Kipfilet met kerriesaus
en pilavrijst
Nodig? Voor 4 pers.
Kipfilet
|
Kerriesaus
(500mL)
|
Pilavrijst
|
4 kipfilets
|
2 tenen look, gesnipperd
|
250g basmatirijst (kooktijd 10min)
|
|
1 kleine ui, in blokjes
|
boter
|
|
1 jonagoldappel, geschild, zonder
klokhuis, in blokjes
|
1/2kl tijm
|
|
1el kerriepoeder (zie basisrecept)
|
2 blaadjes laurier
|
|
1el basterdsuiker
|
500mL kipbouillon
|
|
1el bloem
|
|
|
500mL kipbouillon
|
|
Bereiding?
-
Maak
de kerriesaus volgens het basisrecept
-
Bestrijk
de kipfilets met wat olijfolie, grill ze een minuut per zijde
-
Gaar
de kipfilets verder in een oven van 180°C tot ze een kerntemperatuur van 66°C
hebben. Laat ze nog enkele minuten rusten vooraleer ze aan te snijden
-
Maak
de pilavrijst: smelt wat boter in een kookpot en stoof de rijst een minuut zachtjes
aan. Bevochtig met de kipbouillon, voeg tijm en laurier toe en laat onder
deksel op heel zacht vuur gaarkoken in ongeveer 10 minuten.
-
Dien
de rijst op met de kipfilets en de kerriesaus
Verhoudingen
-
We
gebruiken 1 kipfilet per persoon
-
Voor
pilavrijst gebruiken we tweemaal het volume van de droge rijst aan bouillon
Technieken: tips en
tricks
-
De
bereiding van pilavrijst heeft veel weg van die van risotto. Ook hier stoven we de rijst even aan in wat vetstof om
ervoor te zorgen dat ze haar vorm behoudt tijdens het koken. Gezien
basmatirijst minder lang moet koken dan risotto-rijst, voegen we maar tweemaal
het volume van de droge rijst toe aan bouillon.
-
Een
handige tip als je met rijst in
kookbuiltjes werkt: knip een kookbuiltje open, doe de tijm en laurier erin en
knoop dicht. Voeg aan de rijst toe tijdens het koken. Zo geven de tijm en
laurier hun smaak af aan de rijst, maar blijft de rijst mooi wit.
|