De elektronische sigareten gids
Uw gids en hulp ivm elektronische sigaretten
09-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Experts Hoge Gezondheidsraad betaald door farma en tabaksbedrijven
Twee van de zes experts die het recente advies van de Hoge Gezondheidsraad over de elektronische sigaret, kortweg e-sigaret, hebben opgesteld, worden betaald door farmabedrijven die nicotinevervangers of medicijnen tegen longkanker verkopen. Een derde expert is een voormalige consultant van tabaksproducent Philip Morris. Dat schrijft het Franstalige weekblad Marianne. De Hoge Gezondheidsraad was op 11 december erg kritisch voor de elektronische sigaret. In haar advies aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) stond dat er 'nood is aan wetenschappelijk onderzoek en bewijzen voor het nut als rookstopmiddel.'

De raad gaf het advies om e-sigaretten met nicotine enkel via apotheken te laten verkopen. De huidige berichtgeving over de e-sigaret noemde de raad 'vaak verwarrend en onvolledig'. 'De Raad acht enige terughoudendheid geboden bij het algemeen beschikbaar maken van de e-sigaret', zo klonk het nog.

De Belgische editie van het Franse weekblad Marianne onthult nu dat Dr. Vincent Lustygier van het universitaire Brugman ziekenhuis meewerkte aan dit advies. De man werkte voor de farmabedrijven Janssen in 2011 en Eli Lilly in 2010 en 2011. Janssen brengt de nicotinepleisters Nicorette op de markt en Eli Lilly verkoopt medicijnen tegen longkanker die - volgens een Franse tabaksexpert - vijftig keer winstgevender zijn dan de anti-tabaksmimddelen. Beide bedrijven hebben dus, volgens Marianne, geen belang bij het verspreiden van de e-sigaret.
Longkanker

Een andere expert die in het artikel genoemd wordt is dr. Kristiaan Nackaerts, pneumoloog aan de KU Leuven. Hij werkt voor farmabedrijf Pfizer en deed verschillende onderzoeken in verband met het tabakssubstituut Champix voor Pfizer en het tabakssubstituut dianicline voor Sanofi-Aventis. Daarnaast deed Nackaerts ook een drietal onderzoeken in verband met longkanker voor Eli Lilly sinds 2006.

Toch vindt Sandrine Everaert, kwaliteitsbewaker bij de Hoge Gezondheidsraad - volgens Marianne - niet dat er sprake is van een belangenconflict bij de experts. Tot slot is er nog Michel Fondu, gelieerd aan de Franstalige universiteit van Brussel (ULB), die overigens al sinds sinds 1977 in de Hoge Gezondheidsraad zetelt: zijn onderzoeksinstituut kreeg volgens Marianne financiƫle steun van tabaksproducent Philip Morris.


09-01-2014 om 23:38 geschreven door David  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


Inhoud blog
 • Experts Hoge Gezondheidsraad betaald door farma en tabaksbedrijven
 • Tabak is in feite goedkoper geworden
 • Door Crisis roken Europeanen minder sigaretten, de e-sigaret wel in opmars
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Archief per maand
 • 01-2014
 • 10-2013
  Mijn favorieten
 • Reviews van belangrijke merken
 • Alles over de e-sigaret
 • T -->

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!