid
af met peper en zout
Verhoudingen
-
750mL
kipbouillon kookt uiteindelijk in tot 500mL saus
-
We
gebruiken 25mL madeira om 500mL saus te maken, dus 5%
Technieken: tips en tricks
-
De
tomatenpuree bakken we steeds even mee vooraleer we de vloeistof toevoegen. Zo
wordt de scherp zure smaak wat verzacht.
-
Ook
de bloem wordt even mee gestoofd. Zo wordt bloemsmaak vermeden en vormen er
zich geen klontertjes in de saus. In feite maken we hier een soort roux die
later binding aan de saus zal geven.
-
Voor
tomatensauzen geldt: hoe langer ze koken, hoe lekkerder van smaak. Langer
pruttelen betekent meer chemische reacties die smaak opwekken.
-
Indien
tijdens het kookproces de saus te sterk inkookt kunnen we ofwel water
toevoegen, ofwel een deksel op de pot plaatsen en het vuur zachter zetten.
Wanneer het deksel op de pan staat kan er geen vloeistof meer verdampen.
-
Een
saus (of soep) die gemixt wordt moeten we steeds terug even aan de kook
brengen. De mixer brengt veel luchtbelletjes in de soep die de smaak kan
afvlakken en ervoor zorgt dat de saus sneller bederft.
-
De
madeira kan vervangen worden door porto.
-
De
kerstomaten geven een licht zoete smaak aan de saus. Ze kunnen eventueel
vervangen worden door 100g tomatenpassata.
|