Puree
Nodig? Voor 2 pers.
Puree
|
Wortelpuree
|
500g aardappelen
|
500g aardappelen
|
100g boter
|
150g wortelen
|
1/2kl nootmuskaat
|
100g boter
|
Zout
|
1kl uienpoeder
|
Peper
|
1/2kl nootmuskaat
|
|
Zout
|
|
Peper
|
Bereiding?
-
Schil
de aardappelen en kook ze gaar volgens het basisrecept
-
Snij
voor de wortelpuree de wortelen in grote stukken en voeg ze pas na 10 minuten
toe
-
Giet
af en laat even op het vuur drogen
-
Voeg
de boter en kruiden toe
-
Pureer
de aardappelen (en wortelen) met een stamper
Verhoudingen
-
We
rekenen 250g aardappelen per persoon
-
We
gebruiken 1/3 (tot zelfs ½) van de aardappelen als wortel
-
We
gebruiken 1/5 boter
Technieken: tips en tricks
-
Gebruik
steeds bloemige aardappelen. Vastkokende aardappelen bevatten veel water en
kunnen een glazige puree geven.
-
Omdat
bloemige aardappelen veel zetmeel(korreltjes) bevatten geven ze na het pureren
een korrelig mondgevoel. Boter of andere vetstof smeert de korreltjes en zorgt
voor een aangenamere textuur. Soms wordt ook melk of een eidooier toegevoegd om
dezelfde reden.
-
Aardappelen
pureren we steeds met de hand, nooit met een mixer! Tijdens het koken nemen de
zetmeelkorreltjes veel vocht op waardoor hun inhoud lijmerig wordt. Zouden we
deze met een mixer stukmixen dan komt de inhoud vrij en krijgen we een papje
dat best omschreven kan worden als behangerslijm
-
Door
de aardappelen na het afgieten even terug op het vuur te zetten verdampt elk
laatste restje kookwater. Zo voorkomen we dat de puree te waterig is.
|