Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    27-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept pasta maken

    Pasta maken

    Nodig?   Voor 4 pers.

    Pastadeeg

    4 eieren

    400g rimacinata bloem

    Bereiding?

    -          Neem een maatbeker en doe de eieren en bloem erin

    -          Gebruik een klopper met deeghaken om te mengen

    -          Stort het mengsel uit op een werkblad wanneer er een korrelige massa is gevormd

    -          Kneed met de handen tot een soepel deeg, gedurende 5 tot 10 minuten

    -          Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat minstens een kwartier rusten

    -          Gebruik een pastamachine om het deeg uit te rollen tot bijvoorbeeld tagliatelle

    -          Haal een bolletje deeg door de dikste stand, plooi eventueel nog eens dubbel en werk zo verder tot de dunste stand

    -          Strooi wat bloem over beide zijden van deze lap deeg en snijd tot tagliatelle

    -          Breng de gesneden tagliatelle meteen over in een kom met bloem en meng met de handen tot de tagliatelle volledig bedekt zijn met bloem

    -          Leg de tagliatelle nu in een zeef en schud goed, zodat alle overtollige bloem verwijderd wordt

    -          Laat de tagliatelle opstijven zodat we straks na het koken dat al dente gevoel krijgen


    Verhoudingen

    We gebruiken 1 ei per 100g bloem, per persoon


    Technieken: tips en tricks

    -          Door het deeg eerst met deeghaken te mengen vermijden we plakhandjes.

    -          We kneden het deeg tot het een gladde massa is geworden die terugveert wanneer we er met een vinger in duwen. Dan pas hebben de gluten in het deeg voldoende verbindingen met elkaar gevormd. Bij onvoldoende kneden blijft het deeg wat korrelig aanvoelen en zal het uit elkaar vallen wanneer we het proberen uit te rollen. Hoewel, wanneer we het lang genoeg door de molen halen zal het uiteindelijk ook de juiste consistentie krijgen aangezien dit ook een soort kneden is. Geen paniek dus, het lukt altijd!

    -          Tijdens het rusten van het deeg worden er nog meer glutenverbindingen gevormd.

    -          We kunnen het deeg eventueel laten rusten in de koelkast, maar laat het dan weer op kamertemperatuur komen vooraleer het uit te rollen. Koud deeg is moeilijk hanteerbaar en brokkelt snel bij het uitrollen.

    -          Door wat bloem over de lap deeg te strooien vooraleer we ze tot tagliatelle snijden vermijden we dat de tagliatelle al tijdens het snijden aan elkaar zullen kleven. Door de tagliatelle na het snijden ook door de bloem te halen vermijden we dat ze tijdens het rusten aan elkaar kleven.

    -          Wanneer we rimacinata bloem gebruiken (dus dubbel gemalen griesmeel van durum tarwe) is de verhouding van 1 ei per 100g bloem correct. We kunnen ook gewone bloem gebruiken, maar dan kan het zijn dat het deeg te droog is en dat we extra vocht moeten toevoegen. Bevochtig dan de handen onder de kraan en kneed rustig verder. Doe dit zo vaak als nodig, tot het deeg vochtig genoeg is om glad te kunnen kneden. Door dit – letterlijk – handige trucje voegen we nooit teveel vocht ineens toe aan het deeg.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs