Kaassaus
Nodig? Voor 1
liter
Kaassaus
|
80g
boter
|
80g
bloem
|
800mL
melk
|
200mL
room
|
1/2kl
nootmuskaat
|
1/2kl
zout
|
zwarte
peper
|
100g
geraspte kaas
|
Bereiding?
-
Maak
een bechamelsaus volgens het basisrecept
-
Zet
de pan van het vuur en voeg dan de kaas toe
-
Roer
tot alle kaas is opgelost
Verhoudingen
-
We gebruiken 8%
boter en bloem, dus 80g voor 1 liter saus
-
We gebruiken 10%
kaas voor de saus, dus 100g voor 1 liter saus
Technieken: tips en tricks
-
Een
kaassaus is in feite een bechamelsaus waaraan kaas wordt toegevoegd.
-
Normaal
is de verhouding voor de bechamelsaus 100g boter en bloem per liter melk, maar
omdat de kaas de saus ook zal verdikken is de hoeveelheid roux wat verlaagd.
-
Bij de bechamelsaus zouden we 1 liter melk gebruiken, hier
voegen we wat room toe om het geheel smeuïger te maken. De hoeveelheid melk is
daarom dus verlaagd.
-
Nadat
de kaas aan de saus is toegevoegd mag de saus niet meer koken. Hierdoor zou de
kaas schiften en krijgen we een onsmakelijke saus.
|