Steak tartaar met
pont-neuf aardappelen
Nodig? Hoofdgerecht voor 2 pers.
Steak
tartaar
|
Pont-neuf
aardappelen
|
300g rundvlees
|
6 aardappelen, in balkjes van 2cm dik
|
15g kappertjes, gehakt
|
frituurolie
|
15g sjalot, gehakt
|
|
1 eidooier
|
|
1el olijfolie
|
|
1el worcestershire saus
|
|
3dr. Tabasco
|
|
Zwarte peper en zout
|
|
Bereiding?
-
Snij
het rundvlees met een vlijmscherp mes in zeer kleine blokjes
-
Meng
met de rest van de ingrediënten en laat 1 uur marineren
-
Frituur
de aardappelbalkjes eerst gaar in olie van 160°C
-
Laat
de aardappelbalkjes volledig afkoelen, schud af en toe op
-
Frituur
ze krokant in olie van 180°C
-
Dien
op met gemengde sla met wat tartaarsaus
Verhoudingen
-
We
rekenen 150g rundvlees per persoon
-
We
gebruiken in feite 5% van de overige ingrediënten (aangezien een eidooier 15g
weegt en 1 eetlepel overeenkomt met 15mL)
Technieken: tips en tricks
-
Zorg
er in eerste instantie voor dat je mes vlijm-, maar dan ook echt vlíjmscherp is. Alleen dan kan je het
vlees goed in kleine blokjes snijden zonder gevaar voor je vingers. Wanneer je
een mes gebruikt dat niet scherp genoeg is moet je meer kracht zetten en kan je
gemakkelijk uitschuiven. Die combinatie zorgt onvermijdelijk voor snijwonden!
-
We
gebruiken hier een korte marinade,
dus geen nacht in de koelkast laten trekken! De rauwe ingrediënten (vooral
sjalot) zullen dan teveel smaak afgeven en overheersen.
-
Voor
de pont-neuf aardappelen gebruiken we dezelfde techniek als voor frietjes (zie basisrecept).
-
In
de klassieke bereiding wordt ook nog wat gehakte peterselie aan het vlees
toegevoegd.
|