Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    27-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept bruine fond

    Bruine Fond

    Nodig?

    Bruine fond (500mL)


    1 kleine ui, gesnipperd

    1 liter vleesbouillon van 1 blokje

    1 wortel, in grote stukken

    3 takjes tijm/1kl gedroogde tijm

    1 stengel bleekselder, in grote stukken

    3 laurierblaadjes

    1 teen look, in schijfjes

    3 stengels peterselie

    100g gerookte spekblokjes

    zwarte peper

    1kl tomatenpuree


     

    Bereiding?

    -          Stoof de ui, wortel, bleekselder, look en spekblokjes aan in wat vetstof en laat goed kleuren (ongeveer een 5-tal minuten).

    -          Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken

    -          Kruid met wat zwarte peper, enkele draaien van de molen

    -          Voeg de vleesbouillon toe

    -          Voeg de tijm, laurier en peterselie toe en laat zonder deksel inkoken tot de helft

    -          Zeef het geheel en vang de fond op. Wat achterblijft in de puntzeef gooien we weg

    -          Laat even staan tot de olie komt bovendrijven en ontvet de fond (zie tip)

     

    Technieken: tips en tricks

    -          De groentjes en de spekblokjes moeten goed aangekleurd worden tijdens het stoven, we maken hier immers een bruine fond.

    -          We overdrijven niet met de tomatenpuree, anders zou de fond rood kleuren en dat is niet de bedoeling. 1 koffielepel tomatenpuree voor 500mL fond is een goede maatstaf.

    -          Voor een vleesbouillon gebruiken we 1 blokje vleesbouillon per 500mL water. Ik gebruik hier 1 blokje kippen- en 1 blokje rundsbouillon voor 1 liter water.

    -          Het mengsel van tijm, laurier en peterselie heet in de keuken een kruidenboeket of bouquet garni.

    -          Om een fond te ontvetten gaan we als volgt te werk (zie foto): giet de fond over in een plastic spuitzak die we in een maatbeker hebben gehangen en laat even staan totdat de olie boven komt drijven. Knip dan het puntje onderaan van de spuitzak en laat de fond in de maatbeker lopen. Knijp de zak onderaan toe op het moment dat de olie mee in de maatbeker zou lopen. Op de foto is een kippenbouillon te zien die ontvet wordt, maar het principe is hetzelfde. De lichte zone bovenaan bestaat uit olie, de donkere vloeistof onderaan is pure fond.

    -          Aangezien er enorm veel smaakstoffen in de olie zijn opgelost, laat ik toch steeds een eetlepel of twee van de olie meelopen in de fond. Ik heb gemerkt dat de pure waterige vloeistof anders te flets kan smaken.

    -          We gebruiken steeds gerookte spekblokjes, niet de gezouten variant. Gerookte spekblokjes voegen meer smaak toe aan het geheel.

    -          Wanneer we een bruine fond maken terwijl we nog andere dingen aan het kokkerellen zijn, kunnen we alle afsnijdsels en ‘afval’ van groenten en vlees aan de fond toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan de stukjes die we afsnijden van een kippenfilet, of de kruintjes van een paprika. Al deze ingrediënten kunnen extra smaak geven aan onze fond en maken hem telkens weer uniek.

    -          Tenslotte even vermelden dat dit meer een snelle bruine fond is voor de huiskeuken. In restaurantkeukens wordt gebruik gemaakt van kalfsbeenderen en ander slachtafval. De fond wordt daar ook gedurende ongeveer 8 uur gekookt. Aangezien we daar thuis vaak geen tijd voor hebben is dit recept een snel en toch smakelijk alternatief.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs