Eco-logisch
Inhoud blog
  • 25 miljoen passagiers
  • Verborgen kosten
  • Banneux
  • Kleine voorstelling

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Mijn persoonlijke zoektocht naar een ecologische levensstijl
    21-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 miljoen passagiers
    Vandaag in het nieuws: de luchthaven van Zaventem bereikt de kaap van 25 miljoen reizigers in iets minder dan een jaar tijd. Ik hoorde het op de radio, maar het is online terug te vinden, bijvoorbeeld op https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181221_04054866 . 25 miljoen. Vijfentwintig miljoen. 25 000 000. Dat is meer dan twee keer de bevolking van België, en dat alleen nog maar via Zaventem en niet via de andere Belgische luchthavens. Waar zijn we eigenlijk mee bezig?

    Deze zomer werd voor het eerst, in de lijn met acties zoals Dagen Zonder Vlees, de Zomer Zonder Vliegen georganiseerd. Dagen Zonder Vlees doet het al jaren zeer goed, en Zomer Zonder Vliegen had alles in zich om het ook goed te doen: een goede naam, duidelijke verwijzing naar een heel beroemde gelijkaardige actie en een laagdrempelig individueel engagement: twee maandjes niet vliegen. Ik schreef me meteen in op hun website www.zomerzondervliegen.be en werd zo een van de 2110 bewuste Belgen die niet zouden vliegen. 2110. Tweeduizendhonderdentien. Ik vond het zo triestig. Eind augustus zat ik op mijn gemakje in de trein van Brussel naar Gent een krant te lezen, waarin op pagina vijf stond dat het vliegverkeer in België en wereldwijd bleef toenemen. Tijdens de Zomer Zonder Vliegen, je houdt het bijna niet voor mogelijk. Hoe kan het dat zoveel mensen meedoen aan Dagen Zonder Vlees, maar niet aan Zomer Zonder Vliegen? Is vliegen zo'n belangrijk onderdeel van ons leven?

    Ikzelf vlieg bijna nooit. Helaas moet ik toegeven dat ik al heb gevlogen in mijn leven: als tiener op reis met mijn ouders en later ook zelf, op reis met jeugdgroepen of met vrienden. Jeugdzondes, destijds was ik mij niet zo bewust van de impact als nu. Ik heb mijzelf dan ook voorgenomen om nooit meer te vliegen in mijn leven, of toch maximaal nog twee keer als het echt niet anders kan (zeg nooit 'nooit'). In de plaats daarvan ga ik op eco-reizen: met de trein, de fiets, te voet of een combinatie daarvan. En ik heb het idee dat er steeds meer bewustwording is rond vliegen: bovengenoemde actie, een sporadisch opiniestuk in de krant, de invoering van vliegtaks in Nederland, de algemene concensus dat vliegen veel te goedkoop is, etc. Ik dacht dat we de goede kant opgingen, dat steeds meer mensen steeds minder wilden vliegen. Blijkbaar was ik verkeerd. Wereldwijd bereiden luchthavens zich voor op meer capaciteit, wereldwijd breiden luchthavens uit. De impact is al enorm en zal alleen maar toenemen. Is dat het waard? Is het zo'n grote moeite om eens niet te vliegen, zodat onze kinderen en kleinkinderen misschien een planeet overhouden die leefbaar is? Wat zullen we hen vertellen over 50 jaar: "Ja, sorry dat het klimaat om zeep is en dat er hongersnood/oorlog/pandemie/... (schrappen wat niet past) is, maar toen ik jong was, moest ik echt per se elk jaar op reis naar de andere kant van de wereld, want anders kon ik niet leven", of iets in die aard? Vrienden van mij vertellen dat "reizen een inherent deel is van hun identiteit", dat ze "zichzelf pas kunnen ontplooien als ze de wereld zien", etc. De meeste van die mensen zijn nog niet eens in alle provinciehoofdsteden van België geweest in hun leven. Maar Budapest, Sydney, Istanbul, ja, daar zijn ze allemaal al geweest natuurlijk. En wil dat dan zeggen dat ik geen volwaardig ontwikkeld individu ben, omdat ik de behoefte niet voel om de wereld te zien?

    Ik begrijp dat mensen het vliegtuig ook nemen voor hun werk. In dat geval zou ik zeggen dat er eerder iets mis is met de werkgever, die het noodzakelijk acht om mensen de wereld rond te sturen. Maar dat begrijp ik al beter dan recreatief vliegen. Idem voor vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld in Afrika, zulke dingen wil ik zeker aanmoedigen. Het is ons recreatief vlieggedrag dat moet veranderen. Het is een kleine moeite, ver reizen is niet levensnoodzakelijk. Waar komt het idee toch vandaan dat we allemaal het recht hebben om op reis te gaan? Recht op vakantie, recht op ontspanning, ja. Maar ontspanning vind je even goed dichter bij huis. Vorige week kwamen tienduizenden mensen op straat voor het klimaat. Hoe veel van die mensen zullen dit jaar met het vliegtuig op reis gaan zonder zelfs maar stil te staan bij de impact die dat heeft op het milieu?



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 17/12-23/12 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • Algemene visie (1)
  • Mobiliteit (2)
  • Uitdagingen (1)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs