Een biomassacentrale
is een centrale waar biomassa wordt verbrand om tot bio-energie of biogas te
komen.
Biomassa zijn organische grondstoffen zoals groenten- en tuinafval,
mest, hout, grasmaaisel, resten van de landbouwoogst, maar ook kadavers van
dieren.
Het
produceren is niet zonder risico's!
In
2007 is er in Sittard, Nederland, de explosie is
ontstaan door een materiaalfout in een warmtewisselaar. Tijdens de productie is een scheur in een pijpbundel ontstaan met het gevolg dat olie is gelekt. De
thermische olie vatte vlam, waardoor de temperatuur in de installatie steeg tot
ongekende hoogte. Vervolgens is de centrale geëxplodeerd en verloren gegaan.
Daarom
dat biomassacentrales meestal wat afgelegen staan.
Hallo, ik ga het hebben over het recycleren van batterijen.
Een organisatie in België die batterijen recycleert is BEBAT. BEBAT recycleert alle binnengebrachte batterijen en zaklampen. De metalen en waardevolle materialen halen ze eruit en die gaan als grondstof naar de industrie.
Je mag gebruikte batterijen en knoopcellen, accus en batterijen uit toestellen zoals gsms, draagbare computers, scheerapparaten, boormachines, radios, fototoestellen, videocameras, speelgoed, afstandbedieningen,... en gebruikte zaklampen naar BEBAT brengen.
BEBAT heeft meer dan 20.000 inzamelpunten in België.
Je kan zo'n inzamelpunten hebben in de supermarkt, het containerpark, in je school, in doe-het-zelf-, speelgoed- en elektrowinkels en in openbare en private instellingen en bedrijven.
In mijn laatste bericht over dit thema ga ik het hebben over houtpellets en alles wat daarmee te maken heeft.
Houtpellets worden gemaakt van natuurlijke houtresten zoals schaafhout of zaagsel, afkomstig van houtverwerkende bedrijven. Er moeten dus geen bomen voor gekapt worden. En men is ook niet afhankelijk van het al dan niet voorradig zijn van fossiele brandstof.
De fijne houtresten worden onder hoge druk samengeperst tot kleine cilindervormige staafjes van ongeveer 3 cm lang. Ze zijn milieuvriendelijk want ze zijn co2 neutraal.
Pellets worden gebruikt voor het verwarmen van panden en het opwarmen van water. Daarvoor is wel een speciale installatie nodig namelijk een pelletkachel of een pelletketel. Een pelletkachel is relatief goedkoop in aankoop en kan in elk pand geplaatst worden, op voorwaarde dat er een goede luchtafvoer aanwezig is. Een pelletketel maakt warm water aan voor de centrale verwarming of vloerverwarming of voor de aanmaak van warm water voor de keuken en de badkamer. Dit is wel een grotere investering. Houtpellet geven tot 150 procent meer energie als eenzelfde hoeveelheid brandhout of 1 kg pellets is gelijk aan 0.5 liter stookolie.
Het is wel belangrijk dat de pellet droog bewaard worden om een goede verbranding en dus een beter rendement te bekomen.
Ze zijn ook onbeperkt houdbaar en de verbrandingsresten kunnen gewoon op de composthoop gegooid worden. Heel veel voordelen dus....