Wat zullen we deze week zeker proberen te doen?
Klokken helpen ons bij het plannen van onze dag. 's Morgens rinkelt de wekker om ons uit bed te krijgen. Horloges vertellen ons wanneer we moeten vertrekken of wanneer ons favoriete tv-programma begint. Aan de hand van een gesprek en brainstorming gaan we na waar we nog klokken (bv. klok op kerktoren, keukenwekker, klok op smartphone, ...) of andere hulpmiddelen i.v.m het plannen van onze tijd (tijdschema voor het nemen van de trein, ...) kunnen vinden.
Deze week besteden we bij het in orde brengen van onze kalenders veel aandacht aan begrippen die te maken hebben met tijd: vandaag, gisteren, morgen, overmorgen, eergisteren, nu, voorbij, moet nog komen, ochtend, voormiddag, namiddag, avond, benoemen van de seizoenen, ...
Op onze experimenteertafel liggen verschillende klokken die uit elkaar gehaald mogen worden. Op de kijktafel ontdekken we heel veel soorten klokken: een koekoeksklok, een wekker, een digitale klok, een gewone klok, een zandloper, een zakhorloge, ...
Natuurlijk knutselen we met kosteloos materiaal ook veel klokken.
We maken een bewegingsparcours in de gang en proberen om met een chronometer na te gaan hoeveel tijd we nodig hebben om dit parcours uit te voeren. Wie is het snelst? Wie het traagst?
In onze spelletjeskast zijn materialen te vinden die te maken hebben met opeenvolging in tijd.
Als het weer het toelaat maken we buiten met stenen en een tak een soort zonnewijzer. Dit om aan te geven hoe vroeger de tijd bepaald werd wanneer er nog geen klokken waren.
--> Oude klokken zijn nog steeds van harte welkom in de klas!
|