soorten energie
Duurzame energiebronnen
Duurzame energie maakt gebruik van oneindige energiebronnen, zoals de zon, wind en waterkracht. Overheden erkennen wereldwijd dat het aandeel duurzame energie in de energievoorziening de komende jaren sterk omhoog moet om het gevecht tegen klimaatverandering te winnen. Ook in Nederland wordt steeds meer duurzame energie opgewekt.

Windenergie
Je ziet ze regelmatig staan langs snelwegen of op grote stukken weiland: windmolens. Ook zijn er al een aantal windparken op zee en zijn er plannen voor nog veel meer van deze parken. innogy, het moederbedrijf van Essent, investeert veel in windenergieprojecten en is één van de grootste windenergieexploitanten van Nederland. De groene stroom die Essent aan haar consumenten levert is afkomstig van Europese windenergie. De technologie wordt ook steeds beter: één moderne windturbine kan net zoveel stroom opwekken als een heel windpark van 25 turbines van 25 jaar geleden.
Zonne-energie
Ook in Nederland is zonne-energie zeer interessant. Steeds meer bedrijven en huishoudens zien de voordelen ervan. Er komen ook steeds meer weilanden vol zonnepanelen die een hele wijk van stroom kunnen voorzien. Het is eveneens mogelijk om zonne-energie te gebruiken om warm water te produceren in combinatie met een zonneboiler. Essent is via haar servicepartners een van de grootste leveranciers van zonne-energiesystemen aan consumenten in Nederland.
Biomassa
Biomassa is een hernieuwbare brandstof, maar staat ter discussie. Dat heeft te maken met herkomst van de grondstoffen én de manier van verwerken (verbranding, vergassing of vergisting). Milieu Centraal zet de standpunten op een rij.

Waterkracht
In Nederland wekken we weinig waterkracht op: slechts een paar procent van alle groene stroom. Nederlandse waterkrachtstroom komt uit rivieren als de Maas. Wist je dat ook aan de kust stroom kan worden opgewekt?
Aardwarmte en bodemwarmte
Aardwarmte is vaak moeilijk bereikbaar, maar bodemwarmte wordt wél gebruikt in Nederland om woningen, gebouwen en kassen te verwarmen.

Groene stroom
Je ziet geen verschil tussen groene en 'grijze' stroom uit je stopcontact. Wat is eigenlijk groene stroom? Groene stroom is opgewekt met duurzame energiebronnen, 'grijze' stroom komt uit kolen-, gas- of kerncentrales.

Kolen, olie en gas
De stroom uit je stopcontact, de brandstof voor je auto en de warmte van je radiator: ze zijn voor ruim 90 procent afkomstig van fossiele brandstoffen. Kolen, olie en gas zijn nog steeds de meest gebruikte energiebronnen in Nederland.

Kernenergie
In Borssele staat Nederlands enige werkende kerncentrale. Maar in onze stroom zit meer kernenergie, geïmporteerd uit het buitenland. Wat is kernenergie precies, wat gebeurt er in een kerncentrale?

je hebt energie in het dagelijks leven nodig bv voor de auto brandstof / benzine
|