Duurzame energie maakt gebruik van oneindige energiebronnen, zoals de zon, wind en waterkracht. Overheden erkennen wereldwijd dat het aandeel duurzame energie in de energievoorziening de komende jaren sterk omhoog moet om het gevecht tegen klimaatverandering te winnen. Ook in Nederland wordt steeds meer duurzame energie opgewekt.
Windenergie
Je ziet ze regelmatig staan langs snelwegen of op grote stukken weiland: windmolens. Ook zijn er al een aantal windparken op zee en zijn er plannen voor nog veel meer van deze parken. innogy, het moederbedrijf van Essent, investeert veel in windenergieprojecten en is één van de grootste windenergieexploitanten van Nederland. De groene stroom die Essent aan haar consumenten levert is afkomstig van Europese windenergie. De technologie wordt ook steeds beter: één moderne windturbine kan net zoveel stroom opwekken als een heel windpark van 25 turbines van 25 jaar geleden.
Zonne-energie
Ook in Nederland is zonne-energie zeer interessant. Steeds meer bedrijven en huishoudens zien de voordelen ervan. Er komen ook steeds meer weilanden vol zonnepanelen die een hele wijk van stroom kunnen voorzien. Het is eveneens mogelijk om zonne-energie te gebruiken om warm water te produceren in combinatie met een zonneboiler. Essent is via haar servicepartners een van de grootste leveranciers van zonne-energiesystemen aan consumenten in Nederland.
Biomassa
Biomassa is een hernieuwbare brandstof, maar staat ter discussie. Dat heeft te maken met herkomst van de grondstoffen én de manier van verwerken (verbranding, vergassing of vergisting). Milieu Centraal zet de standpunten op een rij.
Waterkracht
In Nederland wekken we weinig waterkracht op: slechts een paar procent van alle groene stroom. Nederlandse waterkrachtstroom komt uit rivieren als de Maas. Wist je dat ook aan de kust stroom kan worden opgewekt?
Aardwarmte en bodemwarmte
Aardwarmte is vaak moeilijk bereikbaar, maar bodemwarmte wordt wél gebruikt in Nederland om woningen, gebouwen en kassen te verwarmen.
Groene stroom
Je ziet geen verschil tussen groene en 'grijze' stroom uit je stopcontact. Wat is eigenlijk groene stroom? Groene stroom is opgewekt met duurzame energiebronnen, 'grijze' stroom komt uit kolen-, gas- of kerncentrales.
Kolen, olie en gas
De stroom uit je stopcontact, de brandstof voor je auto en de warmte van je radiator: ze zijn voor ruim 90 procent afkomstig van fossiele brandstoffen. Kolen, olie en gas zijn nog steeds de meest gebruikte energiebronnen in Nederland.
Kernenergie
In Borssele staat Nederlands enige werkende kerncentrale. Maar in onze stroom zit meer kernenergie, geïmporteerd uit het buitenland. Wat is kernenergie precies, wat gebeurt er in een kerncentrale?
je hebt energie in het dagelijks leven nodig bv voor de auto brandstof / benzine
Een kaart is een gemodelleerde weergave van het aardoppervlak (land en water). Traditioneel zijn kaarten statisch, maar in toenemende mate zijn ze een digitaal systeem, waarbij bijvoorbeeld inzoomen niet alleen maar vergroten betekent, maar ook meer details weergeven, en waarbij vaak ook keuzes mogelijk zijn van welke informatie wordt weergegeven op de kaart
Geschiedenis
De oudste ons overgeleverde kaart, met daarop een rivierdal tussen twee heuvels, staat op een Babylonischekleitablet van 7,6 cm × 6,8 cm, gevonden in 1930 bij Ga-Sur, in de buurt van het huidige Kirkoek. De begeleidende tekst in spijkerschrift geeft een verklaring van de kaart en beschrijft een stuk land van 354 iku (12n hectare) toebehorend aan een persoon met de naam Azala. De meeste wetenschappers dateren de tablet in de 25e tot 24e eeuw v.Chr.
Soorten kaarten
Topografische en thematische kaarten
Er zijn verschillende soorten thematische kaarten: stippenkaart, figuratieve kaart, choropleet, chorochromatische kaart, isolijnenkaart, een ruimtelijk model, een cartogram en een bewegingskaart. Deze worden alle toegelicht (voor wat betreft de definitie en wanneer te gebruiken) bij de thematische kaart.
Geografische en schematische kaarten
Een geografische kaart is een getrouwe afbeelding van een geografisch gebied op een plat vlak. De afstanden, hoeken en de onderlinge ligging van objecten worden bepaald door de gekozen projectie en de schaal. Aan bijvoorbeeld zeekaarten worden hoge eisen gesteld qua de positienauwkeurigheid en de nauwkeurigheid in het algemeen aangezien de veilige navigatie hiervan afhankelijk is.
Bij een schematische kaart ligt de nadruk minder op de juistheid van de afbeelding van een gebied.
Grootschalige en kleinschalige kaarten
Grootschalige kaarten worden meestal gebruikt binnen technische en juridisch-administratieve context, zoals bij het (weg- en groen-) beheer en kadastrale toepassingen. Kleinschalige kaarten worden veeleer voor beleidsmatige en natuurwetenschappelijke toepassingen gebruikt, van nationaal tot mondiaal niveau.
Bij kleinschalige kaarten is veel sterker sprake van generalisatie dan bij grootschalige kaarten.
Kaarteringstechnieken
Bij de kaartvervaardiging is veel gebruikgemaakt van generalisatie- en exaggeratie technieken, zoals eerder gezegd, vooral bij kleinschalige kaarten. Bij het interpreteren van een kaart dient hier dan ook rekening mee te houden.
Een pictogram is een symbool of afbeelding dat de plaats inneemt van een tekst. Het gebruik ervan wordt daarom ook beeldtaal genoemd.
pictogrammen waar je iets NIET moet doen
pictogrammen waar je wel iets moet doen
gevaar pictogrammen
Pictogram in unicode
Unicode is een internationale standaard voor de identificatie van grafische tekens en symbolen, vergelijkbaar met de ASCII-tabel. De standaard voorziet alle tekens en symbolen ('karakters') van alle geschreven talen van een nummer.
Pictogram komt uit het Latijn en het Grieks. Picto komt van het Latijnse voltooid deelwoord 'pictus' of in het Nederlands: 'geschilderd'. Gram komt van het Griekse 'gramma' of in het Nederlands 'letter'.
Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.
Vliegveiligheid is een term die betrekking heeft op de theorie over, het onderzoek naar en de categorisatie van vliegrampen, en op de preventie van zulke rampen in de toekomst door regulatie, opleiding en training. Daarnaast kan het ook worden gebruikt in de context van campagnes die de veiligheid van het vliegen onder de aandacht brengen.
wat je moet hebben op een vliegtuig voor de veiligheid
veiligheids vest
een zuurstofmasker
auto
Een autogordel is een riem die een inzittende van een auto beschermt bij een ongeluk. Door de autogordel blijft de te beschermen persoon op zijn stoel, komt niet met zijn schedel tegen de voorruit en wordt hij niet door de auto geslingerd. Door het dragen van een autogordel wordt de kans op een dodelijk ongeval verminderd met 30 tot 40%
De eerste autogordel werd in 1956 door Ford geïntroduceerd.
Volgens de Belgische Wegcode is het dragen van de autogordel altijd verplicht, zowel voorin als achterin. Dus als de zitplaats van een autogordel voorzien is, dan moet men de gordel ook dragen. Kinderen kleiner dan 1,35 m moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd in de wagen. Kinderen van 1,35 m of groter, moeten in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd, of de veiligheidsgordel dragen. Het maakt niet uit of het kind nu voor- of achteraan zit.
Sommige categorieën van inzittenden zijn vrijgesteld van het dragen van de autogordel:
Bestuurders die achteruit rijden
Taxichauffeurs, wanneer ze een klant vervoeren
Personen in bezit van vrijstelling in verband met medische redenen
Bestuurders en passagiers van prioritaire voertuigen, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt
Postbeambten die post uitreiken of ophalen, op plaatsen die kort van elkaar gelegen zijn
De gordelplicht is ingevoerd in 1975 onder minister Jos Chabert.