Inhoud blog
  • Varkenshaasje met champignonroomsaus en aardappelgratin
  • Oreo cheesecake
  • Bloedworst met appel
  • American pancakes met banaan-chocoladesaus
  • Balletjes in tomatensaus
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foutloos koken
    Waar koken en wetenschap samenkomen
    26-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moussaka

    Moussaka

    Nodig?   Voor 4 pers.

    Gehaktmengsel

    Groenten

    Bechamelsaus

    500g gehakt

    aardappelen

    50g boter

    2 teentjes look, gesnipperd

    1 aubergine

    50g bloem

    1kl oregano

    100mL olijfolie

    500mL volle melk

    1kl kaneel


    witte peper

    1kl komijn


    zout

    1kl selderijzout


    1/4kl nootmuskaat

    2kl uienpoeder



    1/2kl zout


    Overige

    zwarte peper


    gratinkaas

    1/2 blikje tomatenpuree (35g)



    2 tomaten, ontpit, in blokjes



    50mL water



     Bereiding?

    -          Snij de aubergine in de lengte in plakken van 1cm dik, strooi er veel grof zout op en laat een halfuurtje rusten

    -          Kook de aardappelen in 15 minuten beetgaar, laat afkoelen in ijskoud water en snij in plakken van ½ cm dik

    -          Stoof voor het gehaktmengsel de teentjes look aan in wat olijfolie, voeg het gehakt en kruiden toe en bak het gehakt rul. Voeg dan de tomatenpuree, tomatenblokjes en het water toe en roer goed om

    -          Spoel het zout van de aubergines, dep ze goed droog en bestrijk ze aan beide kanten royaal met de olijfolie. Grill ze langs beide zijden in een grillpan.

    -          Maak een bechamelsaus zoals in het basisrecept

    -          Schik in een ovenschotel een laagje gehakt, een laagje aubergines, een laagje aardappelen en tenslotte een laag bechamelsaus. Strooi er wat gratinkaas over, zet een halfuurtje in de oven op 180°C, even goudbruin grillen en opdienen!


    Verhoudingen

    -          Voor de bechamelsaus gebruiken we 10% roux, dus 50g boter en 50g bloem voor 500mL melk


    Technieken: tips en tricks

    -          Een aubergine heeft een sponzige structuur en zal tijdens het bakken dus enorm veel vetstof opzuigen, wat het gerecht zeer zwaar kan maken. Om deze reden strooien we eerst wat grof zout op de aubergineplakken. Het zout onttrekt vocht uit de cellen naar de luchtbelletjes van het sponzige weefsel, waardoor er minder ruimte overblijft om olie op te slorpen.

    -          Desalniettemin hebben we toch nog steeds veel olijfolie nodig om de aubergineplakken in te smeren, zodat ze tijdens het grillen lekker sappig worden…

    -          Het exacte aantal aardappelen hangt af van de grootte van de ovenschaal. Ik ga steeds als volgt te werk: in een lege ovenschaal leg ik net zoveel aardappelen naast elkaar tot de hele bodem bedekt is. Exact zoveel aardappelen zijn er nodig voor het gerecht!

    -          Eventueel kan er nog wat geraspte kaas aan de bechamelsaus toegevoegd worden (zie basisrecept kaassaus), maar dan maken we het gerecht nog zwaarder. 



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs