Het gebeurt zo vaak en waarschijnlijk is het voor mensen die net als ik geen auto hebben heel herkenbaar: je gaat weg met een groepje en mensen willen met de auto 'want dat is goedkoper dan de trein'.
Specifiek in mijn geval: de afstand Gent - De Panne, die we met vier zullen afleggen komende zondag. Heen en terug met de trein voor vier mensen komt dat neer op 30 (ik rij met Go Unlimited praktisch gratis + 3 keer 10 met Happy Tickets). En toch vinden mensen in onze groep dat 'te duur'. Kleine kostenschatting voor de auto: 10 parking + ca 15 brandstof (varieert naargelang het model auto, de mate waarin de auto geladen is en de brandstof: diesel of benzine) = ca 25. Niet zoveel verschil dus. Maar nu komt het: hoeveel geef je jaarlijks uit aan een auto? Als jongere kost een verzekering je gemakkelijk tussen de 900 en 1000/jaar. Als je elke twee weken gaat tanken, ben je, afhankelijk van de grootte van je tank, ca 100/maand kwijt. Reken daarbij ook nog eens keuring, onderhoud, belastingen en de devaluatie van je wagen naargelang de leeftijd en het aantal kilometers op de teller. Laten we het simpel houden en aannemen dat elke gereden kilometer je, als gevolg van bovengenoemde kosten, nog 0,10 extra kost. Gent - De Panne is om en bij de 100 km: dus komt er nog 20 bij heen en terug = 45. Zelfs al had ik geen Go Unlimited, was de trein goedkoper.
Ik hoor mensen vaak klagen over de prijs van treintickets. Ik begrijp dat wel, want de kosten die je hebt aan een auto zijn meer 'verborgen' dan de kosten van een treinticket. Tenzij je een abonnement hebt, moet je elke keer als je de trein neemt éérst betalen en dat voel je meer dan wanneer je een keer in de twee weken een volle tank betaalt en een keer per jaar wegentaks en verzekeringskosten. Bijkomende kosten zoals keuring, onderhoud, belasting en verzekering zijn dingen waarvan men voelt dat men het móét betalen, omdat iedereen dat moet - bijna iedereen rijdt met de auto. Het is met andere woorden 'de normaalste zaak van de wereld' en men rekent het vaak niet mee in de kostenraming van een auto. Daarom noem ik het 'verborgen' kosten: mensen merken het minder en rekenen het ook niet mee.
Ik zeg vaak: de trein is pas duur als je ook een auto hebt, en dat is deels waar. Vaste kosten moet je betalen zodra je een auto hebt, of je er nu veel mee rijdt of weinig. Elk treinticket is dus een extra kost daarbovenop. Daarom is het misschien zelfs beter, vanuit een economisch standpunt, om veel met de auto te rijden: het quotiënt van alle opgetelde kosten en het aantal gereden kilometers wordt immers kleiner hoe meer men rijdt. Hoe meer je rijdt, hoe sneller je wagen echter kapot gaat en hoe meer brandstof je moet betalen, dus dé oplossing voor goedkope mobiliteit is het nu ook weer niet. De trein is daarentegen spotgoedkoop zodra je geen eigen auto hebt. Ik geef elk jaar nog geen 500 uit aan de NMBS en ik geraak overal waar ik maar wil.
Mensen zouden zich bewust moeten worden van alle kosten die een eigen wagen met zich meebrengt. Helaas merk ik in mijn omgeving (van gezonde jonge twintigers) dat de auto zeer populair is, onder het mom van 'goedkoper (en niet onbelangrijk, gemakkelijker!) dan al de rest'. Nu, wij gaan komende zondag lekker met de trein. Het is bovendien nog veel gezelliger ook: wat gezelschapspelletjes mee, een pak koekjes en een thermos thee; de reistijd zal voorbij vliegen.
|