Vandaag hebben we weer een nieuw woordje geleerd; 'ijs'. We hebben dit al goed ingeoefend aan de hand van oefeningen aan het bord en in het werkboek. We hebben dit woordje ook al leren schrijven, dit deden we stap voor stap. Eerst hebben we geoefend op de 'ij' en nadien het woordje 'ijs'. Na de taalles ben ik met de leerlingen op 'pictogrammenjacht' gegaan in de school, de leerlingen mochten zoeken naar pictogrammen en dan dachten we na over de betekenis hiervan. We vonden redelijk wat pictogrammen. Nadien hebben we er nog nieuwe geleerd in de klas en hebben we hierover een werkblaadje gemaakt. We hebben vandaag ook verder gewerkt rond ons thema 'gevoelens', dit bij een lesje drama. Eerst keken wij naar enkele prenten van smurfen die een bepaald gevoel hadden, nadien hebben wij de gevoelenskring gespeeld. Hierbij stonden wij allemaal in een kring, één leerling zei een gevoel en iedereen moest dit tonen. Zo zijn we blij, boos, droevig en bang geweest. Op het einde van de les had ik dan een verhaaltje voorgelezen over 'kikker is verliefd' en de leerlingen mochten de gevoelens uit het boek uiten. Tijdens de les godsdienst hebben wij het gehad over geweldloze communicatie, hiervoor had ik 2 vriendjes meegebracht; de giraf en de jakhals. De giraf was de liefste van de twee, de jakhals was altijd boos en heel onvriendelijk. Aan de hand van een verhaal en enkele oefeningen, hebben de leerlingen geleerd dat je iets kan zeggen op verschillende manieren en dat je niet altijd boos moet zijn, maar dat je ook iets op een lieve manier kan vragen/zeggen. Zo zei de giraf bijvoorbeeld: ' Ik zou het fijn vinden als jij mijn bal terug gaf.' De jakhals zou dan weer zeggen: 'Geef die bal terug, stommerik!'
Geweldloze communicatie is dus belangrijk!
Als verwerking van deze les, mochten de leerlingen zelf een giraf en jakhals knutselen. Hopelijk hebben jullie het resultaat al kunnen bewonderen!
Vandaag hebben de leerlingen bij de les taal verder geoefend op het nieuwe woordje 'koek'. Ze hebben verschillende oefeningen gemaakt in hun werkboek. Wij hebben ook enkele woordrijtjes gelezen. Nadien hebben ze dan bij juf Sarah de letter 'k' leren schrijven. Na de speeltijd hebben ze nog wat gerekend en nadien hebben ze de woorden 'koek' en 'kip' leren schrijven. Eerst schreven we het woordje koek in de lucht.
Terwijl de meeste leerlingen op hun schrijfblaadje aan het schrijven waren, mochten de leerlingen per 3 naar achter gaan om het woord 'koek' op het bord te oefenen. Nadien deden wij dit ook met het woordje 'kip'.
Samen met de leerlingen heb ik het tijdens ons lesje wereldoriëntatie gehad over gevoelens. We zijn gestart met een filmpje over blij, boos en verdrietig. De leerlingen mochten hierbij over hun eigen gevoelens praten. Nadien zijn we verder gegaan met 'het verhaal van Pim', Pim was een vosje dat zijn knuffel kwijt was en hierdoor heel verdrietig was. De leerlingen konden zich goed inleven in de situatie va Pim omdat zij zelf ook al eens iets kwijt waren. Hierover hebben we dan een klein klasgesprekje gehad. Nadien hebben de leerlingen enkele oefeningen rond gevoelens gemaakt in hun zonnekind. Als afsluiter hebben zij nog een boekje mogen maken over wat hun blij, boos, droevig en bang maakt. Dit was helaas nog niet af, maar ze mogen er zeker nog aan verder werken.
Vandaag had ik een vriendje meegenomen naar de turnles, Draco de draak. Draco was de draak die in het sprookjesbos de grote grot bewaakt. Hij had een schatkist gevonden, maar kreeg de sleutel maar op 1 voorwaarde: Hij moest een klas de drakendans leren. En ja hoor, de leerlingen wouden Draco hierbij helpen en op slag werden ze allemaal kleine draakjes. Nadat ze een kleurrijke drakenstaart kregen, konden we beginnen. Stap voor stap werd onze drakendans beter en beter. Uiteindelijk konden de leerlingen de hele dans, en dit was volgens de reus en Draco goed genoeg om de sleutel te overhandigen. Ik haalde het speciale doosje boven en één leerling mocht het opendoen. Jawel, hier zat de sleutel van de schatkist in ... . Maar wat er in de schatkist zou zitten ... Dat weet niemand.
Nadien hadden we een lesje taal. Vooraleer we het nieuwe woordje gingen leren, hebben we alle gekende letters en woorden eens goed herhaald. Ik heb met de leerlingen het nieuwe woord 'koek' geleerd. Dit ging redelijk vlot. Na allerlei soorten oefeningen rond het woord 'koek' hebben wij de les afgesloten met een klein spelletje. De leerlingen mochten per twee gaan zitten en ze mochten op elkaars rug een gekende letter schrijven. Zo moest de andere leerling proberen te raden welke letter op zijn rug stond. Dit vonden de leerlingen best wel fijn.