Pommes Duchesse
Hertoginnenaardappelen
Nodig? Voor 2 pers.
Pommes
Duchesse
|
500g aardappelen
|
2 eidooiers
|
1/4kl nootmuskaat
|
1/2kl zout
|
zwarte peper
|
Bereiding?
-
Schil
de aardappelen, spoel af, snij in grote stukken en kook gaar in 15 minuten
-
Giet
het kookvocht af en zet de pot even terug op het vuur zodat het water verdampt
-
Kruid
de aardappelen en pureer met een stamper
-
Laat
enkele minuten afkoelen
-
Voeg
dan de eidooiers toe en meng goed onder het geheel
-
Doe
het mengsel in een spuitzak met gekartelde mond en spuit toefjes op een
bakplaat met bakpapier
-
Plaats
in een oven van 220°C en laat de bovenkant goudbruin grillen
Verhoudingen
-
We
rekenen 250g aardappelen per persoon
-
We
gebruiken een eidooier per 250g aardappelen
-
Per
500g aardappelen gebruiken we 1/2kl zout en nootmuskaat
Technieken: tips en tricks
-
Om
te vermijden dat de aardappeltoefjes inzakken in de oven is het belangrijk zo weinig mogelijk vocht te gebruiken.
Daarom laten we de aardappelen nog even drogen op het vuur en voegen we zeker
geen melk of room toe.
-
Om
dezelfde reden gebruiken we bloemige
aardappelen, de vastkokende soort bevat immers te veel vocht.
-
De
eidooiers worden pas toegevoegd aan de puree wanneer deze een beetje is afgekoeld, anders zullen de eidooiers
stollen en schift de puree.
-
Het
mengsel moet warm tot toefjes worden
gespoten, koud is het niet meer bewerkelijk genoeg.
|