Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    27-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hongaarse goulash

    Hongaarse Goulash

    Nodig?   Voor 6 pers.

    Hongaarse  Goulash

     

    1,5kg rundstoofvlees

    2 teentjes look, gesnipperd

    3el bloem (50g)

    2 kleine uien, gesnipperd

    3el paprikapoeder

    1,5kl karwijzaadjes

    1 blikje tomatenpuree (70g)

     

    1 liter bruine fond

     

    1,5 groene paprika, in stukken

     

    1,5 rode paprika, in stukken

     

    1,5 tomaat, in blokjes

     

    Bereiding?

    -          Bak het vlees op hoog vuur rondom bruin

    -          Bestrooi met de bloem en het paprikapoeder en roer goed om

    -          Voeg de tomatenpuree toe en laat even meestoven

    -          Blus met de bruine fond (zie Basisrecept) en voeg de tomaten en de helft van de paprikablokjes toe

    -          Verwarm de oven op 150°C

    -          Stoof de look en ui glazig, samen met de karwijzaadjes en voeg bij het vlees

    -          Breng het geheel aan de kook, zet het deksel op een kiertje en plaats in de oven

    -          Voeg na 1 uur de rest van de paprikablokjes toe

    -          De goulash is klaar wanneer het vlees bij het prikken met een vork geen weerstand meer vertoont (na ongeveer 2 uur)


    Verhoudingen

    -          Voor 1.5kg vlees gebruiken we 1.5 rode en groene paprika

    -          Normaal gebruiken we voor 1.5kg vlees 1.5 liter vloeistof. Omdat de tomaten veel vocht lossen is deze hoeveelheid verlaagd

    -          We gebruiken 50g bloem (3 eetlepels) per liter vloeistof, dus 5%

    -          We rekenen 250g vlees per persoon


    Technieken: tips en tricks

    -          Deze bereiding lijkt sterk op die van Stoofvlees, zie ook de Technieken aldaar.

    -          In het originele recept voor Hongaarse goulash wordt meer vocht gebruikt. Goulash was oorspronkelijk een soep, maar wij hebben er hier een stoofgerecht van gemaakt, dat meer gebonden is. Onmisbaar in het recept zijn echter het paprikapoeder en de karwijzaadjes. Soms wordt ook komijn gebruikt ter vervanging, maar dit geeft een heel andere smaak.

    -          We bestrooien het vlees met bloem, die samen met de vetstof een soort roux zal maken. Deze geeft binding aan de saus.

    -          We voegen de paprikablokjes in twee fasen toe. De paprikablokjes die vanaf het begin worden toegevoegd zullen helemaal platkoken en smaak en binding aan de saus geven. De paprikablokjes die we pas na een uur toevoegen houden hun vorm en nog wat beet over.

    -          Net zoals bij stoofvlees moeten we ook hier het geheel aan de kook brengen vooraleer we het in de oven plaatsen, anders zou het veel te lang duren vooraleer het uiteindelijk kookt in de oven.

    -          Indien we de bereidingstijd aanzienlijk willen verkorten gebruiken we 1 liter rundsbouillon (1 blokje runds- en 1 blokje kippenbouillon) in plaats van de bruine fond.

    -          Indien de saus na afloop nog te vloeibaar is halen we het vlees met een schuimspaan uit de pot, koken de saus op hoog vuur in (eventueel bijbinden met maïzena) en voegen dan het vlees terug bij de saus.

    -          Wanneer het vlees gaar is is het zeer broos geworden, roer dus niet te hard of het vlees valt in draadjes uiteen!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs