Beste buren,
Het is al lang stil geweest rond het muurproject.. Van verschillende kanten heb ik de vraag al gekregen of er nog wat van kwam. Iemand stelde zelfs voor om een kunstwerk op de muur te maken door de vraag "voor wanneer ?" erop te kalken. Het is dus hoog tijd dat ik een stand van zaken weergeef.
gedurende de laatste maanden zijn er gesprekken geweest tussen de stad Aalst, de geselecteerde kunstenaar Loek Grootjans en het buurtcomité "De Cooperatief". Enerzijds wilden we de kunstenaar zijn artistieke vrijheid geven, anderzijds moest het ook "op iets trekken". De buurt moet er voor jaren op kijken en dus moet het iets worden waar je graag naar kijkt. Anderzijds is het zo dat er altijd mensen zullen zijn die er minder tevreden zullen mee zijn. Het mag ook niet iets worden als een grootste gemene deler, in de zin van : het bevalt iedereen een beetje, maar niemand genoeg. Dat dit niet zo eenvoudig is, lijkt wel duidelijk.
Voor de goede orde : iedereen heeft goed meegewerkt. De stad Aalst, in de persoon van Arnoud Van der Straeten, cultuurbeleidscoördinator (zonde van de term !), Loek (zoals we hem ondertussen al noemen) en wijzelf, iedereen was constructief.
Loek was bijzonder gecharmeerd door het enthousiasme, het "buurtgevoel" dat hij hier mocht ondervinden. Achter de, eerder saaie gevels, zo vertelde hij, vond hij een ongekende levendigheid en positiviteit die hij terugvond niet alleen bij de mensen die hij ontmoette, maar ook bij interieurs van de huizen waar hij binnenkwam. In zijn voorstel heeft hij hierbij aansluiting willen vinden.
Van de kant van "De Cooperatief" was er een expliciete voorkeur voor groen, op zijn minst in het gebruik van de kleur alleen al. Hij heeft hiermee ook rekening willen houden. Zijn laatste voorstel was geen schildering in de eigenlijke zin van het woord, vandaar dat we het nu ook hebben over het "muurproject" i.p.v. een muurschildering.
De muur gaat wel uniform beschilderd worden, maar dat is het werk van een schilder. Op die ondergrond worden in het bovenste gedeelte pijlen op de muur geplaatst, die naar beneden wijzen. Ze trekken de aandacht op datgene wat er onder staat. Daar staat een woord dat hij hier gehoord heeft (de man is van Breda) en dat hem sympathiek toeleek : ieverans en nieverans. Het onderste gedeelte bestaat uit een soort raamwerk voor de muur, met daarin het woord "hier" en te begroeien met klimop.
Iets dergelijks zal het dus worden. De inhuldiging is verschoven naar april van volgend jaar.
|