Mensapen behoren tot de intelligentste zoogdieren op aarde. We kennen de chimpansee, de gorilla, de gibbon en de orang-oetan. Alleen hebben ze grote hersenen, lange armen, vingers, tenen en een behaard lichaam. Omdat ze tot dezelfde familie als de mens behoren lijken hun lichaamsvormen en intelligentie op deze van de mens. De gewone aap is nauw verwant aan de mensaap. Tot deze veel grotere groep behoren o.a. de baviaan, de resusaap, de rode franjeaap en het zijdeaapje. Apen hebben dezelfde lichaamsbouw als mensapen maar zijn over het algemeen kleiner. Het kleine zijdeaapje weegt maar 150 gr terwijl de grote mannetjesgorilla 180 kg weegt. Zowel apen als mensapen hebben ronde gezichten met een platte snuit, kleine oren en grote, naar voren gerichte ogen. Ze gebruiken hun voorste ledematen als armen en met hun handen kunnen ze een voorwerp heel stevig, maar ook heel voorzichtig, beetpakken. De meeste apen hebben een staart, die als tegengewicht gebruikt wordt bij het slingeren tussen de bomen. Sommige apen beschikken over sterke grijpstaarten terwijl mensapen dan weer geen staart hebben. Beide soorten eten allerlei voedsel waaronder vruchten, bladeren insecten en vogeleieren.
De gorilla
De gorilla is een mensaap van de grootste soort. Hij kan tot 2 m groot worden. Een gorilla is een traag en vreedzaam dier, dat graag luiert en blaadjes en plantenstengels eet. Gorilla's leven in equatoriaal Afrika waar ze, in kleine groepjes, langzaam door de wouden trekken. Een gorillagroep bestaat uit 5 tot 10 dieren waaronder één groot mannetje, een aantal vrouwtjes en hun jongen van verschillende leeftijd. Elke vier jaar baart een vrouwtje één jong.
De resusaap
Apen en mensapen vertonen 'intelligent' gedrag. Zo hebben ze een eigen taal, een goed geheugen en zoeken oplossingen voor problemen. Een gekend voorbeeld hiervan is dit van de Japanse resusaap. Hij ontdekte dat vuil en zand van het voedsel konden weggewassen worden met water. Andere leden van de groep zagen het resultaat en deden hem na.
De Gibbon
De gespierde armen en handen van de gibbon zijn zo lang dat de knokkels de grond raken, zelfs als hij rechtop staat. De gibbon leeft in gezinsverband met een mannetje, een vrouwtje en twee tot vier jongen. We kennen negen soorten gibbons.
Contact
Veel apen hebben contact met elkaar door het maken van geluiden. Zo heeft de brulaap in Zuid-Amerika een speciaal strottenhoofd waarmee hij ontzettend harde brulgeluiden kan maken. Zo waarschuwt hij andere groepen uit de buurt te blijven. De leider van de groep brult meestal het hardst. Zijn geluid is over een afstand van 3 km te horen.
Bij mensapen zijn de armen sterker ontwikkeld dan bij de mens en de benen zijn in verhouding korter dan de onze.
Op de onderstaande foto´s kan je de voeten en de handen zien van de mensapen en van de mens:
1 = chimpansee
3 = gibbon
2 = gorilla
4 = mens
De Gorilla.
De gorilla is een vriendelijke planteneter. Als hij gestoord wordt, begint hij wel luidruchtig te dreigen en op zijn borst te trommelen, maar meestal blijft het daarbij. Hij leeft in kleine groepjes en kent geen andere vijand dan de mens.
Als de gorilla met zijn handen op zijn borst trommelt en wilde kreten uitstoot dan wil dat zeggen dat de gorilla vijanden wil verjagen. Maar dat doen ze ook om te laten zien wie er de baas is.
Het mannetje met een zilverkleurige rug is de leider.
De gorilla is vlug en lenig op de grond, de gorilla slingert niet in bomen want daar is hij te zwaar voor.
De grootste en sterkste aap is de gorilla. Hij weegt ongeveer drie keer zoveel als de gemiddelde mens (50 kg). Een gorilla doet normaal geen kwaad, alleen als je de gorilla recht in zijn ogen kijkt. Want dan voelt hij zich bedreigd.
De Chimpansee.
De chimpansee is misschien wel de slimste van alle apen. Hij leert heel snel. Men is er zelfs al in geslaagd gevangen chimpansees een soort van gebarentaal aan te leren.
Een chimpansee is drie of vier keer sterker dan een man die even zwaar en even groot is dan de chimpansee.
Als een chimpansee een geluid maakt dat klinkt als ''a-oe, a-oe en dan ook nog eens gaat stampvoeten en met zijn handen op de grond slaat, dan is het goed mis. Want dan is de chimpansee woedend.
De chimpansee is dol op noten en termieten. Als de chimpansee een berg met termieten tegen komt, dan pakt hij een tak en gaat met die tak in de termietenhoop. En als hij noten wil kraken dan doet hij dat met een boomstronk of een steen. De chimpansee leeft in de bossen van Afrika.
Een jonge chimpansee doet alles na wat zijn moeder doet, b.v. als de moeder een nest bouwt dan bouwt de jonge chimpansee ook een nest. Dat is een goede oefening voor later als de chimpansee zelf zijn nest moet bouwen.
En als een chimpansee de baas wil spelen dan zet hij eerst zijn haren overeind en dan kromt hij zijn armen, zodat hij breder is dan de andere apen. En als de andere apen hem niet zien dan gaat hij met zijn armen zwaaien, ook begint hij steeds harder te roepen '' hoe-hoe ''. En als dit niet lukt begint hij flink op de grond te stampen en nog harder te krijsen. Soms loopt hij naar een andere aap en dan geeft hij een paar harde klappen.
De Orang-oetang.
Orang-oetang wil zeggen bosmens.
De orang-oetan die men ook wel man van het woud noemt, ziet er erg woest uit, maar hij is vrij vreedzaam en voedt zich met fruit en bladeren. Hij leeft alleen of in familieverband en slaapt elke nacht hoog in de boom, in een nest dat hij zelf bouwt.
De mannetjes kunnen wel honderdtwintig kilo wegen.
De orang-oetang is ook dol op vijgen en mango's. De orang-oetang lust ook bananen.
Als een orang-oetang iemand uit zijn domein wil wegjagen dan laat het mannetje een zwaar gebrul horen dat eindigt in gehik en geboer. Een orang-oetang blijft ongeveer vijf jaar bij zijn moeder en groeit tot zijn twaalfde. De orang-oetang leeft o.a. in Indonesië.
Een orang-oetang is een mensaap, maar mensen zijn de ergste vijanden van de orang-oetang. Want de regenwouden verdwijnen zo snel dat de orang-oetang straks alleen nog maar in de dierentuin kunt zien. De orang-oetang heeft geen voeten maar vier handen, ze hebben haakvormige handen om beter te kunnen hangen.
hallo ik ben jolien ik ben dertien en ga het zo over de apen hebben (zie prent) zo kan je goede grote spreekbeurten maken ik ga jullie zo goed mogelijk helpen voor jullie spreekbeurt. meer uitleg nodig?? Mail me dan! staat er een dier niet op die jij nodig hebt? --> je kan het in vullen in het gastenboek of --> mail me
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!