Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
14-12-2012
Zalm in zijn winterjasje
Zalm in zijn winterjasje.
Nog zo een gezond receptje en overheerlijk.
Je neemt een groot stuk aluminium folie - daarop leg je een stuk zalm (best het haasje gebruiken) en zonder vel , kruiden met P+Z. Roma tomaat ontpitten en in kleine blokjes snijden - courgette ook in kleine blokjes en mengen met elkaar . Verdelen over de zalm en opnieuw wat afkruiden met P+Z Optie en goeie smaakmaker hierbij ( 1 teentje look fijn snipperen en verdelen over het pakket) Overgieten met witte wijn (voor 1 pakketje neem ik een half glaasje) => is niet de bedoeling dat het viske daarbinnen straks een party geeft) 2 kleine stukjes boter bovenop en pakketje sluiten.
Zo een 20/25 min op een 180 graden laten garen => klaar om te smullen
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen) Categorie:Goodies voor de gezellige honger
Scampi als tapa of starter
Scampi voor de ongeduldige honger
Soms heb ik zo ineens van die 'goestjes' en zou ik alles ondersteboven toveren om maar iets te vinden die mijn ongeduldige smaakpapillen terug tot rust brengt.... En meestal komen die goestingskes dan ook nog op als ik niet veel tijd heb of nie veel in huis heb of .... Dus hier een snelle maar héél lekkere hap - gisteren nog klaargemaakt als tapa
Je neemt middelgrote gepelde scampi , (pp zo een 10-tal) , zet de kookpot op het vuur, 1 flesje room (ik gebruik altijd lightroom) erin , 2 tot 3 eetlepels ketchup (nog steeds grote fan van die gekruide versie van de lidl ) , 2 teentjes look in fijne stukken , cayennepeper (hangt ook af van ieders smaak) maar bij mij mag het nogal gloeien in het tootse , wat zout toevoegen en alles aan de kook brengen. Wanneer de saus kookt, de scampi toevoegen en 3 minuutjes laten meekoken (meer dan voldoende ,anders kan je ze gebruiken om te badmintonnen) Dresseren en afwerken met lauwe in blokjes gesneden tomaat en verse peterselie. Buon appetito !!!
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen) Categorie:Goodies om te starten
Dronken konijntje
Dronken konijntje ip zijn Liene's
Een van de lastigere opgaven in de keuken is een konijn tot een zacht en mals stoofgerecht om te toveren. Een konijn heeft daar meestal helemaal geen zin in. Als het taai en droog kan worden zal het dat niet laten de "bastard".....
Geef het konijn dus geen kans zich te misdragen. Laat het zien wie de baas is! Als dat lukt, is konijn bijzonder heerlijk.
Merkwaardig genoeg zeggen veel recepten dat je een konijn moet aanbraden, er dan veel vloeistof bij moet gooien, het geheel aan de kook brengen en dan zachtjes kokende het konijn gaar moet laten worden.
In mijn ervaring is dat typisch de manier van doen die droge konijnen oplevert. Het vlees wordt het zachtst en het lekkerst als je het een poos gewoon in eigen braadvet laat garen, zonder wijn of bouillon, en pas daarná voeg je de vloeistof toe.
Hoe verklaar ik dit.
Ik weet het niet precies. Het is mijn ervaring. Vlees laten koken in vocht is sowieso een waardeloos idee, daar wordt elk vlees, behalve vlees met heel veel bindweefsel, alleen maar taai van.
Mijn vader roemde vroeger zijn moeders gestoofde konijn: oma deed dat op een petroleumstel. Het is dus zaak om het petroleumstel zo goed mogelijk te imiteren. Dat wil zeggen: de oven op een lage temperatuur zetten of een heel kalm vuurtje gebruiken.
Nu stoofde ik onlangs een konijntje en dat was werkelijk zeer heerlijk en zacht en mals, ook al deed ik het op 130 graden. Ik geef de tijden die bij de gebruikte oven en het gebruikte konijn (een flinke dik beestje) werkten, maar denk eraan: te hard is altijd droog! Dus begin tijdig en hou de boel in de gaten. Maar dan heb je ook iets heel heerlijks.
Laat de poelier het konijn in stukken hakken .bestrooi ze met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 130 graden. Pel en hak de uitjes. Verwarm de boter in een braadpan en bak de stukken konijn, in porties, aan alle kanten bruin op matig vuur. Leg het vlees opzij en bak in hetzelfde vet de uitjes tot ze wat zachter zijn. Leg de stukken konijn terug, bestrooi alles met de bloem en roer om. Voeg het bouquet garni toe en zet het konijn drie kwartier in de oven.
Verwarm het bier even in een pannetje tot tegen het kookpunt. Haal het beestje weer tevoorschijn en giet het bier eroverheen. Verkruimel de oudewijvenkoek en strooi die over het konijn. Roer de suiker met de azijn en de mosterd door elkaar en voeg dat mengsel toe aan de saus, net als het gekneusde teentje knoflook.
Zet de pan terug en laat in dezelfde tamelijk lauwe oven nog zeker anderhalf uur pruttelen. Het vlees moet dan heel zacht zijn geworden.
Voeg tot besluit wat nootmuskaat toe en proef of er meer peper of zout nodig is. De saus moet mooi gebonden zijn mocht-ie te dun zijn, haal dan het vlees uit de pan, verpak het en houd het warm en kook de saus verder in.
Hak tot slot de peterselie en strooi die over het konijn.
Voor 6 personen =>
1 flink konijn, ongeveer 1,5 kilo -
5 middelgrote uien -
60 g boter -
1 bouquet garni -
1 opgehoopte el bloem
- 33 cl bruin bier (ik gebruik altijd trappist bier voor de smaak volledig tot zijn recht te komen) -
2 plakjes oudewijvenkoek -
1 teentje knoflook -
1 el suiker -
1 dessertlepel rode wijnazijn -
1 dessertlepel scherpe mosterd -
nootmuskaat -
peterselie