Lomo (gerookt varkenshaasje) met half zongedroogd tomaatje.
Lomo kan je dus bij een traiteur of betere slager kopen.
Hier dus gewoon een klein stukje tomaat rollen in een lomo velletje
Wel oppassen als je lomo besteld, met 100gr fijn gesneden kan je al héél veel doen en is niet zo goedkoop, ik had de eerste keer 250gr besteld, kon er een week van eten ;-)
Wrap met gerookte zalm
Je maakt eerst een sausje van room met mierikswortelpasta (naar smaak) , peper of cayennepeper toevoegen + bieslook of dille en dat goed mengen.
Dan neem je een tortilla vel en smeer je dat in met het sausje ( 1.5cm van de boord blijven of anders loopt al de saus eruit)
De gerookte zalm erop verdelen en stevig oprollen , in een plastic folie wikkelen en in de frigo laten koelen .
Anderhalf uurtje voor het serveren de rol in de vriezer leggen om zo mooie rondekes te kunnen snijden.
Eventueel kan je dat als voorgerechtje doen in de zomer , dan schuin afsnijden in dikkere parten , 3 partjes op een bordje en afwerken met bieslook
Bisque van garnalen
Je neemt een halve of hele kilo ongepelde garnalen, hangt af voor hoeveel personen je het soepje maakt .
De garnalen kan je gebruiken voor in de soep maar ik vind dat kleine rivierkreeftjes beter ogen en smaken.
Voor de bouillon te trekken neem je 3 prei stengels en 3 grote wortelen , snij je in stukken van ongeveer een cm (is toch maar voor de smaak)
Zelfde met de ui
Je doet olijfolie in een grote kom , fruit er de uit in en voeg dan de wortelen en prei toe, aanstoven tot ze ¾ gaar zijn , dan voeg je er de garnaal pellen bij en nog een 3-tal min laten verder stoven.
Blussen met een groot glas witte wijn en laten uitkoken dat de alcohol is verdampt, dan voeg je tomate puree toe (hangt af van de hoeveelheid soep) voor 1 liter ongeveer gebruik ik een half potje van die grote of 1 klein potje.
Goed omroeren en tenslotte nog de visbouillion toevoegen (in delhaize kan je nu van die zakjes kopen , héél makkelijk op te lossen in koud water en perfect van smaak) .
Alles laten opkoken en eens het kookt vuur minderen tot lage stand en 20 minuten laten trekken.
Daarna alles zeefden, ik doe dat meestal 3 keer om toch alle kleine restjes eruit te krijgen en zo een klare bouiilon te hebben.
Om de soep dan te maken :
Je doet terug olijfolie in een pan en stooft een fijn gesnipperde sjalot erin gaar , dan doe je er opnieuw half doosje tomaten puree erbij en goed omroeren , 1 tot anderhalve lepel bloem toevoegen en nogmaals goed omroeren.
Dan uw vers getrokken bouillon toevoegen en alles laten opkoken , daarna nog 10min laten verder pruttelen op een klein vuurtje.
Afwerken met verse rivierkreeftjes, garnalen of wat je ook wil, je kan er ook vis blokjes in doen, variatie genoeg en ook afwerken met eventueel peterselie
Carpaccio van rauwe cocquilles met truffel
Je neemt een blaadje veldsla en legt erboven een fijn gesneden sneetje heel verse rauwe cocquilles (voor hapje volstaat dat, als voorgerechtje kan je daar een echte carpaccio van maken en dakpansgewijs dit op je bord dresseren.
Dan strooi je er wat fleur de sel op (eventueel met truffel aroma) , grove peper op malen, klein koffielepeltje truffelolie erover strijken en afwerken met beetje limoensap en eventueel zeste erboven , als de verse truffels te doen zijn qua prijs dan ook een vers stukje truffel erboven leggen.
Wildpaté met uienconfijt
Is een simpel hapje , rollekes paté kan je dus maken met zo een tool waar je een klokhuis mee uithaalt , dikke schel paté vragen, roljes maken en dat op een blaadje veldsla leggen of eventueel cresonette , beetje uitenconfijt erlangs en klein tomaatje héél fijn snijden en 1 partje er tegen aan leggen, afwerken met platte peterselie is het beste. TIP : Je kan ook rollekes maken van bv kaas (ipv blokjes) , dikke plak ham, zacht fruit.....
Mousse van gerookte heilbot
Je neemt 2 pakjes van 300gr gerookte heilbot en snijdt deze in fijne stukken, je voegt room toe (zien dat hij goed smeuig is maar niet overvloedig toevoegen, je kan steeds bij doen indien nodig) anders heb je ne pap.
Zout is niet nodig om toe te voegen maar wel goed peperen of ook cayennepeper gebruiken en een kleine toets zure room en beetje limoensap.
Alles goed mengen en eventueel afwerken met bieslook snippers
lekker met een knapperig toastje
24-11-2012, 00:00 geschreven door Darlinec
|