Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    27-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept tomatensaus

    Tomatensaus

    Nodig?   Voor 500mL

    Tomatensaus (500mL)


    1/2 teen look

    750mL kipbouillon

    1/2 ui, gesnipperd

    12-tal kerstomaatjes (100g)

    1 wortel, in blokjes

    1el suiker

    1 stengel bleekselder, in blokjes

    1kl tijm

    1el tomatenpuree

    2 blaadjes laurier

    1el bloem

    1 stengel peterselie

    25mL madera wijn


    Bereiding?

    -          Stoof de look en ui aan in wat olijfolie, voeg de wortel en selderblokjes toe en laat 5 minuten zachtjes stoven zonder te laten kleuren

    -          Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken

    -          Voeg de bloem toe en laat drogen op zacht vuur

    -          Blus met de madeira, voeg de rest van de ingrediĆ«nten toe en laat op zacht vuur gedurende minstens 1 uur pruttelen

    -          Verwijder de takken peterselie en laurierblaadjes uit de saus

    -          Mix de saus en passeer door een puntzeef. Breng terug aan de kook

    -          Kruid af met peper en zout


    Verhoudingen

    -          750mL kipbouillon kookt uiteindelijk in tot 500mL saus

    -          We gebruiken 25mL madeira om 500mL saus te maken, dus 5%


    Technieken: tips en tricks

     

    -          De tomatenpuree bakken we steeds even mee vooraleer we de vloeistof toevoegen. Zo wordt de scherp zure smaak wat verzacht.

    -          Ook de bloem wordt even mee gestoofd. Zo wordt bloemsmaak vermeden en vormen er zich geen klontertjes in de saus. In feite maken we hier een soort roux die later binding aan de saus zal geven.

    -          Voor tomatensauzen geldt: hoe langer ze koken, hoe lekkerder van smaak. Langer pruttelen betekent meer chemische reacties die smaak opwekken.

    -          Indien tijdens het kookproces de saus te sterk inkookt kunnen we ofwel water toevoegen, ofwel een deksel op de pot plaatsen en het vuur zachter zetten. Wanneer het deksel op de pan staat kan er geen vloeistof meer verdampen.

    -          Een saus (of soep) die gemixt wordt moeten we steeds terug even aan de kook brengen. De mixer brengt veel luchtbelletjes in de soep die de smaak kan afvlakken en ervoor zorgt dat de saus sneller bederft.

    -          De madeira kan vervangen worden door porto.

    -          De kerstomaten geven een licht zoete smaak aan de saus. Ze kunnen eventueel vervangen worden door 100g tomatenpassata.

     

     

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs