Roomsaus
Nodig? Voor 300mL
1ste
manier
|
2de
manier
|
300mL
fond
|
20g boter
|
300mL
room
|
20g bloem
|
|
200mL fond
|
|
100mL room
|
Bereiding?
1ste manier
-
Laat
de fond inkoken tot de helft, voeg de room toe en laat inkoken tot 2/3
of
-
Laat
de fond en de room samen inkoken tot de helft
2de manier
-
Maak
een roux met de boter en bloem (zie basisrecept)
-
Voeg
de fond en de room toe en laat binden op zacht vuur
-
Laat
even doorkoken om bloemsmaak te vermijden
Verhoudingen
1ste manier: We gebruiken gelijke hoeveelheden fond
en room
2de manier: Dit is in feite een veloutésaus die
met de helft van de hoeveelheid fond verdund is met room. We gebruiken dus 2/3
fond en 1/3 room.
Technieken: tips en tricks
-
De
eerste manier is in feite een variant op de witte wijnsaus, waarbij de witte
wijn uit het recept is weggelaten.
-
De
tweede manier is een variant op de veloutésaus, die met de helft van de
hoeveelheid fond met room verdund is.
-
De
gebruikte fond is afhankelijk van het recept. Voor een peperroomsaus gebruiken
we bijvoorbeeld bruine fond, voor paglia e fieno kipfond.
-
De
fond mag reeds geconcentreerd zijn in smaak aangezien de grote hoeveelheid room
de smaak sterk zal verzachten.
|