Waar is de cultuurdienst van Assenede mee bezig (geweest)?
Op de jongste Algemene Vergadering werd aan de cultuurdienst gevraagd om een stand van zaken te geven betreffende het cultuurbeleidsplan 2008-2013. De cultuurdienst gaf een overzicht van waar er in het verleden, het heden en de toekomst werk van gemaakt werd/wordt. Hieronder vind je een korte samenvatting van wat daar verteld werd.
VERLEDEN (jongste jaar )
Opmaken + tijdig en volledig indienen cultuurbeleidsplan 2008-2013.
Thuis voor een Beeld (provincie Oost-Vlaanderen & Radio 2): De Verliefden van Ludwig Vandevelde.
Concessie-overeenkomst kunstwerk van Rosita De Clercq op de rotonde Nieuwburgstraat-Oosthoekstraat
Expo 58: samenwerking Heemkundig Genootschap De Twee Ambachten en Vliet vzw, met ondersteuning van Gemeente Assenede (cultuurdienst).
Duidelijke werkwijze en model wat betreft adviesvragen aan de cultuurraad.
Cultuurdecreet uitleggen aan Raad van Bestuur cultuurraad.
Een bundel/publicatie waarin alle verenigingen zich voorstellen, alsook een nieuwe vaste rubriek in het gemeentelijk infoblad: Vereniging aan het woord
Vereniging aan het woord niet weerhouden door college van burgemeester en schepenen.
Update gegevens socio-culturele verenigingen (in functie van cultuurraad en cultuurdienst)
HEDEN
Cultuurbeleidsplan 2008-2013 actualiseren en verder uitwerken (o.a. visie, missie, strategie, integratie met andere plannen, ).
De Week van de AmateurKunsten (WAK) wordt gecoördineerd door cultuurbeleidscoördinator, in samenwerking met deelnemende kunstenaars.
Pilootproject rond participatie: En nu aan de slag met het cultuurbeleidsplan.
CultuurCafé
4 CultuurCafés per jaar (+/- 1 per seizoen)
Vloeit voort uit: oprichten van een werkgroep/commissie die zich buigt over culturele aangelegenheden in Assenede. Deze werkgroep/commissie zal bestaan naast de cultuurraad, met de bedoeling om vanuit de burger en deskundigen terzake de materie te bekijken, eerder dan vanuit de verenigingen en bestaande regelingen en reglementen..
Stellingen, resultaten en reacties op weblog.
Themas:
* Eerste CultuurCafé: de inhoud van het cultuurbeleidsplan 2008-2013
* Tweede CultuurCafé: de doelstellingen uit het cultuurbeleidsplan 2008-2013
* Derde CultuurCafé: de bestemming van het stadhuis te Assenede
* Vierde CultuurCafé: de inhoudelijke invulling, uitbouw en werking van de culturele infrastructuur in Assenede
Kunst in openbare ruimte: reglement kunstwerken in openbaar domein uitwerken, in samenwerking met en op basis van bevindingen Vlaamse Bouwmeester.
Er is in Assenede een erfgoedcel die zich buigt over de erfgoedmaterie en adviezen geeft aan de cultuurraad en het gemeentebestuur. Er zijn (ad hoc) werkgroepen voor specifieke activiteiten en themas met betrekking tot erfgoed. De cultuurdienst/cultuurbeleidscoördinator coacht en volgt op.
Alle bestaande reglementen en regelingen op cultureel vlak bekijken en actualiseren. Waar nodig nieuwe reglementen opstellen, bijvoorbeeld een degelijk retributiereglement voor het gebruik van de Bijenkorf. Cultuurdienst/cultuurbeleidscoördinator coacht en volgt op.
Vlaggen/vaandels: recente vraag van Koninklijke Fanfare Braakmanszonen en -dochters + algemene stand van zaken.
Een goed uitgebouwde set van communicatiekanalen tussen de cultuurdienst, de cultuurraad en de Asseneedse bevolking: gemeentelijk infoblad de Belleman, website, weblog en (digitale) nieuwsbrieven, aangevuld met overlegmomenten. De blog zal in februari 2008 (na 6 maanden operationeel te zijn) geëvalueerd worden. www.bloggen.be/cultuur_in_assenede
Bibliotheek: ondersteunen in zijn drieledige opdracht, nl. als centrum van informatieverstrekking, van cultuur(ver)spreiding en als plaats van ontmoeting tussen mensen.
TOEKOMST
Het cultuurbeleidsplan zal integraal ter beschikking gesteld worden aan de bevolking via de website. In de eerste helft van 2008 wordt er werk gemaakt van een duidelijke samenvatting in klare taal van het cultuurbeleidsplan 2008-2013, die beschikbaar gesteld zal worden aan de stakeholders.
Inventaris van beschikbare locaties, met vermelding van faciliteiten, prijzen, voorwaarden, (zowel van openbare als particuliere locaties). Hierbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de deelgemeenten. Vanuit gemeentebestuur worden voldoende ruimtes/lokalen ter beschikking gesteld van socio-culturele verenigingen, ook in deelgemeenten.
Ontwikkeling, opstart en uitbouw van een museum in het stadhuis te Assenede. Dit proces wordt mee ondersteund door de cultuurdienst en de werkgroep die zich hierover buigt. Er komen mogelijks (ad hoc) werkgroepen omtrent de uitbouw en de werking van de (toekomstige) musea in Assenede: het bezoekerscentrum en het stadhuis.
Promotie voor socio-culturele verenigingen en hun activiteiten wordt verzorgd in een samenwerking tussen de verenigingen zelf, de cultuurdienst/cultuurbeleidscoördinator, Comeet en geïnteresseerde vrijwilligers. Promotie gebeurt in de eerste plaats op lokaal niveau, maar de regio wordt waar mogelijk meegenomen.
...een duidelijk en makkelijk hanteerbaar systeem om (aankondigingen van) culturele activiteiten te inventariseren en bekend te maken. De bedoeling is om dit met een database te doen. UIT in Assenede (CultuurDataBank): op (vernieuwde) website en in Belleman...
Bestaan en werking van Comeet bekend(er) maken aan de bevolking.
Waar mogelijk is er toenadering en samenwerking over de schotten tussen jeugd, sport, toerisme en cultuur heen. Op regelmatige basis is er overleg tussen deze sectoren en men is minstens eenmaal per jaar vertegenwoordigd op het overleg van de adviesraden van de andere sectoren.
Een (deel)site op poten zetten waar alle culturele info voor iedereen toegankelijk is: cultuurkalender, reglementen, aanvraagformulieren, vragenrubriek, verslag van activiteiten, verslagen cultuurraad, ev. aparte rubriek cultuurraad, nieuws, blog, ...
Erfgoed
Onderhoud van monumenten, aankoop van kunstwerken en oprichten van een werkgroep:
* Onderhoudswerken BOU8
* Renovatie stadhuis Assenede in functie van realisatie museum
* Onderhoud van gemeentelijk kunstpatrimonium
Uitwerken van evocatie van vissersverleden van Boekhoute: oprichten werkgroep rond havenproject, vissersmuseum en BOU8.
Gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf'
De werking opstarten en uitbouwen: enerzijds de receptieve functie van het gebouw uitwerken/promoten (gebruik door verenigingen) en anderzijds een eigen programmatie op poten zetten (vanuit de cultuurdienst).
Openhouden van foyer/café: uitbating/concessie
Rondgang met techniekers
Retributiereglement
Laagdrempelige programmatie die mix is van plaatselijke activiteiten en bovenlokale programmatie.
Zoals je ziet staat er niet bij elke stelling iets genoteerd. Dit komt doordat het CultuurCafé zeer boeiend was, vol argumenten en suggesties, waardoor alles langer duurde dan voorzien... waardoor enkele stellinge niet konden besproken worden.
Het staat iedereen vanzelfsprekend vrij om via deze blog deze stellingen alsnog te bespreken... of bij de reeds besproken stellingen nog iets aan te vullen. Alvast bedankt om dit even te bekijken.
Groet, Kristof Vereecke & Pablo Smet museumbeheerder & cultuurbeleidscoördinator Assenede
Over de wensen, noden en verlangens omtrent uitbouw, werking en gebruik van culturele infrastructuur in Assenede
Stelling 1
Gemeenschapscentrum de Bijenkorf is dé culturele ontmoetingsplaats bij uitstek. Dit is onder meer zo door de ligging, de uitstraling, de promotiecampagne en de website.
Er dient een aparte website te komen voor gemeenschapscentrum de Bijenkorf.
Op die website zou er een kalender moeten beschikbaar zijn, die door iedereen kan geraadpleegd worden, zowel publiek dat het gemeenschapscentrum wil bezoeken als personen en verenigingen die het gebruik van de ruimte(s) wil aanvragen.
Vanuit gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' dient er een culturele uitstraling te komen.
Gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' met polyvalent inzetbaar zijn, voor een waaier aan verschillende activiteiten.
De Bijenkorf moet een lokale culturele ontmoetingsplaats worden.
De Bijenkorf moet meer zijn dan een parochiezaal, zoals we die kennen uit het verleden.
Er moet tevens naar de deelgemeenten gegaan/gekeken worden.
Horen gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' en het stadhuis bij elkaar?...
Gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' wordt eerder aanzien als een ruimte voor grootschalige activiteiten, terwijl het stadhuis wordt voorbehouden voor kleinschalige activiteiten.
Parkeren is/wordt mogelijks een probleem. Kan er geparkeerd worden op het Chiroplein? Kan er geparkeerd worden op de parking(s) van de scholen (buiten de schooluren)?
Uitstraling, promotie en website dienen ontwikkeld en uitgevoerd te worden voor gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf', het stadhuis en het bezoekerscentrum samen. Of toch op zn minst aan elkaar gekoppeld worden.
Stelling 2
In de Bijenkorf, het stadhuis en het bezoekerscentrum kunnen er enkel culturele activiteiten plaatsvinden. Wat culturele activiteiten zijn wordt duidelijk omschreven in een reglement terzake.
Geen familiefeesten?
Wat met activiteiten die enkel voor leden toegankelijk zijn?
Indertijd mochten in parochiezalen alle soorten activiteiten georganiseerd worden.
Stelling 3
Mijn vereniging wil gemeenschapscentrum de Bijenkorf gebruiken voor een ledenfeest (met eten en een optreden erbij), het stadhuis om onze kantklos-collectie ten toon te stellen en het bezoekerscentrum om een cursus garnaal pellen en vis fileren te organiseren.
Er dient een basisreglement met afspraken uitgewerkt te worden.
Het is belangrijk om steeds het gezond verstand te laten (mee)spelen.
Stelling 4
Ikzelf zou als individu/cultuurliefhebber/meerwaardezoeker/ graag hebben dat ik in deze ruimtes kan genieten van een fijne selectie films en documentaires, dat ik er muzikale ontdekkingen kan doen, dat er viermaal per jaar een theaterproductie bij te wonen is en dat ik maandelijks een verrassende tentoonstelling kan meepikken.
Dienen soorten activiteiten gegroepeerd te worden in gebouwen/ruimtes?
De organisator kiest zelf een gebouw/ruimte voor zijn activiteit
De programmatie is afhankelijk van het aanbod van verenigingen en individuen.
Moet de culturele infrastructuur in Assenede zelfbedruipend zijn?
Deze stelling vertrekt vanuit een ideaalbeeld.
Filmvertoningen zouden steeds in combinatie met het openstellen van een café gepaard moeten kunnen gaan.
Stelling 5
In het gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' stellen socio-culturele verenigingen hun activiteiten voor, in een mix met een programmatie vanuit de gemeente (cultuurdienst/cultuurbeleidscoördinator/ ).
Stelling 6
In het gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf', in het stadhuis en in het bezoekerscentrum kan je permanente en tijdelijke tentoonstellingen bezoeken.
Stelling 7
Info over het reilen en zeilen binnen het gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' en het stadhuis (tentoonstellingen, lezingen, concerten, ) wordt de dag van vandaag best verspreid via een digitale nieuwsbrief of e-mail.
Een digitale nieuwsbrief of e-mail is een goede zaak, in combinatie met een (maandelijkse) kalender op papier.
Stelling 8
Het is beter alle middelen pompen in het gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' en het stadhuis en beide ten volle uitbouwen, eerder dan alles te versnipperen over meerdere locaties in Assenede en de deelgemeenten.
Hetgeen bestaat aan culturele infrastructuur dient behouden te blijven.
Er zou iets dergelijks als het Dorpshuis in Boekhoute eveneens in Bassevelde en Oosteeklo moeten komen.
Het zeer lokale gebeuren mag niet uit het oog verloren worden!
In Bassevelde is er momenteel enkel een parochiezaal beschikbaar.
kleinschalig en intiem mogen niet verwaarloosd worden.
Centraliseren (in Assenede) kan te koste van de anderen gaan (kleine, lokale activiteiten).
De indruk is dat momenteel het merendeel van het geld naar gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' gaat.
Nu moet er ook werk gemaakt worden van de kleinschalige, lokale initiatieven en niet enkel en alleen werk gemaakt worden van gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf'.
Stelling 9
De culturele infrastructuur in Assenede omvat gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf', het stadhuis, het bezoekerscentrum en de bibliotheek (met filialen in de deelgemeenten).
De Piramidezaal van het OCMW zou ook mee opgenomen kunnen worden bij de culturele infrastructuur.
Wat zijn eigenlijk de bruikbare ruimtes in het kader van de culturele infrastructuur?
Stelling 10
De uitbating van de cafetaria is in handen van de verenigingen. Dit heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.
Een groot voordeel voor de gemeente kan zijn dat er geen bijkomende subsidie gegeven moet worden (aan die verenigingen)?
Kan de uitbating van een café(taria) in het stadhuis gebeuren door een bestaande vzw?
Stelling 11
Het gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' is er voor de verenigingen van Groot-Assenede. Verenigingen uit de omliggende gemeenten hebben hun eigen centra in hun gemeente.
Dienen verenigingen aangesloten te zijn bij de cultuurraad om gebruik te kunnen maken van de culturele infrastructuur?
Een voorwaarde kan zijn dat de vereniging activiteiten en een werking dient te ontplooien op het grondgebied van Assenede.
Kan dit: een concertpromotor die maandelijks een concert komt organiseren in Assenede?
Stelling 12
Het gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' kan ook door verenigingen die niet aangesloten zijn bij de cultuurraad gebruikt worden (jeugd, sport, ).
Stelling 13
Voor het gebruik van een ruimte dient meer of minder betaald te worden, naargelang de soort activiteit die er plaatsvindt. Bvb. voor een vergadering betaal je 20 euro per dagdeel en voor een feest betaal je voor diezelfde ruimte 100 euro per dagdeel.
Volgens sommigen is deze stelling niet meer dan logisch.
Niet alle soorten activiteiten kunnen in om het even welke ruimte.
Onderscheid: met of zonder inkomgeld?
Kunnen vergaderingen gratis doorgaan?
Rekent gemeente Assenede een percentage op de ticketverkoop?
Volgens sommigen zou het gebruik van eender welke ruimte zeker niet gratis mogen zijn
Te behouden in het nieuwe retributiereglement: elke vereniging krijgt 1 maal per jaar gratis gebruik van een ruimte.
Een huurprijs vragen bouwt een zekere drempel in. Dit huurgeld kan gebruikt worden om de nutsvoorzieningen te betalen.
Stelling 14
Koffietafels, recepties, feesten, moeten in alle culturele ruimtes mogelijk zijn.
Stelling 15
In de toekomst krijgt het dorpshuis in Boekhoute een nieuwe locatie. De vrijgekomen ruimte in het stadhuis van Boekhoute moet ingevuld worden als tentoonstellingsruimte. Wisseltentoonstellingen rond het rijke (vissers)verleden van Boekhoute zijn daarvoor de ideale oplossing.
Een archief, al dan niet toegankelijk/raadpleegbaar door het publiek.
Een archief in dozen? In kluizen?
Een archief beheerd door de museumbeheerder?
In de vrijgekomen ruimte kunnen vergaderlokalen voorzien worden.
Is het nodig om tentoonstellingsruimtes te verspreiden over de deelgemeenten? Is het niet beter om dit te centraliseren?
Materiaal over Boekhoute moet in Boekhoute blijven .
Kan een vergaderruimte in combinatie met een levend archief?
Het bezoekerscentrum kan uitgebreid worden en zo onder meer ruimte bieden aan wisseltentoonstellingen.
Stelling 16
Er moet meer inspraak zijn rond de invulling van de culturele infrastructuur. Stuurgroepen zijn daarbij een handig werkinstrument. Er dient dus een stuurgroep te komen rond de werking van het bezoekerscentrum in Boekhoute.
Dient er 1 stuurgroep te komen of is het beter om aparte stuurgroepen te hebben voor gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf', het stadhuis en het bezoekerscentrum?
Een stuurgroep kan opgevat worden naar analogie met het beheersorgaan van de bibliotheek.
Het zou moeten gaan om meer dan louter advies geven.
Wie zetelt in de stuurgroep(en)? Wie bepaalt dit?
Lid zijn van de stuurgroep houdt een zeker engagement voor een bepaalde periode in.
Extra (hetgeen niet op de agenda stond, algemeen is of specifiek bij één van de stellingen thuishoort)
Er dient een aparte website voor cultuur in Assenede te komen.
In elke deelgemeente dient er culturele infrastructuur voorzien te worden.
Activiteiten moeten lang genoeg op voorhand aangevraagd kunnen worden.
Activiteiten in de culturele infrastructuur van Assenede zouden enkel mogen georganiseerd worden door verenigingen uit Groot-Assenede
Kunnen fuiven in gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf'? dit zou moeten kunnen, afhankelijk van de capaciteit e.d.
Kan dit: een jeugdvereniging die een concert organiseert en achteraf een DJ programmeert?
Voor de jeugd is er niets voorzien. Voor hen zijn er geen alternatieven.
Alle culturele activiteiten zouden in eerste instantie moeten kunnen georganiseerd worden in gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf'. As indien dat niet mogelijk is kan gekeken worden naar een andere locatie (stadhuis, ).
Het is zeer belangrijk iemand te hebben die het gebruik van de culturele infrastructuur coördineert, want er wordt verwacht dat de vraag naar het gebruik van deze infrastructuur serieus zal stijgen.
Mogelijk knelpunt: Toneelverenigingen repeteren soms gedurende lange tijd in een zaal. Assenede telt twee toneelverenigingen. Zijn er in die periode nog andere activiteiten mogelijk? Op het eerste zicht zouden vergaderingen e.d. zonder probleem kunnen in combinatie met deze repetities.
Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia zouden de vlaggen van de muziekmaatschappijen in het stadhuis willen zien hangen/liggen, op een vaste plaats en allemaal samen.
Inwoners van Bassevelde gaan zich niet steeds verplaatsen naar Assenede
De lokale dorpsgemeenschappen zijn en blijven belangrijk! Onder meer omwille van de gezelligheid
= culturele infrastructuur door de gemeente beheerd met het oog op cultuurparticipatie, gemeenschapsvorming en cultuurspreiding ten behoeve de lokale bevolking en met bijzondere aandacht voor de culturele diversiteit.
Cultuurcentrum(uit het cultuurdecreet)
= een gemeenschapscentrum met daarnaast een breed en eigen cultuurspreidingsaanbod, gericht op de bevolking van een streekgericht werkingsgebied.
Kunstencentrum(uit het kunstendecreet)
= organisatie die in hoofdzaak de opdracht heeft de ontwikkelingen in de nationale en/of internationale kunstproductie te volgen door middel van creatie, presentatie, reflectie en/of publiekswerking.
Bezoekerscentrum (bron = CultuurNet Vlaanderen)
= een toeristisch-cultureel infocentrum aangevuld met een educatief luik waarbij de bezoeker vaak een multimediaal voorproefjekrijgt van zijn eigenlijk bezoek aan een stad.
Ontmoetingscentrum
= gebouw dat als centrum dient voor het sociale en culturele leven van een buurt, met plaats voor vergaderingen en voorzieningen voor activiteiten van recreatieve en educatieve aard.
(bron= mijnwoordenboek.nl)
= doel van het ontmoetingscentrum:
een ontmoetingsplaats te zijn voor verenigingen en individuele burgers;
het stimuleren van het culturele leven binnen de gemeente door het aanbieden van faciliteiten voor eigen creaties door verenigingen en individuen en door eigen programmatie(s);
onderdak verlenen aan tal van activiteiten, zowel culturele als andere, georganiseerd door verenigingen en individuen;
onderdak verlenen aan de gemeentelijke diensten.
(bron = huishoudelijk reglement van gemeentelijk ontmoetingscentrum de kleine beer te Beernem)
Museum
= gebouw waarin voorwerpen van culturele waardebijeengebracht zijn en uitgestald worden.
(bron = van Dale woordenboek)
= een permanente instelling ten dienste van de gemeenschap en haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek, niet gericht op het maken van winst, die de materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving verzamelt, beheert, behoudt, wetenschappelijk onderzoekt, presenteert en hierover informeert voor doeleinden van studie, educatie en genoegen.
(uit het erfgoeddecreet)
Archief- en documentatiecentra (uit het archiefdecreet)
= de bewaarinstellingen, de samenwerkingsverbanden van bewaarinstellingen, de culturele documentatiecentra en andere onderzoeksplatformen met als hoofdfunctie archiefwerking.
Organisatie voor volkscultuur (uit het decreet op de volkscultuur)
= een organisatie voor volkscultuur is een organisatie die werkt in het domein van de familiekunde, de heemkunde, de algemene volkskunde, de gethematiseerde volkskunde of de industriële archeologie; zij doet dit hetzij via ledenwerking hetzij via een dienstverlenende structuur voor belangstellenden.
Info omtrent de uitbouw, de werking en het gebruik van de culturele infrastructuur uit onder meer het cultuurbeleidsplan 2008-2013 en het strategisch meerjarenplan 2008-2012
De programmatie in gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' is breed, gevarieerd, laagdrempelig en gericht op alle lagen van de Asseneedse bevolking. Laagdrempelig hoeft echter niet te betekenen dat de potentiële bezoeker geen inspanning hoeft te doen.
De programmatie in gemeenschapscentrum 'de Bijenkorf' is een mix van opvoeringen/voorstellingen door plaatselijke verenigingen en individuen in combinatie met een bovenlokale programmatie vanuit de cultuurdienst.
In de foyer/het café van het gemeenschapscentrum kunnen burgers terecht om te genieten van een tentoonstelling, een fijne selectie cultureel verantwoorde lectuur (i.s.m. de openbare bibliotheek) en prikkelende muziek.
In de foyer/het café van het gemeenschapscentrum kunnen geïnteresseerden terecht voor een drankje, ook op andere momenten dan enkel die waarop er een voorstelling is.
Info uit het Derde CultuurCafé omtrent het stadhuis te Assenede
Hieronder enkele meningen die tijdens het Derde CultuurCafé werden geopperd. Het gaat hier geenszins om beslissingen of over een visie die gevolgd wordt. Deze gegevens zijn louter informatief en niet bindend.
Het gebouw moet ook ruimte bieden aan kleinere culturele activiteiten, zoals voordracht van poëzie.
We mogen onszelf niet vergelijken met grotere musea zoals het SMAK. De taak van een gemeente als Assenede moet op een ander niveau gezocht worden. Het stadhuis moet ruimte bieden voor kunstenaars die niet in het SMAK terecht kunnen.
Op de benedenverdieping kan er een restaurant komen, dat kan fungeren als een soort van motor. Op de bovenverdieping kan ruimte komen voor tijdelijke exposities en culturele manifestaties. De horecafunctie kan uitgebaat worden door een private partner, de museumfunctie door de gemeente.
Er kan een kruisbestuiving komen tussen werken van grote namen en lokale kunstenaars. Beide groepen kunnen een positieve invloed op elkaar uitoefenen.
Cultuur is veel ruimer dan enkel kunst. Het gebouw moet daarom plaats bieden aan vergaderruimtes, archief,
Constructivistische kunst is voor Assenede misschien wat te hoog gegrepen.
Er is nood aan repetitieruimte. De Bijenkorf lijkt daarvoor de aangewezen plaats.
De Bijenkorf is een plek voor podiumkunsten (toneel, muziek, ). Het stadhuis dient om als amateur meerdere werken ten toon te stellen.
Workshops aanbieden/organiseren? Is dat dan geen concurrentie voor andere actoren, zoals bvb. Krekenland?
Niet enkel het hoofdgebouw, maar de volledige site moet gebruikt kunnen worden.
Activiteiten met weerklank bij jongeren, zoals de Kunstbende, forum voor jonge(re) kunstenaars,
Niet alles moet naar het stadhuis komen. We hebben bijvoorbeeld nog een bezoekerscentrum.
Er moet ook ruimte voor film voorzien worden.
Het zal allemaal bijzonder veel geld en inspanningen kosten. Daarom is het een noodzaak activiteiten te organiseren die aan zoveel mogelijk mensen tegemoet komen.
Wat met toegankelijkheid voor personen met een beperking?
Doel
Een duidelijker en concreter beeld krijgen van de wensen, noden en verwachtingen die leven bij de inwoners van Assenede als het gaat over de uitbouw, de werking en het gebruik van de culturele infrastructuur in Assenede.
Met culturele infrastructuur in Assenede wordt in eerste instantie bedoeld: het stadhuis, het bezoekerscentrum en het gemeenschapscentrum de Bijenkorf, maar deze opsomming is niet beperkend bedoeld.
Indien je het verslag van dit CultuurCafé wenst te ontvangen, gelieve dan je coördinaten door te geven aan de cultuurdienst (via invulformulier).
De resultaten van dit CultuurCafé worden bezorgd aan het college van burgemeester en schepenen.
De informatie wordt verwerkt in het cultuurbeleidsplan en de actieplannen van de cultuurdienst.
Werkwijze / verloop
Aan de hand van enkele stellingen worden het thema vanuit verschillende invalshoeken bekeken en besproken.
De stellingen zijn opgesteld door de cultuurdienst.
Vanuit een hoge hoed worden de stellingen stuk voor stuk bovengehaald en besproken.
Druk op onderstaande knop om een e-mail te versturen naar de cultuurdienst van Assenede.
Op deze blog van de cultuurdienst van Assenede kan je op de voet volgen hoe de stand van zaken is wat betreft de opmaak en de uitvoering van het bibliotheekbeleidsplan en het cultuurbeleidsplan voor de periode 2008-2013. Je kan hier ook terecht als je het reilen en zeilen van de cultuur(dienst) in Assenede wilt volgen.
Iedereen die wil kan op deze pagina's zelf reageren.