Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    26-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisrecept Risotto

    Risotto

    Nodig?   Voor 4 pers.

    Risotto

    300g risotto-rijst

    45mL olijfolie

    1 sjalot, gesnipperd

    1 teen look, gesnipperd

    Bouillon

    75g parmezaan, geraspt

    Bereiding?

    -          Verwarm de olijfolie in een gietijzeren pan

    -          Stoof de sjalot en look zachtjes aan zonder ze te kleuren

    -          Voeg de rijst toe en roer het geheel goed om. Laat de rijst een minuut zachtjes meestoven, blijf roeren

    -          OPTIE 1: Voeg de bouillon toe en plaats het deksel op de pan. Draai het vuur zacht en laat het geheel gaarkoken in ongeveer 15 à 18 minuten

    -          OPTIE 2: Voeg een kleine hoeveelheid bouillon toe en laat de vloeistof al roerend verdampen. Pas wanneer de rijst alle bouillon heeft opgenomen voegen we weer een kleine hoeveelheid bouillon toe. Werk zo verder tot de rijst beetgaar is

    -          Zet de pan 2 minuten van het vuur, roer er dan de parmezaan onder tot ze gesmolten is en dien op


    Verhoudingen

    -          We gebruiken 75g risotto-rijst per persoon

    -          We gebruiken 15% van de rijst aan olijfolie

    -          We gebruiken 1/4 van de rijst aan parmezaan

    -          Voor OPTIE 1 gebruiken we 3x het volume van de rijst aan bouillon

    -          Voor OPTIE 2 gebruiken we 4x het volume van de rijst aan bouillon


    Technieken: tips en tricks

    -          Om risotto te maken gebruiken we risotto-rijst. Dit zijn rondkorrelige soorten die veel zetmeel bevatten. De bekendste soort is de arborio uit Piemonte, maar ook carnaroli en vialone nano kunnen gebruikt worden.

    -          De bouillon die we gebruiken is afhankelijk van de soort risotto die we maken. Ik gebruik meestal kippenbouillon, maar bij zeevruchtenrisotto gebruik ik het kookvocht van de mosselen.

    -          Door de rijst eerst aan te stoven in olijfolie voorzien we elke korrel  aan het oppervlak van een minuscule laag olie. Deze laag is dus waterafstotend en zorgt ervoor dat de rijstkorrel zijn vorm behoudt. De hoeveelheid olijfolie hoeft dus niet zo nauwkeurig afgemeten te worden (vaak giet ik gewoon een stevige geut in de pan), maar 15% van de rijst is een goede maatstaf.

    -          Persoonlijk, en dit vooral uit gemakzucht, verkies ik OPTIE 1 bij de bereiding, maar fanatiekelingen zweren bij OPTIE 2. Het verschil zit hem in de hoeveelheid zetmeel die de rijstkorrels afgeven bij beide methoden. Omdat we bij OPTIE 2 continu roeren, zorgen we ervoor dat de rijstkorrels meer zetmeel vrijgeven waardoor de risotto een romiger effect zal hebben. Het vrijgekomen zetmeel zal de saus immers wat binden. Door de bouillon in kleine beetjes toe te voegen kunnen we het gaarproces goed in de gaten houden.

    -          Omdat bij OPTIE 2 vocht verdampt tijdens het koken is de hoeveelheid bouillon hier wat hoger dan bij OPTIE 1.

    -          Omdat we nooit kaas toevoegen aan een hete saus maken we ook hier geen uitzondering. Zouden we de kaas aan de nog kokende risotto toevoegen dan zou ze schiften en de risotto verpesten. Onze pijnlijke arm van het roeren was dan voor niets geweest! Zorg er ook voor dat de parmezaan heel fijn geraspt is, zodat ze snel en volledig wegsmelt.

    -          Eventueel kan er na afloop ook nog een klontje boter onder de risotto gemengd worden, maar dit maakt de risotto veel zwaarder.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs