Bechamelsaus
Nodig? Voor 500mL
Bechamelsaus
|
50g boter
|
50g bloem
|
500mL melk
|
1/4kl nootmuskaat
|
1/2kl zout
|
zwarte peper
|
Bereiding?
-
Smelt
de boter en laat even zachtjes bruisen
-
Voeg
de bloem ineens toe en roer los met een garde
-
Laat
de roux op zacht vuur 1 minuut stoven, blijf roeren
-
Zet
de pan nu 1 minuut van het vuur
-
Voeg
dan de koude melk ineens toe en roer goed los
-
Zet
de pan terug op een zacht vuur en breng aan de kook, blijf roeren
-
Voeg
de kruiden toe
-
Wanneer
de eerste luchtbellen verschijnen laten we de saus nog 1 minuut zachtjes
pruttelen
-
De
saus is nu klaar om opgediend te worden
Verhoudingen?
-
We
gebruiken 10% boter en bloem van de hoeveelheid melk. Op 500mL melk dus 50g
boter en bloem
Technieken: tips en tricks
-
De
roux even laten stoven, alsook de saus nog een minuut laten pruttelen, is
belangrijk. Hierdoor wordt bloemsmaak in de saus vermeden.
-
Bij
een roux is het belangrijk dat we de koud-warm-reactie respecteren: koude
vloeistof bij warme roux, of omgekeerd. De vloeistof wordt ineens toegevoegd om
klonters te vermijden.
-
De
melk mag niet aan een nog pruttelende roux toegevoegd worden, dan krijgen we
klonters. Vandaar dat we de pan 1 minuut van het vuur
zetten.
Voorbeelden
Deze saus
wordt vaak gebruikt om gekookte bloemkoolroosjes te begeleiden, maar ook bij
moussaka.
|