Pannenkoeken
Nodig? Voor 6 stuks
Pannenkoeken (1 liter
beslag)
|
300g bloem
|
600mL melk
|
3 eieren
|
10g droge gist
|
1kl bakpoeder
|
1kl zout
|
Bereiding?
-
Meng
alle ingrediënten met een klopper tot een beslag
-
Verwarm
de grill van de oven op 275°C
-
Verwarm
een eetlepel vetstof in een pan, voeg een geut van het beslag toe en laat
zachtjes garen, tot er luchtbelletjes ontstaan aan het oppervlak en de bodem
lichtjes gebruind is
-
Plaats
de pan in de oven net onder de grill en laat de bovenkant goudbruin worden
Verhoudingen
-
We
gebruiken dubbel zoveel melk als bloem
-
Per
100g bloem gebruiken we een ei
Technieken: tips en tricks
-
We
spreken van een beslag en niet van een deeg. Een beslag bevat dubbel zoveel
vocht dan bloem, bij een deeg ligt deze verhouding net omgekeerd.
-
Eventueel
voegen we nog een eetlepel of twee olie of gesmolten boter toe aan het beslag.
-
Het
pannenkoekenbeslag bevat gist en bakpoeder die ervoor zorgen dat het geheel wat
zal rijzen tijdens het bakken. Laten we de gist en het bakpoeder uit het beslag
dan zal het beslag niet rijzen en bakken we flinterdunne pannenkoeken, ook wel
flensjes genoemd.
-
Het
garen onder de grill is vooral van belang wanneer we extra ingrediënten aan de
pannenkoek toevoegen, zoals bijvoorbeeld spek en appelschijven. Hierdoor moeten
we de pannenkoek niet omkeren op het vuur, wat vaak tot scheuren zal leiden.
Indien we een klassieke pannenkoek bakken kunnen we ze wel gewoon op het vuur
omkeren om zo de bovenkant te laten garen.
|