Quinoa koken
Nodig? Voor 4 pers.
Quinoa
|
100mL witte quinoa
|
100mL rode quinoa
|
water
|
kipbouillon
|
Bereiding?
-
Breng
een bodempje water aan de kook en voeg de quinoa toe
-
Laat
2 minuten zachtjes koken en giet de quinoa door een zeef
-
Spoel
goed af onder koud water
-
Breng
terug over in de kookpot, voeg kipbouillon toe tot de quinoa dubbel onder staat
en laat zachtjes zonder deksel gedurende ongeveer 15 minuten gaarkoken, tot het
vocht verdampt is (voeg eventueel wat vocht toe als de quinoa nog niet gaar is)
en dien op
Verhoudingen
-
We
rekenen 50mL droge quinoa per persoon
Technieken: tips en tricks
-
Quinoa
zijn de zaden van een plant uit de amaranthfamilie. Hoewel dit geen graansoort
is wordt quinoa toch op een gelijkaardige manier bereid.
-
Elke
quinoa-korrel bevat een schil die saponinen
bevat. Deze stof werkt als afweermechanisme voor insecten en heeft een
zeepachtige smaak (de naam is afgeleid van het woord sapo voor zeep). Vandaar dat we de quinoa eerst 2 minuutjes in water laten koken en ze dan zeven en goed spoelen. Zo wordt
zeepsmaak in het gerecht vermeden!
|