750 ml volle melk - 50 gr vanillebloem. Eventueel ook zoetstof, maar is niet echt nodig.
1 kopje melk mengen met de vanillebloem. De rest van de melk laten koken. Eens de melk kookt, het mengsel met de bloem erbij doen. Blijven roeren voor aanbranding te voorkomen.
200 gr boter - 100 gr tagatesse - 200 gr bloem - 1 koffielepel bakpoeder - 4 eieren en 2 appels
eieren loskloppen met de tagatesse, zodat ze witter worden. Boter op kamertemperatuur toevoegen. Bloem en bakpoeder zefen en toevoegen. Goed mengen tot een glad deeg. Bakvorm vullen en de appelschijfjes erop leggen. Ik bak ze altijd in kleine vormpjes. Zo kan ik er een 12 tal uithalen. dit komt dan neer op 13 kh per cakeje.
Oven voorverwarmen op 180 graden en de cake 45 minuten laten bakken op 170 graden.
Eieren scheiden. Het eiwit opkloppen. De eidooiers, ricotta en melk goed kloppen. ( je doet eerst de ricotta in een kom, daarna vul je dit potje met melk, dit is de hoeveelheid die nodig is. ) Bloem en bakpoeder zeven en bij de dooiers doen. Terug goed kloppen. Als laatste de eiwitten eronder mengen. Niet meer kloppen, want dan gaat het luchtige van de eiwitten weg.
Deze dan bakken. Ik doe het deeg in een speciale spuit en maak zo perfecte rondjes. Uit dit recept haal ik ongeveer 150 kleine poffertjes. Je kan dit eten met suiker (natuurlijk geen echte suiker, maar vervanger ) of de favoriet hier is met abrikozenconfituur, suikervrij. Je kan dit koud en warm eten.
Qua koolhydraten reken ik 70 kh per 100 gram. Ik reken enkel de bloem, omdat de bakpoeder zo goed als niet is, en de ricotta is verwaarloosbaar.
De foto is niet zo heel duidelijk, maar dit zijn de poffertjes, met suiker. dit was de traktatie overlaatst voor op school. Er is alvast veel van gesmuld