Inhoud blog
  • College rock
  • Close harmony
  • Classic rock
  • Chill out
  • Chicago blues
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    Categorieën
    Foto
    Etoiliste Muziekparadijs voor de echte muziekliefhebber in Nederland en Vlaanderen
    Over mijzelf
    Ik ben Ruud, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Etoiliste.
    Ik ben een man en woon in Sousse (Tunesie) en mijn beroep is afgekeurd.
    Ik ben geboren op 23/08/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Muziek, Voetbal ESS .
    De Etherpiraat
    Voor de muziek, boek en strip liefhebber in Vlaanderen en Nederland
    24-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom en introductie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Hartelijk welkom op de webblog van Etherpiraat een muziek, film, e-book en strip liefhebber welke actief is binnen Soulseek. Deze webblog is op de eerste plaats bedoeld voor mensen actief binnen soulseek en dient als informatie voor hun welke onderling bestanden uitwisselen binnen dit programma. Daarnaast dient mijn webblog als informatie voor muziek, film, e-book en strip liefhebbers in Vlaanderen en Nederland of ze nu wel of niet actief zijn binnen Soulseek.

    Ik wijs er met klem op dat u op mijn webblog geen links zult aantreffen naar te downloaden materiaal en wel om de volgende redenen: allereerst is het binnen bloggen.be niet toegestaan en wil ik niet het risico lopen dat mijn webblog gesloten wordt i.v.m met de regels bij bloggen.be. Daarnaast heb ik ook zo iets van als men zo graag materiaal wil downloaden kom dan maar naar Soulseek en deel daar uw eigen materiaal ook maar dan hebben we er beiden voordeel bij.

    Helaas zie ik dat binnen Soulseek steeds meer gelukzoekers zoals ik ze maar noem komen figuren die zelf niks willen delen aan materiaal maar ondertussen wel even alles bij anderen zitten te downloaden wat er maar te downloaden valt. Ik heb in het verleden al diverse keren personen daarop aangesproken van zal je zelf ook niet is iets gaan delen aan materiaal want ik ben niet van de verdeelbank en ook geen sinterklaas. Ik kreeg de meest stomme argumenten als reden waarom men geen materiaal deelde binnen Soulseek zoals ik heb maar een kleine harddisk heel grappig verzonnen maar die heb ik al te vaak gehoord en kan daar het volgende over zeggen als je harddisk wel groot genoeg is om het materiaal op te slaan wat je zit te downloaden binnen soulseek is het een kleine moeite om dat ook weer met anderen te delen en daarbij een 2Tb harddisk koop je heden ten dagen al onder de €100 dus dat verhaal behoef je ook niet meer mee aan te komen zetten. Maar het kan nog gekker hoor wat dacht je van het argument van ik share zelf niet omdat ik geen problemen wil krijgen met instanties i.v.m het onderling uitwisselen van bestanden heel leuk en grappig maar een ander mag dan volgens jouw argument wel het risico lopen zodat jij fijn je materiaal kunt downloaden bij ze. Daarom gaan steeds meer mensen die materiaal delen binnen Soulseek over tot de volgende regel zo ook ik zelf; downloaden prima maar dan zelf wel minimaal 1000 complete files beschikbaar stellen als download of anders ga je in de ban en kan je zelf ook niks downloaden. Daarom wil je materiaal downloaden deel dan ook maar zelf je eigen materiaal met de mensen binnen Soulseek dat lijkt mij het eerlijkste en als je zelf niet wilt delen prima maar ga dan niet naar Soulseek want zeer grote kans dat je dan gebanned wordt.




    24-11-2012 om 00:00 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Introductie
    25-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Billie Turf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Billie Turf is een stripfiguur. Zijn bijnaam is "het dikste studentje ter wereld". In de jaren zestig en zeventig verschenen de avonturen van Billie Turf in de Sjors en later nog eens in Eppo en Eppo Wordt Vervolgd. De strip was een vertaling van de Engelse strip Billy Bunter. Deze strip was gebaseerd op boeken van Frank Richards (pseudoniem van Charles Hamilton). In de Nederlandse vertaling van die boeken heette het personage Billy Blunder.

    Billie is dol op taartjes, maar maakt zijn huiswerk zelden. Zijn antwoorden op proefwerkvragen luiden dan ook meestal: weet niet, of: onbekend. Andere figuren uit de strip zijn meester Kwel en Bessie Turf, het al even dikke zusje van Billie die ook een eigen stripserie had. Kwel heeft de gewoonte om na het lezen van Billie's proefwerkantwoorden Billie met een Spaans rietje op zijn omvangrijke achterwerk te slaan. Lijfstraffen waren destijds in het Engelse onderwijs nog toegestaan. De strips die in Nederland werden gepubliceerd waren veelal van de hand van de tekenaar Reg Parlett.

    Albums

    Nummer Titel Schrijver(s) Tekenaar(s)
    1 Deel 1 Frank Richards Frank Richards
    2 Deel 2 Frank Richards Frank Richards
    3 Deel 3 Frank Richards Frank Richards
    4 Deel 4 Frank Richards Frank Richards
    5 Deel 5 Frank Richards Frank Richards
    6 Deel 6 Frank Richards Frank Richards
    7 Deel 7 Frank Richards Frank Richards
    8 Deel 8 Frank Richards Frank Richards
    9 Deel 9 Frank Richards Frank Richards
    10 Deel 10 Frank Richards Frank Richards
    11 Deel 11 Frank Richards Frank Richards
    12 Deel 12 Frank Richards Frank Richards
    13 Deel 13 Frank Richards Frank Richards
    14 Deel 14 Frank Richards Frank Richards
    15 Deel 15 Frank Richards Frank Richards
    16 Deel 16 Frank Richards Frank Richards
    17 Deel 17 Frank Richards Frank Richards
    18 Deel 18 Frank Richards Frank Richards
    19 Deel 19 Frank Richards Frank Richards
    20 Deel 20 Frank Richards Frank Richards
    21 Deel 21 Frank Richards Frank Richards
    22 Dikke pret N.V.T. N.V.T.
    23 Haantje de voorste N.V.T. N.V.T
    24 De verschrikkelijke Billie Frank Richards Frank Richards
    25 Bij de beesten af Reg Parlett Reg Parlett
    26 Hap slik weg Reg Parlett Reg Parlett
    27 Geen zee te hoog Reg Parlett Reg Parlett
    28 Lekkerbekje Reg Parlett Reg Parlett
    29 Smulpaapje Reg Parlett Reg Parlett
    30 Dobbertje Reg Parlett Reg Parlett
    31 Haasje over Reg Parlett Reg Parlett
    32 Bolletje rond Reg Parlett Reg Parlett
    33 Lekkere trek Reg Parlett Reg Parlett
    34 Dubbel dik Reg Parlett Reg Parlett
    35 Bolleboos Reg Parlett Reg Parlett

    25-11-2012 om 14:43 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Billie Turf, stripverhaal
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grime
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Grime is een subgenre van hiphop en UK garage. Deze muziekstroming is tussen 2002 en 2004 populair geworden, mede door het doorbreken bij het grote publiek van Dizzee Rascal ("Boy in da Corner", 2004).

    Grime kan beschouwd worden als de Britse variant van het Amerikaanse gangsta rap en wordt omschreven als donkere en agressieve muziek, dit vooral door de snelle en agressieve toon waarop wordt gerapt. Onderwerpen zoals de straat, criminaliteit en het toekomstloze leven in de oost-Londense achterstandswijken (zoals Bow en Hackney, waar veel Grime-artiesten vandaan komen) voeren de boventoon in nummers (vandaar de benaming Grime, Engels voor "grimmig"). Typerend voor de raps is het zware Cockney-accent, die mede door het gebruik van straattaal moeilijk te verstaan is.

    Het ritme van Grime varieert tussen 66 (132) en 160 beats per minuut, en verschilt voornamelijk van (Amerikaanse) hiphop door het gebruik van breakbeats. Het meest opvallende verschil met de algemene hiphop is echter het gebruik van elektronische geluiden en de invloeden van house en drum 'n' bass. Waar reguliere hiphop zich meestal beperkt tot enkele snare's, hi-hats, crashes en kicks, wordt Grime opgebouwd uit digitale, langere en meer gevarieerde drumpartijen.

    Het subgenre 8bar is een letterlijke verwijzing naar deze langere partijen (respectievelijk 8 bars lang). Het genre Sublow is eveneens een subgenre ontstaan uit de UK garage en kan algemeen onderscheiden worden van Grime, aangezien beide zeer gelijkend zijn, door rauwe baslijnen van onder de 40 Hz, hetgeen extreem laag is (vaak door technische problemen niet eens hoorbaar). Op albums/mixtapes wordt echter geen strikt onderscheid gemaakt tussen de verschillende subgenres en worden zij willekeurig door elkaar gebruikt.

    Anders dan door R&B beïnvloede UK garage, dat ook het grote publiek via de radio bereikt, is Grime vooral te horen op piraten- en onlinezenders.

    Wiley Kat, een rapper uit oost-Londen, was de grondlegger van eskimo garage, ook wel eski-beat genoemd. Eski wordt net als Grime gezien als een donker subgenre van UK garage.

    Oorsprong

    Hoewel Dizzee en Wiley worden genoemd als grondleggers van het genre, zijn eerdere UK garage-nummers duidelijk al als voorlopers van Grime te herkennen: nummers zoals "Dilemma" en "Oh No" van So Solid Crew, "Oi" van More Fire Crew en "Boo" van Miss Dynamite.

    De eerste nummers die als Grime werden erkend waren "Eskimo" door Wiley en "Pulse X" door Musical Mobb. "Eskimo" was daarbij meteen het begin voor het subgenre eski. Veel minder bekende artiesten, zoals Flirta D en Bruza, proberen om binnen het genre nieuwe geluiden tot stand te brengen.

    Grime in Nederland

    De grime-scene in Nederland komt steeds meer op door artiest zoals Zwart Licht, Skinto en NoizBoiz. NoizBoiz noemen zich dan ook wel de pioniers van de Nederlandse grime. De opkomst van de Nederlandse grime kwamen met name tot stand dankzij het debuutalbum van de mannen van Zwart Licht. Vandaag de dag geven de hiphop-sites zoals 101 Barz en State Magazine veel aandacht aan de underground van de grime-scene. De laatste tijd zijn er dan ook vaak grime-beatmakers bij de beatmaker van de week van 101 Barz en ook zijn er veel studiosessies met grime-artiesten bij 101 Barz.

    Bekende grime artiesten

    • Dizzee Rascal
    • Sway DaSafo
    • Wiley Kat
    • Lady Sovereign
    • Kano
    • JME
    • The Streets
    • Zwart Licht
    • Skepta
    • Tinie Tempah
    • Professor Green
    • Example
    • Wretch 32
    • KaliBwoy
    • Flower Fairy

    25-11-2012 om 14:32 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:grime, muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gospel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gospel of gospelmuziek is een muziekgenre in de christelijke muziek. Het Engelse woord 'gospel' betekent evangelie.

    De gospelmuziek werd geboren in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Het is zwarte religieuze muziek die sterk beïnvloed werd door zowel de ritmische muziek die de slaven meebrachten uit Afrika als ook door de bevindelijke manier van geloven van de blanken. Het leven na de dood, vaak aangeduid als het oversteken van de rivier de Jordaan, is een zeer vaak terugkerend thema.

    Belangrijke vertolkers van de oervorm van de (zwarte) gospel waren/zijn Mahalia Jackson, die algemeen als 'de koningin van de gospelmuziek' wordt beschouwd, de Staples Singers en The Five Blind Boys of Alabama. Ook Elvis Presley zong veel gospels. Voornamelijk met vrienden, maar ook tijdens optredens. Ook Sam Cooke, Jackie Wilson en John Legend zijn beïnvloed door gospel-muziek.

    Uit de gospelmuziek kwam in de jaren vijftig en zestig de soul voort, met invloeden uit de rhythm & blues. Het religieuze karakter was hierbij weggevallen.

    De term gospelmuziek wordt soms ook gebruikt als algemene aanduiding voor christelijke muziek. Feitelijk is dit onjuist, aangezien gospel verwijst naar één bepaald muziekgenre en christelijke muziek in alle muziekgenres wordt gemaakt.


    25-11-2012 om 12:02 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:gospel, muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Goa is een muziekstijl die eind jaren tachtig en begin jaren negentig is ontstaan in de Indiase staat Goa. Psychedelic Trance is een andere en later meer omvattende naam voor Goa.

    Goa is een vooral elektronische muziekstijl met zware beats waarvan het ritme wel eens fel kan variëren. Op deze beats plaatst men dan allerlei psychedelische geluidseffecten.

    De staat Goa is een locatie waar in de jaren zestig en zeventig relatief veel hippies naartoe gingen. In de jaren tachtig werd Goa weer populair door de oudere, nu rijkere hippies die de oude hippieroutes uit de jaren zestig wilden herbeleven, en de 'gewone' toerist volgde. Goa wordt dan ook wel eens moderne 'hippiemuziek' genoemd.

    Door dit fenomeen werd deze muziekstijl al snel verspreid over de wereld, maar het undergroundlabel bleef behouden. Vooral de link naar drugs en de opmerkelijke danslocaties en -gewoontes zorgden hiervoor. Deze dansfeesten hadden vaak een lengte van twaalf uur of langer. Vaak worden deze feesten gehouden in verlaten forten, op het strand of op zogenaamde geheime locaties. Door middel van flyers en meetingpoints (plaats van waar men naar de danslocatie vertrekt) kan men tot op deze locatie geraken.

    De locaties zijn vaak versierd door middel van blacklights, videoprojectoren en doeken en versieringen die reageren op het blacklight. Deze dragen bij aan de aparte sfeer die op deze party's heerst. Het valt dan ook op dat er hier zeer weinig gebruik wordt gemaakt van moderne lichtapparatuur, wel gebruikt maar eerder uitzondering dan regel. Dit om de kostprijs zo laag mogelijk te houden en ook wordt dit gezien als verwijzing naar de hippietijd. Ook de kledingstijl gaat terug naar de hippies, vooral met kleuren die reageren op het blacklight.

    De muziek leidt samen met de gebruikelijke psychedelica bij tot de esoterische sfeer die heel vaak heerst op Goa feestjes. Enkele van de veel voorkomende drugs zijn MDMA, paddo's en lsd.

    De BPM van Goa staat gemiddeld op 140. In het algemeen duren Goa-nummers zo'n acht tot twaalf minuten. De nummers proberen geleidelijk aan de energie op te bouwen. Dit door middel van veranderingen in de percussiepatronen, en steeds meer gecompliceerde en gelaagde synthesizergeluiden, om zo een hypnotisch en intens gevoel op te bouwen.


    25-11-2012 om 11:41 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:goa, muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glamrock
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Glamrock of glitterrock, onderdeel van de popmuziek, is een muziekstijl die populair was in de jaren 70.

    Geschiedenis

    Na de idealistische jaren 60 begonnen (vooral Britse) popgroepen steeds extravagantere optredens te verzorgen waarbij de "aankleding" van de bandleden net zo belangrijk werd als de muziek die ze brachten. Hoewel men in Engeland Marc Bolan ziet als eerste glamrocker, was vrijwel zeker Alice Cooper de aanstichter van deze stroming. Behalve door het dragen van een meisjesnaam viel Alice Cooper eind jaren zestig op door de bijbehorende outfits en make-up tijdens zijn theatrale acts. Op de hoes van de eerste LP uit 1969, "Pretties For You", staat Alice afgebeeld in een glitterjurkje. Op de hoezen van de twee opvolgers: "Easy Action"(1970) en "Love it to death"(1971) is de groep eveneens afgebeeld in glitter en "drag". Begin 1971 had Alice Cooper een wereldhit met het nummer "I'm Eighteen". Een optreden in Engeland werd naar verluidt bezocht door David Bowie en Elton John, die ongetwijfeld beïnvloed zijn door wat ze zagen.

    De Engelse glamrock werd eerst omarmd door artiesten met een achtergrond in de folk-muziek of in de kunst, zoals David Bowie en Brian Eno van Roxy Music. De stroming had daardoor aanvankelijk iets elitairs. Met de komst van Gary Glitter, Slade, the Sweet en Mud werd dat snel bijgesteld. De Amerikaanse glamrock kenmerkte zich vooral door keiharde rockmuziek. Exponenten waren naast Alice Cooper, Lou Reed, Iggy Pop en The New York Dolls. De acts kregen langzamerhand een meer duistere, gotische uitstraling. De Amerikaanse glamrock wordt daarom ook wel protopunk genoemd. In de Engelse glamrock werd veel gewerkt met campelementen uit de homoscene. Belangrijke kenmerken waren felgekleurde en strakke glitterkleding, plateauzolen, dikke lagen schmink en een lichtshow. Ook begon toen de trend om videoclips op te nemen.

    Behalve de grote groep echte glamrock-acts in vooral Groot-Brittannië gebruikten veel andere bands en artiesten elementen uit dit genre - hetzij uit de muziek, hetzij uit de aankleding - zonder dat ze zelf tot het genre gerekend moeten worden. De meest succesvolle voorbeelden daarvan zijn Queen en ABBA, die ook na het veranderen van hun imago nog zeer populair bleven. Zelfs The Rolling Stones gebruikten in de nadagen van de glamrock make up.

    De Engelse glamrock was een belangrijke stimulator voor de tegenreactie die kwam van de punkbeweging (eind jaren 70) die niets moest hebben van de "commerciële, onechte en decadente" glitterpop. Vooral de Sex Pistols, hoewel tenslotte zelf ook niet vies van commercie, vertolkten hun afkeer van het genre. Dat de sentimenten ten opzichte van de Amerikaanse glamrockers anders lagen blijkt uit de verklaring van John Lydon (Johnnie Rotten) volgens wie "Killer" van Alice Cooper het beste rock album uit de geschiedenis was. Veel elementen werden overgenomen door latere artiesten als Michael Jackson en Madonna en werden ook in de disco en soul gebruikt.

    In de jaren 80 bleek glamrock van invloed op Amerikaanse hardrockers als Mötley Crüe, Bon Jovi, Joan Jett & the Blackhearts, Quiet Riot en import-Brit Billy Idol. Britse bands als Def Leppard en Scandinavische groepen als Europe, Hanoi Rocks en, recentelijk, Vains of Jenna, Hardcore Superstar, Dirty Penny en Lordi volgden die trend verder. Ook de Britse band The Darkness was populair in de periode van 2000 tot 2006. Tegenwoordig is een aantal glambands weer op tournee en worden er nieuwe albums opgenomen, twee voorbeelden hiervan zijn White Lion en Europe.

    John Cameron Mitchells glamrockmusical, Hedwig and the Angry Inch (1998), over de periode van de glamrock, werd verfilmd in 2001 en werd meteen een cultfilm.

    Glamrock moet onderscheiden worden van teenyboppermuziek, dat veel lichter van toon is en veel minder voorzien van dubbelzinnigheden. Glamrock is verwant aan Hair Metal.

    Bekende glamrockbands en -(solo)artiesten

    • ABBA
    • Adam Lambert
    • Another Pretty Face
    • Alvin Stardust
    • The Ark
    • Bryan Ferry
    • David Bowie
    • Catapult
    • Alice Cooper
    • David Essex
    • Elton John
    • Geordie
    • Gary Glitter
    • Hanoi Rocks
    • Jackpot
    • Jobriath
    • Kiss
    • Klaus Nomi
    • Lemming
    • Lovex
    • Mott The Hoople
    • Mud
    • The New York Dolls
    • Queen
    • Roxy Music
    • The Rubettes
    • Scissor Sisters
    • Semi Precious Weapons
    • Slade
    • Sparks
    • Steel Panther
    • Steve Harley & Cockney Rebel
    • Stryper
    • Suzi Quatro
    • The Sweet
    • T. Rex
    • Twisted Sister
    • Vinnie Vincent Invasion
    • White Lion
    • Wizzard

    25-11-2012 om 11:28 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:glamrock, muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garage of Garagerock
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Garagerock of garage is een ongepolijste vorm van rockmuziek, soms neigend naar protopunk, punk of indierock, maar oorspronkelijk naar surfrock en rockabilly. De huidige garagerockscene is over de hele wereld verspreid. Garage is de zogenaamde tegenhanger van de housemuziek; waar house elektronisch (dat wil zeggen met synthesizers en computers) gemaakt is, wordt garage met "klassieke" (lees: gitaar, drum en bas) instrumenten ten gehore gebracht. Voorbeelden van garagerockbands zijn Mando Diao, The Hives, The Strokes, The Libertines, The Datsuns en Yeah Yeah Yeahs.

    Ontstaan

    Garagerock ontstond in de jaren zestig met jonge Amerikaanse rock-'n-rollbands die hun Britse helden zoals The Beatles en The Kinks probeerden te imiteren. Dit werd mogelijk doordat muziekinstrumenten steeds goedkoper werden in de Verenigde Staten. Door een gebrek aan instrumentenbeheersing en muzikale kennis beperkte men zich voornamelijk tot drie-akkoordenschema's om een zo rauw mogelijke vorm van rock-'n-roll te creëren, die als maximaal puur (van emotie) werd ervaren.

    In de zeventiger en tachtiger jaren werden veel garagerock-singles van de jaren zestig opnieuw uitgebracht op verzamel-lp's. Bekende verzamelalbumseries zijn Pebbles, Boulders, Born Bad en Back from the Grave. Veel van deze lp's en singles zijn een kostbaar en gewild antiquarisch verzamelobject geworden.

    Invloeden

    Garagerock is altijd een underground-stroming geweest, maar net als tijdens de punkbeweging van 1977 kwam er ongeveer sinds 2000 een herwaardering voor deze muziek, doordat bands als The White Stripes, The Strokes, The Hives, Black Rebel Motorcycleclub en The Dirtbombs met hun op garagerock geënte muziek een groot publiek weten of wisten te bereiken. De muziekstroming heeft zich wel ontwikkeld. De garagerock van nu wordt bijvoorbeeld in een veel hoger tempo gespeeld. Dit komt door punkinvloeden. Punk is een genre waar garagerock van nu aan verwant is. Qua sfeer is er niet heel erg veel veranderd sinds de jaren zestig. Garagerock wordt nog steeds voornamelijk gespeeld door jonge mensen en de muziek is nog altijd zo primair mogelijk. Garagerock moet klinken alsof het in een garage gespeeld is: rammelend, rauw, ranzig en emotioneel.

    Een voorbeeld van garagerock is de muziek van de band Oblivians.

    Een radiostation dat veel garagerock draait is WOXY uit Cincinnati, Ohio.

    Garagebands uit de jaren zestig

    • 13th Floor Elevators (VS)
    • The Sonics (VS)
    • The Wailers (VS)
    • The Outsiders (NL)
    • Los Yorks (Peru)
    • The Stooges (VS)
    • MC5 (VS)

    Garagebands uit de jaren zeventig

    • Modern Lovers

    Garagebands uit de jaren tachtig

    • Dead Moon
    • The Cynics
    • The Lyres
    • D.M.Z
    • The Gories
    • The Chesterfield Kings
    • The Fuzztones
    • The Tell-tale hearts
    • The Pandoras
    • The Paranoiacs (B)

    25-11-2012 om 11:13 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:garage, garage rock, muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eurobeat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eurobeat is een muziekstijl die al sinds de vroege jaren 90 populair is in Japan. De muziekstijl ontstond als een rustige combinatie van jaren 80 Italo-disco, Italo-dance en Pop-muziek van de jaren 80. Het eigenaardige van deze muziek is, dat het wordt gemaakt en geproduceerd in Italië. Vervolgens gaat alles op het vliegtuig of door de internetverbinding naar Japan, alwaar het wordt uitgebracht. De bekendste uitgever van Eurobeat muziek is Avex Trax. Deze uitgever beheert onder andere de Super Eurobeat serie van verzamelalbums, waarbij er zo tussen de 10 en 12 per jaar worden uitgebracht. Van de Super Eurobeat serie zijn inmiddels 184 albums beschikbaar, en nog steeds komen er nieuwe uit.

    Populaire cd series

    • Super Eurobeat
    • Eurobeat Flash
    • Euromach
    • Maharaja Night
    • That's Eurobeat
    • Eurobeat Disney
    • Love Para
    • Super Euro Christmas
    • Aerobeat Eurobeat
    • Super Eurobeat presents ... (verschillende sub-series en artiestenalbums)
    • The Early Days Of Super Eurobeat
    • Tokio Hot Nights
    • Gazen ParaPara
    • VIP Mega Euro Star
    • Para Para Paradise
    • ParaPara Cool
    • ParaPara MAX

    25-11-2012 om 10:52 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:eurobeat, muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Electronic Body Music
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Electronic Body Music (EBM) is een elektronisch muziekgenre gekenmerkt door een machinale beat en een duistere sfeer.

    Kenmerken

    Electronic Body Music (EBM) is een elektronisch muziekgenre dat ontstaan is in de vroege jaren 80 van de 20e eeuw. Muzikaal kenmerkt Electronic Body Music zich door een harde machinale beat, met de karakteristieke metalige snare op de tweede en vierde tel. De baslijnen zijn snel en stacatto. De sfeer is donker en grimmig, en teksten en muziek hebben tegenwoordig een agressieve masculiene uitstraling. Het genre heeft voornamelijk aanhang onder industrial, gothic- en cybergothic liefhebbers. De populariteit is de laatste jaren wereldwijd aan het groeien.

    Geschiedenis

    Het begin

    Algemeen wordt de Duitse formatie Deutsch Amerikanische Freundschaft (DAF) als eerste echte EBM-band beschouwd. In een interview destijds noemden de bandleden hun muziek "Elektronische Körpermusik". Hun single "Kebabträume" geldt als de eerste EBM-plaat. Een jaar later (1982) zouden ze een grote hit scoren met "Der Mussolini" wat binnen het EBM- en new wave-genre nog steeds geldt als een grote klassieker.

    Eerste generatie

    In België werd begin jaren 80 de formatie Front 242 opgericht. In eerste instantie maakten ze vrij koud klinkende synthpop, maar al snel verzwaarden de beats en sequences, en legden ze de blauwdruk van de EBM zoals in de definitie vast. Al vrij snel kregen ze navolgers, waarvan The Neon Judgement, Skinny Puppy, Front Line Assembly, Nitzer Ebb, A Split-Second, Cat Rapes Dog en Leæther Strip de bekendsten werden. Front 242 bleef echter wel de belangrijkste band in het genre, en verkocht wereldwijd zelfs een half miljoen exemplaren van hun vierde album "Front by front", wat de band tot een van de succesvolste Belgische formaties ooit maakte. Gedurende de jaren 80 beheerste EBM de dansvloeren in de jongerencentra en de clubs. Dit zou pas veranderen in het begin van de jaren 90 met de opkomst van techno en house. In eerste instantie leek het genre opgenomen te worden in de nieuwe dansstijlen, maar werd al gauw minder relevant voor de nieuwe dansmuziek, door de teutoonse ritmes, die verstoken waren van de funk en groove die techno en house wel bezaten. Ook de agressiviteit en masculiene militaristische uitstraling van de EBM pasten niet in de hedonistische en vriendelijke House-cultuur.

    De underground van de jaren 90

    Hoewel minder relevant, verdween het genre niet. Duitsland heeft altijd positief gestaan tegenover EBM, dus het genre kon zich hier handhaven. De latere bands van de eerste golf bleven hier actief. De EBM uit deze tijd was vooral geconcentreerd op het label Zoth Ommog hetwelk onder andere de bands Leæther Strip, X Marks the Pedwalk, Armageddon Dildos en Mentallo and the Fixer onder contract had staan. Deze bands, en dan vooral Leæther Strip legden de basis voor wat in de 21ste eeuw Darkelectro zou heten. Ook de zeer populaire act Wumpscut van de Duitser Rudy Ratzinger begon in deze tijd. Deze tijd kenmerkte zich ook door de opkomst van meer dramatische EBM-acts, met sterke gothic-invloeden. Calva y Nada, yelworC, en Das Ich zijn wel de bekendsten hiervan. Ook de projecten van Chris Pohl kunnen hieronder geschaard worden, hoewel die later verschoven naar meer metal-georiënteerd (Terminal Choice), of juist meer gothic (Blutengel).

    Tweede generatie

    De effectieve manier om sterke ritmes te maken zoals binnen de techno was aan de EBM-makers niet voorbijgegaan. Langzamerhand werden deze technieken binnen de EBM geïntegreerd. De bands Covenant, VNV Nation en Suicide Commando braken al snel door met hun krachtige EBM gedurende de tweede helft van de jaren 90. Hun voorbeeld gaf weer aanleiding tot een grote golf aan nieuwe acts, zoals dat ook gebeurde in de eerste generatie. Het genre verbreedde zich ook, door meer te crossoveren met trance en synthpop, wat leidde tot het ontstaan van Futurepop. Ook keken veel bands goed naar het verleden, en ontdekten de rauwe en agressieve EBM van de Zoth ommog-stal, en dan vooral Leather Strip. De stijl van harde agressieve EBM met vervormde zang en pompende basslijnen staat nu bekend als Darkelectro. Ook wordt er actief gecrossoverd tussen de EBM en de Techno. Dit genre staat bekend als Techno Body Music (Techno Body Music). Een aantal bands keren ook actief terug naar de oude sound van de jaren 80. Deze bands worden aangeduid als old skool EBM, naar analogie van de old skool hiphop binnen de rapmuziek

    EBM in de 21ste eeuw

    Het genre kent een stijgende populariteit. Vooral door de zeer effectieve beat is het genre goed geschikt als muziek voor feesten en clubs waar de sfeer gerust wat duisterder mag zijn. Ook de opkomst van Electro en Electroclash maakten het genre salonfähiger. Binnen Duitsland is het genre een van de leidende soorten dansmuziek met grote clubs en feesten. Ook buiten Duitsland kennen veel landen actieve scenes. Opvallend is ook de populariteit in Zuid- en Midden-Amerikaanse landen.

    EBM in Nederland

    Hoewel het genre in de Nederlandse muziekpers wordt doodgezwegen, is er een actieve scène, en kent Nederland zelfs enkele internationaal gerespecteerde EBM-acts. Al in de jaren 80 waren er de bands Swains en The Force Dimension die zelfs enkele albums uitbrachten op het Belgische EBM-label KK records. Ook moet de Haagse band Image transmission genoemd worden, die gedurende de jaren 90 enkele albums uitbracht in Duitsland, en daar behoorlijk populair waren. Sinds kort is deze band weer actief geworden. Momenteel wordt Nederland op EBM-gebied vertegenwoordigd door het Rotterdamse Angels & Agony, het Haagse Grendel en het Amsterdams Contrast. De beide eerstgenoemde bands zijn zeer populair in de internationale EBM-scène.

    In Nederland zijn ook enkele feesten waarop EBM te horen is. De belangrijksten hiervan zijn:

    • Cyberia in Tivoli de Helling, Utrecht
    • Obscura in de oefenbunker, Langraaf
    • Obscura LIVE in de Muziekgieterij, Maastricht
    • Downward Spiral in Baroeg, Rotterdam
    • Area51 in Waterfront, Rotterdam
    • Freitag in LVC, Leiden
    • Syndrome in Effenaar, Eindhoven
    • I am darkness in 013, Tilburg
    • Unterwelt (wisselende locaties), Den Helder
    • Tyranny of the Beat in De Tagrijn, Hilversum

    Ook zijn er diverse kleinere feesten.

    Bands eerste generatie

    • A Split Second
    • Armageddon Dildos
    • Cat Rapes Dog
    • DAF
    • Die Krupps
    • Front 242
    • Front Line Assembly
    • Klinik
    • Leæther Strip
    • Liaisons Dangereuses
    • Nitzer Ebb
    • Skinny Puppy
    • The Neon Judgement
    • X Marks the Pedwalk

    Bands Tussenperiode

    • Calva y nada
    • Das Ich
    • GGFH
    • Image transmission
    • yelworC

    Bands Tweede generatie

    • Combichrist
    • Covenant
    • Davantage
    • Darkmen
    • Dawn of Ashes
    • Feindflug
    • Flesh Field
    • God module
    • Grendel
    • Hocico
    • Jäger 90
    • Grosstracktor
    • Icon of coil
    • Ionic vision
    • Spetsnaz
    • Suicide Commando
    • Tamtrum
    • Terence Fixmer
    • Transgressor
    • Unter null
    • Violent entity
    • VNV Nation
    • Apoptygma Berzerk

    25-11-2012 om 10:26 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:electronic body music, EBM, muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Electro
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Electro is een muziekstijl die valt onder de meer algemene noemer elektronische muziek.

    Het is oorspronkelijk een stijl die ontstaan is aan het eind van de jaren 1960. Groepen als het Duitse Can waren de pioniers van het genre, toen nog Krautrock genaamd. Maar de bekende droge elektronische sound van electro ligt bij de Duitse groep Kraftwerk en ook het Japanse Yellow Magic Orchestra in het begin en midden van de jaren 1970.

    De naam Electro is waarschijnlijk afkomstig uit Japan als variant en nieuw gedefinieerd hokje voor de Duitse benaming voor elektronische muziek, elektrischen Klangmusik, dit was eigenlijk de brede benaming voor het genre.

    Het bekendste subgenre Electro Funk wordt vaak ook gewoon bij Electro gerekend. Electro Funk zou een afkorting zijn van "electronic funk". Het subgenre is mengeling van Duitse/Japanse electro muziek met Amerikaanse funk. Begin 1980er jaren was deze sound enorm populair. De electro funk uit die tijd ging hand in hand met de breakdance-rage. Bekende artiesten uit die tijd zijn Afrika Bambaataa ("Planet Rock", 1982), Egyptian Lover, Newcleus, Man Parrish en Cybotron, een project met onder andere technopionier Juan Atkins. De meer energieke Electro of Electro Funk met invloeden van de Disco/New Wave met Hiphop wordt vaak geduid als Electro Boogie.

    Het electro-geluid wordt getypeerd door de prominente aanwezigheid van oude drumcomputers zoals de Roland TR-808 en Roland TR-909. Een ander typerend element is het robotachtige stemgeluid dat wordt vervormd door een vocoder.

    Substijlen van electro zijn electro hop, Miami Bass, freestyle, techno bass, ghettotech en breakdance-muziek (Electro Boogie). Het genre heeft ook een enorme invloed gehad op techno en breakbeat.

    Electro trekt in de jaren na de eeuwwisseling weer veel aandacht met artiesten als Anthony Rother en DMX Krew en dj's als Dave Clarke. De populaire nieuwe scène electroclash mengt electro met new wave en synthpop. Onder meer Fischerspooner, Miss Kittin, Felix Da Housecat, Vitalic en het Belgische Vive la Fête zijn bekende electroclash-artiesten.

    Momenteel wordt de term electro ook veel gebruikt voor elektronische bands binnen de new wave/gothic scene (variërend van de toegankelijke futurepop van VNV Nation, over de meer duistere EBM tot de hellectro van Hocico).

    De meest bekende Nederlandse electro-artiest is I-F (Inter-Ference), een pseudoniem voor de Haagse dj/producer Ferenc van der Sluijs. Zijn electro-klassieker "Space Invaders Are Smoking Grass" (1997) wordt gerekend tot één van de eerste electroclash-nummers, hoewel het gewoon electro is.


    25-11-2012 om 07:13 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:electro, muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Easy Listening
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Easy listening (ook wel middle-of-the-roadmuziek genoemd) is een vorm van popmuziek en amusementsmuziek die in het midden van de twintigste eeuw opkwam. Rond 1980 was het de meest beluisterde stijl op de Nederlandse radio, met populaire radioprogramma's als Arbeidsvitaminen en Muziek terwijl u werkt als voorlopers. De muziek werd daarna echter minder gedraaid, niet zozeer omdat de populariteit afnam, maar omdat de luisteraars "te oud" werden en dus niet meer interessant waren voor de adverteerders.

    De muziekstijl kenmerkt zich door eenvoudige, pakkende melodielijnen, rustige harmonieën en rustig dansbare ritmes. De muziek is meestal instrumentaal. Zangers zoals Andy Williams, Engelbert Humperdinck en Roger Whittaker hebben een stemgeluid dat goed past bij easy listening, en zij hebben dan ook veel muziek in deze stijl uitgebracht. Muziek van artiesten als Bing Crosby en Tom Jones werd echter als "te wild" bestempeld om in de categorie easy listening te kunnen vallen.

    Nadat deze muziekvorm uit de mode was geraakt, werd er steeds vaker negatief over gesproken. Het zou "muzak" zijn, earcandy, slechts bedoeld als achtergrondmuziek.

    Easy-listeningartiesten

    • Burt Bacharach
    • Perry Como
    • Engelbert Humperdinck
    • Bradley Joseph
    • Bert Kaempfert
    • James Last
    • Mantovani
    • Al Martino
    • André Moss
    • Anne Murray
    • Kenny Rogers
    • Frank Sinatra
    • Billy Vaughn
    • Roger Whittaker
    • Andy Williams

    25-11-2012 om 07:05 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Tags:easy listening, muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zouk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zouk is een muziekgenre uit de Franse Antillen. Het woord zouk betekent feest in het Kweyol (Frans Creools).

    Zouk in het Caribisch gebied

    Het muziekgenre Zouk is ontstaan op de Franstalige Caribische eilanden Guadeloupe en Martinique en is in eerste instantie groot gemaakt door de band Kassav'. Van oorsprong is Zouk een typisch Caribisch muziekgenre, gezongen in het Kweyol (Creools Frans). Het ritme van de Zouk vindt zijn roots in muziekstijlen zoals de Cadence, Kompa en Soca. Ook in Brazilië is Zouk populair geworden, maar dan onder de naam Kizomba, wellicht onder invloed van Portugeestalige Afrikaanse landen.

    Bekende andere namen in de zoukwereld zijn: Zoukmachine, Edith Lefel, Stéphane Nichols.

    Geschiedenis van Kassav

    De groep genaamd Kassav geeft gestalte aan de Zoukmuziek aan het begin van de jaren ’70. De geschiedenis van de groep begint in 1979 als Pierre-Edouard Décimus, zelf muzikant in een band die dansmuziek maakt (Les Vickings de la Guadeloupe), eind jaren ´60 met een andere Antilliaanse muzikant beslist de muziek, die ze altijd hebben gespeeld, te vernieuwen en moderniseren. Doordat hij altijd al gehecht was aan de populaire muziek van carnaval probeert hij dit in te passen in moderne muzikale technieken. De twee mannen betrekken ook Jacob Desvarieux en Georges Décimus bij de groep,de eerstgenoemde is een gevorderde gitarist en de laatstgenoemde (Broer van Edouard Décimus) een bassist, en zo ook andere optredende muzikanten. De groep komt stukje bij beetje tot stand. De zojuist geboren groep gaat de studio in in November en aan het begin van het jaar daarop verschijnt het eerste album van Kassav, genaamd ‘Love and Ka Dance’. Een nieuw muziekgenre is geboren: Zouk. De opkomst van nieuwe klanken, vooral op het niveau van de baspartij, de toetsen en koperen blaasinstrumenten, geeft deze muziek een modern en vooral feestelijk karakter, kortom een dansbare en levendige muziekstijl. Daar begint Kassav de geschiedenis van Zouk te schrijven.

    Etymologie

    Het Franse woordenboek ‘le Petit Robert’ geeft de volgende definitie aan het woord Zouk: ‘’ Een zeer ritmische muziek- en dansstijl afkomstig van de kleine Antillen (Guadeloupe en Martinique) die pas bekend is geworden in de jaren ‘80’’. Toch geeft de bekende Martinikaanse percussionist Henri Guédon aan dat tijdens de jaren ’60 het woord ‘Zouk’ refereerde aan populaire plekken waar gedanst werd. De columnist Michel Thimon zoekt het in dezelfde hoek. Volgens hem duidde Zouk oorspronkelijk op een soort geïmproviseerde ‘’balzaal’’ waar men op zaterdagavond samenkwam om de ‘lafouka’ te dansen (een hele sensuele dans) op het ritme van populaire bandjes. Anderen zien het woord Zouk als een samentrekking van het woord Mazouk, wat niets anders aanduidt dan de creoolse dans de Mazurka. De etymologische afkomst van het woord Zouk blijft tot de dag van vandaag omringd door mysterie. Een andere origine van het woord vinden we in het Congolese woord ‘zoka’, dit betekent: beweging van het lichaam.

    Beschrijving van de dans

    Zouk wordt gedanst als koppel, terwijl ze tegen elkaar aan gedrukt zijn pakt de man de vrouw vast in haar taille en de vrouw slaat haar armen om de nek van haar begeleider. Het is afkomstig van de dans de beguine of van het ritme van het carnaval van de Franse Antillen (Martinique en Guadeloupe) genaamd ‘mas a sinjan’ (masker van Saint-Jean), met hierin funksynthesizers, rockgitaren en de soukouss, een koperen blaasinstrument . We zien ook invloeden van de muziekstijl kompa uit Haïti. Pas later is de langzamere stijl ‘zouk love’ ontstaan.

    Omdat in Brazilië lambadadansers de zoukmuziek gebruikten nadat de lambadamuziek min of meer uitstierf, is een nieuwere variant van de lambadadans ook 'zouk' gaan heten. Deze 'Braziliaanse zouk' lijkt niet op de originele Caribische variant, maar is een mix van moderne dans en lambada, waarbij het lange haar van de vrouwen een grote rol speelt. Vooral in de tragere zouknummers is de rol van moderne dans goed zichtbaar. In de afgelopen jaren is ook reggaeton en R&B een grote rol gaan spelen in de 'Braziliaanse' zoukdans.

    Zouk love

    Zouk love is een variant op Zoukmuziek maar het ritme heeft een rustiger zachter en sensueler karakter. Bij de meeste muziekstukken gaat het om een liefdeslied. De teksten van de liedjes gaan vaak over liefde en gevoelskwesties. Bij de stijl Zouk love wordt tegen elkaar aan gedanst op een sensuele manier.

    Zouk in Afrika

    Muziekgenres met een zelfde soort ritme en beat ontwikkelde zich ook in Afrikaanse landen - al dan niet geïnspireerd door de Zouk - die daar in de jaren 1980 werd geïntroduceerd door de band Kassav'. In Afrika is het per land verschillend welke naam er aan het muziekgenre wordt gegeven, maar veel landen gebruiken de term Kizomba.

    Portugeestalige landen

    In Angola, Guinee-Bissau, Mozambique, Sao Tomé en Principe en Kaapverdië kent men Zouk meestal als Kizomba en wordt het gezongen in het Portugees of Creools Portugees. In Kaapverdië noemt men het ook wel Zouk of Cabozouk.

    Bekende artiesten uit Portugeestalig Afrika zijn onder meer: Philipe Monteiro, Suzanna Lubrano, Johnny Ramos, Irmãos Verdades, Don Kikas en Helder Rei do Kuduro.

    Franstalige landen

    In de Franstalige landen zijn verschillende stijlen ontstaan, vaak met een sneller ritme dan Zouk, waardoor men er niet op kan "Zouk dansen". Daarentegen hebben deze genres ook eigen dansstijlen ontwikkeld.

    • Soukous of N'dombolo in Congo-Brazzaville en Congo-Kinshasa
    • Makossa in Kameroen
    • Mapouka en/of Coupé Decalé in Ivoorkust

    Bekende artiesten uit Franstalig Afrika zijn onder meer: Magic System, Awilo Longomba, Papa Wemba en Koffi Olomide.

    Braziliaanse Zouk

    Men zou kunnen stellen dat de Zouk de "nieuwe Lambada" is. Omdat het ritme van de zouk perfect geschikt is om Lambada op te dansen, is in Brazilië de Lambada de basis van de dans die bij Zouk hoort. Omdat veel zoukmuziek Franstalig is, noemen Brazilianen Zouk soms de "Franse Lambada".

    De oorspronkelijke Lambada is een vrij snelle dans, die vooral in de jaren 1980 populair was. De muziek is echter nauwelijks nog in trek. De dans is rustiger en zwieriger, en wordt daardoor als sensueel en romantisch ervaren.

    Opvallend bij Zouk is net als bij de Lambada het vele "haarzwaaien": het haar wordt door een knik of draai met het hoofd naar voren -, naar achteren -, of opzij gegooid. Dit kan zwaar zijn voor de nek als je als danser niet weet wat je doet. Ook bij het vele achteroverbuigen van de dames kan de rug het zwaar te verduren krijgen, als de bewegingen zonder de juiste techniek worden uitgevoerd. Deze bewegingen schrikken sommige mensen af, omdat ze bang zijn voor blessures. Toch kan Zouk ook prima zonder deze bewegingen worden gedanst.

    Er zijn ruwweg drie dansen die sterk op elkaar lijken. De langzame en sensuele Zouk, die gestapt wordt op 1-34 in een vierkwartsmaat (lang-kort-kort) en veel diepe bewegingen telt, de oorspronkelijke Lambada waarbij wordt gestapt op 123 en de nadruk ligt op de bewegingen boven de gordel, en daarom geschikt is voor veel snellere uptempomuziek. En een tussenvorm, de Lambazouk, die de 123 als basis neemt, maar veel van de diepe bewegingen van de Zouk heeft overgenomen.


    25-11-2012 om 02:31 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Tags:zouk. muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piratenmuziek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Piratenmuziek is een bepaalde vorm van het levenslied. Het is de "onbekende" levenslied muziek die (nog) niet is doorgebroken bij het grote publiek en die daarom voornamelijk op de illegale piratenzenders die zich in het levenslied specialiseren wordt gedraaid. Dit kan echter misleidend zijn: piratenmuziek is altijd een levenslied, maar een levenslied is niet perse piratenmuziek. Duitse schlagers kunnen ook onder piratenmuziek worden geschaard.

    De muziek die doorbreekt bij het grote publiek kan men geen piratenmuziek meer noemen. Zo mag het repertoire van Jannes, Frans Bauer, Jan Smit en Nick & Simon niet meer tot de piratenmuziek gerekend worden. Hoewel piratenmuziek in principe gewoon hetzelfde is als een levenslied, zijn er wel enkele subtiele verschillen tussen de muziek van de zogenoemde "piratenartiesten". Piratenmuziek is veelal amateuristischer opgebouwd dan nummers van professionele levensliedartiesten, met eenvoudige ritmes en melodielijnen. Ook is vaak het enige instrument dat bij piratenmuziek gebruikt wordt een synthesizer (met soms alleen een gitaar of accordeon erbij).

    Piratenmuziek is vooral populair in Overijssel, Gelderland, Friesland, Drenthe en in delen van Noord-Brabant. Vooral in Overijssel en Drenthe, en dan met name in Twente en het Vechtdal en Zuid-Oost Drenthe, zijn veel piratenzenders actief.

    De luisteraars krijgen de kans om plaatjes aan te vragen. Deze worden vaak afgekondigd in instrumentale nummers, tussen de vocale hits in. Vaak gebruikt de aanwezige deejay een echo onder zijn stem. Populaire instrumentaaltjes zijn afkomstig van Mario Mathy, Jean Michel Jarre en Ricky King.

    Een evenement als het Mega Piraten Festijn kan zich geen Piraten Festijn meer noemen, aangezien de optredende artiesten geen piratenmuziek zingen maar Nederlands-talige muziek. Ook is het festival volkomen legaal, wat het woord 'piraten' overbodig maakt.

    Bekende Piratenartiesten

    • Arne Jansen
    • De Paladijns
    • de Four Tak
    • de Rodeo's
    • Dutch Boys
    • John Lamers
    • Janske
    • Maywood
    • Silvia Swart
    • Mieke
    • Quintus
    • Bertus Staigerpaip
    • Rinus Okken
    • Wilma
    • The Starfighters
    • The Alley Cats
    • Frank en Mirella
    • Don Boder Band
    • Ricky King
    • Bianca
    • Mario Mathy
    • Het Radi Ensemble
    • Duo Onbekend
    • Zangeres Zonder Naam
    • Lowland Trio

    25-11-2012 om 02:07 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Tags:piratenmuziek, muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zydeco
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zydeco is een muziekvorm die ontstond in het begin van de twintigste eeuw onder de Creoolse bevolking van Zuidwest-Louisiana onder invloed van Franssprekende Cajuns. De muziek is hevig gesyncopeerd, meestal up-tempo, en ze wordt gedomineerd door de diatonische accordeon (en/of de melodeon) en een soort wasbord dat rub-board of frottoir genoemd wordt; verder gebruikt men ook drums, gitaar, koperblazers en basgitaar.

    Het genre ontstond als een samensmelting van traditionele Cajun-muziek met Afrikaans-Amerikaanse tradities die ook de basis waren voor de R&B en de blues. Amede Ardoin maakte de eerste opnamen van wat later zydeco zou worden genoemd in 1928. De muziek raakte in het midden van de jaren vijftig breder bekend dankzij Clifton Chenier (bijnaam "The King of Zydeco") en Boozoo Chavis. De verrassingshit 'My Toot Toot' van Rockin' Sidney bracht een revival van de zydeco in het midden van de jaren tachtig, gesteund door het internationale succes van Buckwheat Zydeco. Jonge zydecomuzikanten zoals Chubby Carrier, CJ Chenier (zoon van Clifton Chenier, die in 1987 overleed) en Rosie LeDet kwamen op in de jaren negentig.


    Men is het erover eens dat het woord 'zydeco' ontstond uit het Franse les haricots in de betekenis van 'de bonen' uit het lied Les Haricots sont pas salés. De titel betekent 'De bonen zijn niet gezouten', een verwijzing naar een zanger die zo arm is dat hij geen gezouten varkensvlees heeft om de bonen die hij eet op smaak te brengen.

    25-11-2012 om 02:06 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:zydeco. muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Levenslied
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een levenslied is een lied waarin eenvoud en herkenbaarheid voorop staan. Het lied, dat vaak licht sentimenteel is, richt zich in eerste instantie op de doorsnee luisteraar die geen uitgesproken muzikale of kunstzinnige ontwikkeling heeft. Zij die die ontwikkeling wel hebben, kijken vaak op het levenslied neer. Vanwege de indruk van goedkoop effectbejag die het levenslied op hen maakt, gebruiken zij ook wel de badinerende benaming smartlap.

    Het woord levenslied werd in 1908 bedacht door ofwel Jean-Louis Pisuisse, of Max Blokzijl. Tijdens een tournee door Nederlands-Indië zochten deze twee artiesten een Nederlands alternatief voor het Franse woord chanson waarmee ze tot dan toe hun repertoire aanduidden. Het werd levenslied: een lied waarin het echte leven vervat zit. Het woord werd al snel overgenomen door zangers van veel sentimenteler repertoire dan dat van Pisuisse en Blokzijl. Zangers van het 'betere lied' namen daarom afstand van het woord en levenslied kreeg de betekenis die het thans nog heeft.

    Geschiedenis

    J.H. Speenhoff, Willy Derby en Louis Davids waren voor de Tweede Wereldoorlog pioniers van het levenslied. Na de oorlog piekte de Vlaamse entertainer Bobbejaan Schoepen als eerste met een aantal levensliederen over de Europese grenzen heen, hoewel diens enorme repertoire overwegend andere genres omvat.

    In Nederland werd het genre vanaf de jaren 50 tot de jaren 80 vooral gedomineerd door de producers Johnny Hoes en Pierre Kartner, die voor artiesten als de Zangeres Zonder Naam, die zelfs uitgeroepen werd tot "de koningin van het levenslied", Jantje Koopmans en Corry en de Rekels, Eddy Wally succesvolle platen produceren. Via Op Losse Groeven en Op Volle Toeren, televisieprogramma's die Chiel Montagne vanaf de jaren zeventig voor de TROS presenteerde, bleef een breed publiek op de hoogte van nieuwe hits en artiesten.

    In de jaren 80 nam de belangstelling van de grote media voor het levenslied af. André Hazes en Koos Alberts scoorden weliswaar incidentele hits maar verder breken nauwelijks nieuwe artiesten tot het grote publiek door. Het waren voornamelijk de illegale piratenzenders en kleine, in het levenslied gespecialiseerde platenmaatschappijen die vanaf deze tijd de belangrijkste ondersteuners van het levenslied waren. Het opmerkelijke succes dat Frans Bauer vanaf de jaren negentig beleeft kwam via dit circuit tot stand. In dezelfde periode bleek ook uit de opkomst van smartlappenkoren en smartlappenfestivals dat het levenslied nog steeds op belangstelling van een groot publiek mag rekenen, zij het dat velen met de nodige ironie aan deze verschijnselen deelnemen.

    Sinds de tweede helft van de jaren 90 was het genre in zowel Nederland als Vlaanderen, mede door het succes van artiesten als Frans Bauer, Corry Konings, Marianne Weber en Jan Smit, weer aan een revival bezig. Er is sindsdien weer een nieuwe generatie artiesten opgestaan, waaronder Jannes, Charlène, Thomas Berge, en de Vlaamse zangeres Laura Lynn, die met hun eigentijdse versie van het levenslied voor de hernieuwde populariteit van het genre hebben gezorgd.


    25-11-2012 om 02:00 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:levenslied, muziekstijl
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Rode Ridder

    De Rode Ridder is een Vlaamse stripreeks die zich merendeels afspeelt in de middeleeuwen. Deze reeks, waarvan het eerste deel in 1959 verscheen, is van de hand van striptekenaar Willy Vandersteen. Ze is gebaseerd op Johan de Rode Ridder, een karakter uit de gelijknamige jeugdboekenreeks van Leopold Vermeiren. De stripreeks wordt uitgegeven door Standaard Uitgeverij en is naast Suske en Wiske zonder meer één van de meest succesvolle en langstlopende reeksen uit de geschiedenis van Studio Vandersteen. Centraal in de reeks staat Johan, als universele held. Waar oorspronkelijk de verhalen zich afspeelden in een middeleeuwse ridder wereld evolueert de strip doorheen de reeks naar een breder tijd- en ruimtekader.

    Geschiedenis

    De reeks begon in 1959 toen vanuit Studio Vandersteen beslist werd een ridderreeks te tekenen. Er werd een overeenkomst gesloten met schrijver Leopold Vermeiren om zijn toenmalig populaire jeugdboekenfiguur te gebruiken als protagonist van de strips. Willy Vandersteen tekende en schreef zelf verhalen, maar liet heel wat over aan medewerkers als zijn zoon Bob, Karel Verschuere en Eduard de Rop. De reeks spitste zich toe op 'gewone' ridderveravonturen met af en toe een mystiek element. Vanaf album 19, Koning Arthur, werd de Arthurlegende erin verwerkt.

    Vanaf album 37, De wilde jacht, werkte Karel Biddeloo de schetsen van Willy Vandersteen uit, maar vanaf album 44, Drie huurlingen, schreef en tekende Biddeloo de verhalen geheel zelfstandig. Biddeloo gebruikte heel wat meer fantasy en Sword and sorcery dan zijn voorgangers, zelfs sciencefiction schuwde hij niet.

    De thuishaven van De Rode Ridder wordt uiteindelijk het Kasteel van Horst, vanaf album 131, De heren van Rode.

    Sinds 1996 is er in Hasselt een stripmuur van de Rode Ridder.

    Sinds het overlijden van Karel Biddeloo in juni 2004, wordt de reeks voortgezet met nummer 207, De grot van de beer, door het duo Martin Lodewijk die de scenario's schrijft en Claus Scholz die het tekenwerk verzorgt. Bij dit nieuwe duo werd de thematiek van de reeks weer naar ridderverhalen verlegd.

    Net als alle andere reeksen van Vandersteen hebben de albums van De Rode Ridder een eigen kleur: blauw. Met de kleurendruk zal deze veranderen naar zilvergrijs.

    Op 15, 16 en 17 augustus 2008 vond in de dorpskerk te Sint-Pauwels de grootste Rode Ridder retrospectieve tot nog toe plaats. Diezelfde data werden in het centrum van Sint-Pauwels de vijfjaarlijkse Dorpsfeesten gehouden met dit keer als thema De Rode Ridder en de Middeleeuwen. Het verhaal uit het album De vedelaar van Sint-Pauwels (2008) speelt zich in dit dorp af. Op 7 april 2009 besliste het schepencollege van Sint-Gillis-Waas om tegen de septemberkermis van dat jaar een bronzen standbeeld van de Rode Ridder in de Zandstraat te plaatsen.

    Red Knight

    In 1990 wordt naar het voorbeeld van de in Amerika populaire graphic novel een nieuwe reeks gestart onder de naam "Red Knight". Het eerste album, De vuurgeest, is een afgeleide van het gelijknamige, dertiende Rode Ridder-album. De tekeningen van Marvano en de tekst van Ronald Grossey moesten een meer volwassen publiek aanspreken, maar sloeg in het geheel niet aan. Biddeloo uitte in verschillende striptijdschriften ook kritiek op "Red Knight". Het eerste deel heeft nooit een vervolg gekregen.

    Personages

    • Johan, De Rode Ridder
    • Galaxa, Fee van het licht
    • Bahaal, prins der duisternis
    • Qrandar, Bahaals zoon
    • Demoniah, heks der duisternis
    • Merlijn
    • Lancelot
    • Indigo Magiste, de Blauwe Heks

    Albums

    De Rode Ridder
    Nummer Titel Eerste druk
    1 Het gebroken zwaard 1959
    2 De gouden sporen 1960
    3 Het veenspook 1960
    4 De parel van Bagdad 1960
    5 De vrijschutter 1960
    6 Het wapen van Rihei 1961
    7 De val van Angkor 1961
    8 De gouden sikkel 1961
    9 De draak van Moerdal 1961
    10 Storm over Damme 1962
    11 De zilveren adelaar 1962
    12 De hoorn van Horak 1962
    13 De vuurgeest 1963
    14 De galmende kinkhoorns 1963
    15 De zwarte wolvin 1963
    16 Baloch de reus 1963
    17 De zeekoning 1963
    18 De witte tempel 1964
    19 Koning Arthur 1964
    20 Kerwyn de magiër 1964
    21 De wilde horde 1964
    22 De ring van Merlijn 1964
    23 Hugon de hofnar 1965
    24 De zwarte banier 1965
    25 Het rijk van Enid 1965
    26 De kroon van Deirdre 1965
    27 Het graf van Ronjar 1965
    28 De maansteen 1966
    29 De zwaneburcht 1966
    30 Mysterie te Camelot 1966
    31 De groene mummie 1966
    32 Angst over Nevelland 1967
    33 Het beleg van Crowstone 1967
    34 De stenen beelden 1967
    35 Het derde wapen 1967
    36 De zwarte roos 1968
    37 De wilde jacht 1968
    38 De verzonken klok 1968
    39 Noodkreet uit Cambor 1968
    40 De barst in de Ronde Tafel 1969
    41 De laatste droom 1969
    42 Het testament 1969
    43 Parcifal 1969
    44 Drie huurlingen 1969
    45 De hamer van Thor 1970
    46 De Lorelei 1970
    47 De weerwolf 1970
    48 De voorspelling 1970
    49 Met masker en zwaard 1971
    50 De terugkeer 1971
    51 Excalibur 1971
    52 De watermolen 1971
    53 De samoerai 1971
    54 De kluizenaar van Ronceval 1972
    55 De koraalburcht 1972
    56 Mandragora 1972
    57 De verboden berg 1972
    58 De toverspiegel 1973
    59 De ijzeren hand 1973
    60 Sidarta 1974
    61 In de schaduw van de Thughs 1974
    62 Het sprekende zwaard 1974
    63 De Walkure 1974
    64 Het dodenschip 1974
    65 Het adelaarsnest 1975
    66 Het nimfenwoud 1975
    67 De verrader van Yarkand 1975
    68 Het labyrint 1975
    69 De ijsvorstin 1975
    70 De riviergod 1976
    71 De lijfwacht 1976
    72 De ster van het oosten 1976
    73 De Moloch 1976
    74 De vete 1976
    75 De hellebron 1977
    76 De barbaar 1977
    77 De galeislaaf 1977
    78 Het verloren legioen 1977
    79 De banneling 1977
    80 De schildknaap 1978
    81 De vluchtelingen 1978
    82 Karpax de stalen man 1978
    83 Het spook 1978
    84 De duistere bondgenoot 1979
    85 De zwarte cobra 1979
    86 De Duivelszee 1979
    87 De beelden van Djomaz 1979
    88 Het oog van Toth 1979
    89 De ontvoering 1980
    90 Het dievengilde 1980
    91 Het grote geheim 1980
    92 Zygmud en de beren van Kragero 1980
    93 Nevelsteen 1980
    94 Xanador 1981
    95 Heerser der diepten 1981
    96 De dame van de poorten 1981
    97 De vesting 1981
    98 Het bronzen gevaar 1982
    99 De gijzelaars 1982
    100 De vervloekte stad 1982
    101 De scharlaken brigade 1982
    102 De maagdenburcht 1983
    103 De gezellen van Nimrod 1983
    104 De monsterman 1983
    105 De bewaker 1983
    106 De levende doden 1983
    107 De Troglods 1984
    108 De overlevenden 1984
    109 De leeuw van Vlaanderen 1984
    110 De kraken 1984
    111 Ninja! 1985
    112 De schemerzone 1985
    113 Nirwana 1985
    114 Vrykolakas 1985
    115 Prinses Kin-Lien 1985
    116 In de witte hel 1986
    117 De magische scepter 1986
    118 Gilgamesj 1986
    119 Stille getuigen 1986
    120 Het verdronken land 1987
    121 De zwarte toren 1987
    122 De duinenabdij 1987
    123 Oniria 1987
    124 Necronomicon 1987
    125 Medusa 1988
    126 De duivel van de Lichtenberg 1988
    127 De rode herberg 1988
    128 De boeienkoning 1989
    129 Hydra 1989
    130 De zoon van de draak 1989
    131 De heren van Rode 1989
    132 De slag van Woeringen 1989
    133 De spookkaros 1990
    134 De koningmaker 1990
    135 De witte duisternis 1990
    136 Sol Invictus 1991
    137 De slangegod 1991
    138 Het toernooi 1991
    139 Bloed in de branding 1991
    140 De doodsvlinders 1991
    141 De tuin van Eden 1992
    142 De rattenkoning 1992
    143 Prins der duisternis 1992
    144 De alchemist 1992
    145 De steen der wijzen 1993
    146 De zwarte spiegel 1993
    147 Het levenselixir 1993
    148 De bierkoning 1993
    149 De groene steen 1994
    150 Klingsor 1994
    151 Mysterie op Ararat 1994
    152 Lyonesse 1994
    153 De toverstaf 1995
    154 De slavenmeester 1995
    155 Montsalvat 1995
    156 De graalkoning 1995
    157 Avalon 1996
    158 De duivelstuin 1996
    159 De waterdemon 1996
    160 Het gouden masker 1996
    161 Catacomben 1997
    162 Nemesis 1997
    163 De holle aarde 1997
    164 Reis naar Atlantis 1997
    165 Magiërs van Atlantis 1997
    166 De drakenmeester 1998
    167 Het masker van de draak 1998
    168 Fata Morgana 1998
    169 De maangodin 1998
    170 De woudgeest 1998
    171 De boetelingen 1999
    172 De heksenmeester 1999
    173 Het zwarte teken 1999
    174 De erfgenaam 1999
    175 De naamloze ridder 1999
    176 Het drakengraf 1999
    177 De veldtocht 2000
    178 Het klooster van de dood 2000
    179 De nachtridders 2000
    180 De schat van Dijkenland 2000
    181 De lamp van Aladdin 2000
    182 Wraak van de nachtridders 2000
    183 Het veemgericht 2001
    184 De Berserkers 2001
    185 Het geheim van St. Idesbald 2001
    186 De dodecaëder 2001
    187 Gorgonia 2001
    188 Het putmonster 2001
    189 Nosferatu 2002
    190 De spookvallei 2002
    191 De riddershoeve 2002
    192 Het geheime wapen 2002
    193 De schat van Carthago 2002
    194 De golem 2002
    195 Olavinlinna 2003
    196 Het magische licht 2003
    197 De vloek van de Tupilak 2003
    198 Zimbabwe 2003
    199 Loch Ness 2003
    200 Oude vijanden 2003
    201 Het boze oog 2004
    202 De piraten van Sluis 2004
    203 De vulkaangod 2004
    204 De rode gezant 2004
    205 Het scheepskerkhof 2004
    206 Gog en Magog 2004
    207 De grot van de beer 2005
    208 De blauwe heks 2005
    209 De Judasgraal 2006
    210 Het zwaard van de maagd 2006
    211 Het vuur en de maagd 2006
    212 De zwarte inquisiteur 2006
    213 De tweede terugkeer 2007
    214 De regensteen 2007
    215 De rode kogge 2007
    216 Modgudur 2007
    217 De man zonder verleden 2008
    218 Doodbrenger 2008
    219 De zwaardbroeders 2008
    220 De vedelaar van Sint-Pauwels 2008
    221 De spiegeldemon 2009
    222 De duisterburcht 2009
    223 De sluier van Wuustwezel 2009
    224 Het behouden zwaard 2009
    225 De furiën 2010
    226 Het helse verbond 2010
    227 De ijzeren kroon 2010
    228 De verborgen vesting 2010
    229 De vreemdeling 2011
    230 De amazones 2011
    231 Het koekoeksjong 2011
    232 Duivelsmist 2011
    233 Dokter Faustus 2012
    234 De Elfenring 2012
    235 De witte waan 2012
    236 De zwarte narcis 2012


    25-11-2012 om 00:00 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:De Rode Ridder, stripverhaal
    24-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doel van deze blog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Misschien vraagt u zich af wat het doel is van deze blog. Het doel van deze blog is om een leuke en gezellige groep op te starten van muziek en boeken liefhebbers die onderling discussiëren over muziek zoals artiesten, bands en diverse muziekstromingen maar ook over boeken, strips en schrijvers van boeken en strips. Daarnaast wil ik ook proberen een leuke en gezellige groep op te zetten van Vlamingen en Nederlanders die het leuk vinden om onderling bestanden uit te wisselen om zo de collecties uit te breiden.

    Mijn idee is van hoe groter de groep wordt des te leuker en gezelliger het wordt maar mogelijk kunnen we via deze blog elkaar ook helpen aan ontbrekende titels bij het verzamelen van het materiaal.


    24-11-2012 om 18:08 geschreven door Etherpiraat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:doel van blog


    Archief per week
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren

    Mijn favorieten 1

  • Willekeurig Bloggen.be Blogs
    frankloopt
    www.bloggen.be/franklo
    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs