Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    27-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept kippenbouillon

    Kippenbouillon

    Nodig?   Voor ongeveer 2.5 liter

    Kippenbouillon (2.5 Liter)


    1 soepkip

    5 takken tijm

    2 tenen look, gehalveerd

    1 bosje peterselie, handvol

    2 kleine wortelen, in grote stukken

    5 laurierblaadjes

    1 preiwit, in grote stukken

    15 zwarte peperbolletjes, geplet

    2 à 3 stengels selder met loof

    2kl zout

    1 ui in grote stukken

    water

    Bereiding?

    -          Zet de soepkip onder water in een grote kookpot, breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken

    -          Giet het water af, spoel de soepkip af onder koud water

    -          Zet de soepkip nu opnieuw onder water, voeg de peperkorrels en zout toe en breng zachtjes aan de kook. Laat anderhalf uur zachtjes pruttelen onder deksel

    -          Voeg nu de groenten en het kruidenboeket toe en laat nog 1 uurtje pruttelen zonder deksel

    -          Verwijder de kip uit de kookpot en zeef de bouillon, vang het vocht op. Kruid af met zout. De groenten die achterblijven in de zeef gooien we weg

    -          Laat afkoelen en schep het gestolde vet van de bouillon

     

    Technieken: tips en tricks

    -          Tip van mijn grootmoeder voor een nog smakelijkere bouillon: voeg ook 200g rundersoepvlees toe

    -          De reden waarom we de soepkip eerst 1 minuut laten doorkoken alvorens aan de bouillon te beginnen is om de bloedsporen, eiwitten en ander vuil te doen stollen. Die zouden de bouillon anders vertroebelen en van een vies schuim aan het oppervlak voorzien. Op deze manier bereiden we de kip dus voor op het echte werk.

    -          Door de bouillon op te zetten in koud water en zachtjes aan de kook te brengen zullen ook de smaakdeeltjes die oplossen in koude vloeistof volledig uit de kip geëxtraheerd worden.

    -          De groenten voegen we niet vanaf het begin van de kooktijd toe, omdat deze na zo lang koken soms wat eigenaardige smaken produceren. Een uurtje pruttelen is ruim voldoende.

    -          Na het kookproces mogen de groentjes weggegooid. Ze hebben hun smaak aan het vocht afgegeven en zijn nu gereduceerd tot een smakeloos pulpje.

    -          Door lang te koken zal het vet verzadigen. Dit wil eigenlijk zeggen dat deze vetten bij koude temperaturen zullen stollen. Verzadigd vet wordt gelinkt aan allerlei cardiovasculaire aandoeningen, dus we springen er best zuinig mee om. Vandaar dat we de bouillon na het afkoelen ontvetten.

    -          Let wel, veel smaakmoleculen zijn vetoplosbaar en zullen zich dus concentreren in deze vetlaag. Schep ze dus niet volledig weg, maar laat nog een kwartje over.

    -          Stiekem, maar dan echt wel heel stiekem, gebruik ik toch nog graag een of twee kipbouillonblokjes om de smaak wat op te krikken.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs