Veloutésaus
Nodig? Voor 500mL
Veloutésaus
|
50g boter
|
50g bloem
|
500mL fond
|
peper en zout
|
Bereiding?
-
Voor
de bereiding van een veloutésaus gaan we op dezelfde manier te werk als bij de
bechamelsaus
Verhoudingen?
-
We
gebruiken 10% boter en bloem van de hoeveelheid fond. Dus op 500mL fond
gebruiken we 50g boter en bloem.
Technieken: tips en tricks
-
Al
naargelang het recept kunnen we gebruik maken van een gevogeltefond, kalfsfond,
bruine fond of visfumet
-
Een
fond is een ingekookte bouillon. Daardoor is een fond zouter van smaak dan een
bouillon. Het zetmeel in de bloem dat voor de binding van de saus zorgt zal een
deel van de zoutsmaak maskeren. Zou de saus na binding te flets van smaak zijn
is het toevoegen van wat zout vaak voldoende om de smaak op te krikken.
-
Zie
ook het basisrecept Bechamelsaus voor
extra tips
Voorbeelden
-
Kalfsveloutésaus
wordt gebruikt bij de bereiding van kalfsblanquette
-
Gevogelteveloutésaus
wordt gebruikt bij de bereiding van vol-au-vent
-
Visveloutésaus
wordt gebruikt bij de bereiding van een vispannetje
|