Een exclusiviteit van de traditie van Durbuy.
De "Ferme au Chesne" stel u voor haar minibrouwerij, een volledig ambachtelijke bierfabriek, te bezoeken. In een aangenaam plattelandskader, kunt u het jongste brouwsel van MARCKLOFF proeven, waarvan de smaak de traditie voortzet. U kunt proeven en krijgt tegelijkertijd onze Ardense grootmoederrecepten voorgeschoteld.
Dit kan binnen of op het terras met zicht op de Ourthe plaatsvinden.
De brouwerij van "La maison au Chesne"
GESCHIEDENIS Al in de 14de eeuw bestaan er twee vrije brouwerijen in de stad Durbuy: de brouwerij van de korenmarkt et de brouwerij "Au Chesne". Het bier of gerstenat wordt gemaakt van het pek van gemalen gerst waaraan soms spelt wordt toegevoegd. Zo werd de " Hougarde " gebrouwen. De hop wordt geteeld op het hopveld. In 1766 geven 13 inwoners op 63 aan dat ze een hopveld bezitten. Het kasteel heeft haar eigen brouwerij. Rond 1560 bezit Philippe MARCKLOFF een brouwerij in Durbuy. Hij bouwt de " Maison au Chesne " op een plek met zicht op en over de Ourthe. MARCKLOFF vestigt in zijn ruime huis de tweede vrije brouwerij van de stad. Hij bezit dus de helft van het monopolie van de bereiding en verkoop van bier in Durbuy en de naburige dorpen. Zijn twee zonen, Christern en later Jean MARCKLOFF en Michel TRINE sluiten aan bij die traditie. Ze creëren de MARCKLOFF in hun vestiging " La Ferme au Chesne ".
MARCKLOFF Rue Cte d'Ursel,36 B-6940 DURBUY
De microbrouwerij Marckloff brengt het verleden weer tot leven
Deze taverne schenkt dus haar eigen, ter plaatse gebrouwen bier. U kan op afspraak een bezoek afleggen, maar als u gewoon een lekker glas komt drinken, vindt de baas het helemaal niet erg als u een kijkje in de installaties wil nemen.
Geschiedenis
De microbrouwerij Marckoff uit Durbuy is piepjong : ze bestaat nog maar zon tien jaar. Nochtans zet ze een traditie van meer dan 700 jaar verder. In 1560 is Philippe MARCKLOFF eigenaar van een brouwerijtje in Durbuy. Hij bouwt op een plaats die over de Ourthe uitkijkt het huis genaamd Au Chesne. In 1989 besluiten Jacques en Michel Trine, de huidige eigenaars, weer met de traditie aan te knopen. Ze bedenken in hun uitbating « La Ferme au Chêne » de Marckloff. Zoals het een microbrouwerij betaamt, worden de amberkleurige bieren uitsluitend ter plaatse verkocht. Het brouwen van het kostbare drankje gebeurt achter glazen panelen zodat iedereen de voorbereidingen kan volgen. Een cassette met Nederlandse of Franse tekst helpt u het proces volgen. En de baas speelt graag gids voor groepen. Een gouden raad : neem zeker de tijd om van een heerlijke amberkleurige Marckloff te genieten, liefst als begeleiding van een lekker oud recept uit het kookboek van oma dat u door de eigenares voorgeschoteld zal worden. Waarom geen tartouille ? Deze Ardense quiche op basis van eieren en spek wordt bereid door een plaatselijke bakker, aan de hand van een oud recept maar met een eigen geheime toets. Dat alles van op het terras met uitzicht over de Ourthe uiteraard.

16-04-2008 om 18:12
geschreven door schalkse fluiter 
|