Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    27-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept puree

    Puree

    Nodig?   Voor 2 pers.

    Puree

    Wortelpuree

    500g aardappelen

    500g aardappelen

    100g boter

    150g wortelen

    1/2kl nootmuskaat

    100g boter

    Zout

    1kl uienpoeder

    Peper

    1/2kl nootmuskaat


    Zout


    Peper

    Bereiding?

    -          Schil de aardappelen en kook ze gaar volgens het basisrecept

    -          Snij voor de wortelpuree de wortelen in grote stukken en voeg ze pas na 10 minuten toe

    -          Giet af en laat even op het vuur drogen

    -          Voeg de boter en kruiden toe

    -          Pureer de aardappelen (en wortelen) met een stamper


    Verhoudingen

    -          We rekenen 250g aardappelen per persoon

    -          We gebruiken 1/3 (tot zelfs ½) van de aardappelen als wortel

    -          We gebruiken 1/5 boter


    Technieken: tips en tricks

    -          Gebruik steeds bloemige aardappelen. Vastkokende aardappelen bevatten veel water en kunnen een glazige puree geven.

    -          Omdat bloemige aardappelen veel zetmeel(korreltjes) bevatten geven ze na het pureren een korrelig mondgevoel. Boter of andere vetstof smeert de korreltjes en zorgt voor een aangenamere textuur. Soms wordt ook melk of een eidooier toegevoegd om dezelfde reden.

    -          Aardappelen pureren we steeds met de hand, nooit met een mixer! Tijdens het koken nemen de zetmeelkorreltjes veel vocht op waardoor hun inhoud lijmerig wordt. Zouden we deze met een mixer stukmixen dan komt de inhoud vrij en krijgen we een papje dat best omschreven kan worden als behangerslijm…

    -          Door de aardappelen na het afgieten even terug op het vuur te zetten verdampt elk laatste restje kookwater. Zo voorkomen we dat de puree te waterig is.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs