Vandaag ben ik voor de eerste keer dit schooljaar in de stageschool geweest. Het eerste bezoek had als doel om de klassen te gaan observeren waarin ik gedurende langere periode zal gaan lesgeven, om kennis te maken met de klasmentoren en ook om de verschillende opdrachten (eigen keuze, eindwerk en verplichte opdrachten van de KHLim) te bespreken en in te plannen.
Observatie klas 5: Tijdens de voormiddag ben ik eerst een bezoekje gaan brengen aan klas 5. Ik heb er kort gesproken met de leerkracht over klas (vervangster van juf Nele) en daarna de klas geobserveerd tijdens de lange les rekenen. De klas kwam over als een rustige klas waarin er vooral leerlingen zitten die hard werken en hun best doen. Tijdens de inleiding van de les werden kort de begrippen 'gelijkwaardige breuken', 'gelijknamige breuken' en 'stambreuken' opnieuw kort besproken aan bord en aangevuld met voorbeelden. Vervolgens werd het 'te onthouden'-kader in het werkboek ingevuld en werden van iedere oefening (rondjes) telkens 1 oefening klassikaal uitgelegd en gemaakt aan bord. De klas beschikt voor rekenen over een bordboek voor het Smartboard. Daarna gingen de leerlingen zelfstandig aan de slag met de oefeningen. Ik heb tijdens het maken van de oefeningen gaan assisteren in de klas en heb zo al enkele leerlingen kunnen observeren en begeleiden. Het niveau voor wiskunde in de klas ligt ver uit elkaar. De leerlingen begrepen de meeste oefeningen maar het tempo waaraan de oefeningen werden gemaakt lag ver uit elkaar. Sommige leerlingen waren erg snel klaar en maakten ook de oefeningen van de driehoeken en vierkantjes af (vooral Rune werkt erg snel en vlot), andere leerlingen zaten dan weer vast bij de oefeningen waarbij ze breuken met elkaar moesten vergelijken en noteren <,> of =. Daarbij viel op dat leerlingen vaak nog niet goed door hadden dat wanneer men breuken met elkaar moet gaan vergelijken en de breuken zijn moeilijker, men breuken gelijknamig moet maken en dan pas echt vergelijken. De klas werkt vrij rustig in de klas maar toch zijn er enkele leerlingen die soms gewezen moeten worden op het feit dat ze moeten werken i.p.v. te praten, verstrooid te zijn, ... Hierdoor zijn deze leerlingen niet op tijd klaar met de oefeningen.
Na de les rekenen kregen de leerlingen de tijd om te werken aan hun opdracht Taal. De leerlingen hebben per 2 een strip gekozen en zullen 1 pagina van de strip op een creatieve en expressieve manier voor de klas gaan brengen. Tijdens het inoefenen zijn de lrk ik bij de leerlingen gaan observeren en hebben we feedback en tips gegeven.
Observatie 1ste leerjaar Juf Mieke: Wanneer de leerlingen van het 5de vertrokken naar de bus om te gaan zwemmen, ben ik gaan observeren in het 1ste leerjaar A bij juf Mieke. De leerlingen waren bezig met de les taal. Afwisselend zeiden klasleerkracht, een leerling uit de klas en ikzelf een woordje gevormd door lettertjes die de leerlingen al geleerd hadden. De leerlingen moesten ze respectievelijk leggen met het klikklakboekje en op de letterdoos. Beide leerkrachten observeerden en stuurde bij waar nodig. Daarna was het rekenles. De leerlingen gingen eerst aan de slag met het rekenraam en rekenblokjes. Volgorde van werken: 1) De lkr of lln zegt een getal, lln leggen het aantal. 2) De juf schrijft enkele rekensommen op het bord: lln leggen/schuiven het aantal, leggen/schuiven bij, zeggen het totaal aantal. Daarna wordt de som gelezen door een leerling. 3) De lkr geef een aantal, de lln leggen/schuiven, de lkr zegt wat aan kant van de deur moet, hoeveel ligt er aan het raam?
Daarna gaan ze werken in hun werkboekje van rekenen (rekensommen en splitsen). De leerkracht gaat miniklassikaal aan de slag met een lln of 10, de andere leerlingen gaan zelfstandig aan de slag maar mogen nog vragen stellen. Ik observeer en bied hulp aan in de klas. De meeste leerlingen hebben meer structuur nodig, moeten de handelingen nog beter leren begrijpen en uitvoeren en daardoor kunnen ze niet zo goed zelfstandig aan de slag. De leerlingen die sneller klaar zijn, mogen werken in hun extra rekenbundel waarin spelletjes staan. Zwakkere leerlingen in de klas zijn voor rekenen voorlopig Jan, Falco en ... Falo heeft nog veel moeilijkheden met rekenen en taal maar werkt wel heel erg had thuis om zich te verbeteren. Verder was het ook erg opvallen dat (jongen vooraan in de klas) erg afgeleid was en erg slordig werkt.
Gesprek directie: Tijdens de middagpauze had ik een kort gesprek met de directeur. Wij hebben kort gezocht naar momenten waarop ik zou kunnen werken aan mijn stageopdrachten. Belangrijkste data en afspraken: * 10/11: gesprek CLB (9-11) en gesprek met Fried (11-12) * personeelsvergaderingen: 2 7/10, 1/12 en 22/12 * Oudercontact: 1ste en 2de lj (nog af te spreken) * Schrijfmotoriek en agenda: tijdens de stages * 29/11 meelopen met de zorgleerkracht * 24/11 werkgroep lager onderwijs * 13/12 gesprek met Natalie en Fried over GON, GOK,... * 26/10 pedagogische studiedag * Initiatieven gedifferentieerd hoekenwerk, contractwerk of zelfstandig werk tijdens weken in de Zorg * WO-project; De magische poppenkast maken + muzische koppelen (poppenkast spelen in de kleuterschool) * ICT-opdrachten; integratie in de stage * Godsdienst: Sterzingen: contact opnemen met Kelly * Uren en momenten van bewaking en opvang zijn doorgegeven
Vervanging 1ste leerjaar: In de namiddag ben ik juf Debora gaan vervangen in het 1ste lj b. De leerlingen moesten eerst woordjes vormen met het klikklakboekje en de letterdoos. De leerkracht koos eerst zelf en ook enkele leerlingen mochten aan bod komen. De woorden worden steeds aangebracht in een zin. Na het vormen van de woorden met de letterdoos verbetert de lkr de woorden bij iedere leerling en daarna gaan de leerlingen de woorden om beurt lezen in rijtjes. Vervolgens heb ik een opdracht van W.O. afgewerkt rond inheems en uitheems fruit. Eerst werd alles klassikaal overlopen en daarna gingen de leerlingen zelf de kaartjes in de rijtjes plaatsen en plakken. De leerkracht stuurt bij waar nodig maar laat de leerlingen eerder zelfstandig werken en stuurt de oefening niet maar begeleidt waar nodig. Tenslotte mocht ik voorlezen uit het boek 'Drako Dragonder', een boek geschreven door de grootmoeder van iemand van de klas. De leerlingen vonden het erg leuk want ze waren erg aandachtig aan het luisteren en moesten vaak lachen.
Buiten spelen Om te kunnen genieten van de laatste warme dagen, mochten de kinderen van het 1ste leerjaar na de speeltijd nog een uurtje buiten gaan spelen in de zandbak. Ik heb de kans gehad om al wat meer over de kinderen, het niveau en de werking van de klas te weten te komen.
Dat was het zowat voor vandaag! Maandag beginnen wij de stage met enkele uren zorg in het 5de en 6de leerjaar en namiddag zal ik met het 4de leerjaar op begeleide wandeling gaan te Mie Maan in Herselt.
Claudia
14-10-2011, 00:00 geschreven door fluister 
|